Hiába van füredi házuk garázsának üvegajtaja, hiába adná magát a helyszín Zoób Katti balatoni szalonjához, a divattervező mégis meghagyja a garázst férje old-timer autóinak. Így mindenki jól jár: Füred kap divatbemutatót és old-timer autókiállítást is. Zoób Katti elárulta nekünk, melyek a kedvenc helyei, mit gondol a füredi nőkről, de az is kiderült, hogy a téli Balatont még csak most fedezi fel.

Ilyen Zoób Katti Balaton-kollekciója

A Balaton színei, azon belül is Balatonfüred ihlette Zoób Kattit a nemrég bemutatott tavaszi-nyári Balaton-kollekciója megtervezésekor. A Sirályok, hattyúk, Annák nevet viselő összeállítás alapszínei a jövő évi divatszínek lesznek, a víz kék és zöld, ezek mellett pedig a bézs és fehér különböző árnyalatai dominálnak az egyes darabokban. Elegancia, nőies vonalvezetés jellemzi a ruhákat, ugyanakkor a hétköznapi viseletnél fontos szempont volt a kényelem és a hordhatóság.

Balatonfüred a minden

De hogyan került a képbe Balatonfüred? Zoób Katti szerint ez nem is történhetett volna másképp. „Füred nekem olyan, mint Párizs. Van benne klasszikus elegancia, könnyedség és egy kis egészséges sznobizmus is, ugyanakkor az egész közeg hihetetlenül befogadó. Mindez kedvez a divatnak: a Tagoréra érdemes felöltözni, mert ebben a városban úgy korzózhatsz, mint az olasz tengerparton. Aztán ott van még az Anna bál is, amihez titkon minden lányos nagymama nagy reményeket fűz.”

Füred gasztronómiai felfedezését ő is - mint szinte mindenki - a Karolina Cukrászdával kezdte: „nagyon kedves ötletnek tartom a hely háttérsztoriját, hogy azt mondom, van ez a Karolina néném, akitől ezeket a finom sütemény recepteket kaptam. Most is szeretem azt a helyet és örülök neki, hogy ennyire sikeresek lettek, csak nekem már néha túl zavaró ott a nagy forgalom.” Ezért finom süteményért most már inkább a Bergmann cukrászdákat látogatják párjával, de Zoób Katti bolondul a Kredenc Borbisztró töpörtyűkrémes kelt tésztájáért is.

Parádés show a Gyógy téren

Az elmúlt időszakban annyira szívéhez nőtt a város, hogy májusban az Anna Grand Hotel tulajdonosainak segítségével - hosszú alkotói csend után - egy órányi show keretében mutatta be új kollekcióját a füredi Gyógy téren. Ez a divatbemutató egyben a Zoób Katti márka húszéves fennállását is ünnepelte. „Nem kis rizikó volt ez részemről, hiszen itt nem egy precízen eltervezett budapesti kereskedelmi show-ról volt szó. Fogalmam sem volt, hogy mekkora közönségem lesz, de azt is tudtam, hogy Füreden nem csinálhatok egy húsz perces divatbemutatót, mert akik kiöltöznek erre az estére és eljönnek megnézni az eseményt, azok egy egész estés programra számítanak majd. A Gyógy térbe mint patinás, mégis intim hangulatú kültéri helyszínbe azonnal beleszerettem. A környező helyek pedig rengeteget segítettek a közönségszervezésben. Végül 1600 ember jött el a májusi bemutatóra.”

Zoób Kattit kis túlzással balatoni kötődésűnek is nevezhetjük, hiszen egész gyerekkora Sümegen és a Balaton északi partján telt. „Keszthelytől Füredig voltak rokonaink az északi parti balatoni településeken. Nyaranta az unokatestvéreimmel a szigligeti szabad strandra bicikliztünk át Sümegről. Emlékszem mennyire élveztem, ahogy süpped a lábam alatt a mindig vizes és sáros fű. Aztán később, már anyaként, gyereket is nagyon szerettem nevelni a Balatonon. A szigligeti strand a nagy homokozójával ebben az időszakban is a kedvenceim közé tartozott. Soha nem gondoltam volna, hogy nekem majd egyszer vitorlásom lesz a Balatonon. Talán ezért is van az, hogy mai napig ugyanúgy tudok örülni egy jó borozásnak a Horváth-ház teraszán, mint a nádasban barangolásnak. ”

Így lett tenger helyett Balaton-párti

Ugyan legújabb, 2015-ös tavaszi-nyári Balaton-kollekcióját (Sirályok, hattyúk, Annák) már Budapesten mutatta be novemberben, de az inspirációban ennél is Balatonfüredé volt a legnagyobb szerep. „Mi sokáig tengerpártiak voltunk a férjemmel. Hétvégente éppen csak elhúztunk a Balaton mellett az autópályán és mentünk le hajózni az Adriára. Aztán egyszer egy barátunk odaadta a füredi háza kulcsát. Annyira beleszerettünk a városba, hogy hamarosan vettünk egy házat, amit szép lassan felújítottunk. Csütörtökönként most már nem a tengerre, hanem a Balatonra rohanunk. Fürednek köszönhetjük azt is, hogy elkezdtünk vitorlázni tanulni. Semmihez sem fogható érzés a Hajógyári Kikötőben ébredni és rögvest úszni egyet a Balatonban. Aztán napközben kihajózni és figyelni a víz felett köröző sirályokat és az úszkáló hattyúkat. A sirály büszke, határozott vitorlázó mozdulatai és a hattyú kicsit tört fehérsége egyébként az új Balaton-kollekcióm színeiben és mintáiban is visszaköszönnek.”

Budapest után azért szokniuk kellett párjával a vidéki életet: „Pesten a közvetlen szomszédod mellett is évekig élhetsz idegenként, egy kisvárosban szerencsére ez nem megy. A fürediek azonnal megtudták, hogy házat vettünk és elkezdődtek a találgatások, hogy mit is akarunk mi csinálni Balatonfüreden. Egyszer vendégségbe jött hozzánk egy füredi barátnőm és Zoób Kattis táskába csomagoltam neki a süteményeket. Ahogy kilépett a házunkból és végigsétált a központon, elindultak a pletykák, hogy Zoób Katti boltot nyit a háza garázsában.” Mostanra nem csak Zoób Katti, de férje, Valker Viktor üzletember is tevékeny szervezője a város életének. Mivel ő oldtimer gyűjtő, idén májusban Füreden szervezte meg a Balatonfüred Concours Delegance -t, ami annyira jól sikerült, hogy jövő tavaszra is betervezte programnak a város.

"Ráállt a szemem a füredi nőkre"

„Nekem egy-egy városban óhatatlanul is rááll a szemem a nőkre. A füredi nőket különösen elegánsnak tartom, akik meg merik mutatni a nőiességüket. Hétvégente felveszik a legszebb ruháikat, sétálnak egyet a Tagorén, vagy kiülnek borozni a Blaha Lujza utca egyik teraszára. Valahogy nagyon harmonikusan, nagyon természetesen tudnak együtt élni a vízzel. Az ő szempontjaik voltak a szemem előtt, amikor a jövő évi Balaton-kollekciót terveztem.”

A nőkben Zoób Katti egyébként mindig is nagy lehetőséget látott: „Érettségi után egy sümegi manufaktúrának terveztem textil játékokat, amiket aztán környékbeli otthon lévő anyukák, nők varrtak meg. Itt tapasztaltam meg először mennyi rejtett kreativitás és kitartás rejlik bennük. A jövőben félévente új kollekcióval előrukkoló  Zoób Katti hétköznapi viseletre tervezett ruháit két olyan állami vállalat  gyártja, ahol szintén megváltozott munkaképességű és hátrányos helyzetű emberek dolgoznak.

A téli Balaton az idei év élménye