Azok után, hogy mi mennyi mindent elmeséltünk a Balatonról, az év során megkértünk másokat is, hogy osszák meg velünk saját élményeiket a Balatonról. Így derült ki, hogy Zoób Kati Füreden tartott divatbemutatót, Csapody San Sebastianból lesett el technikákat, a Mary Popkids szerint a széplaki sült kolbászra oda kell figyelni, a Kelemen Kabátban valószínűleg a keszthelyi kikötőben fog klipet forgatni, a Vad Fruttik énekese pedig turkálós cuccokban ment lovaspólózni.

Csapody Balázs, a Kistücsök tulajdonosa

"Legutóbb San Sebastianban voltam, ahol sok új technikát láttam. Volt egy olasz utam is, aminek a hatására csináltunk egy paradicsomsalátát, amire ropogós malacfül került. Ez egy nagyon egyszerű étel, mégis nagy sikere volt. Nagy sláger volt még nyáron a vitalo carpato, amit az olasz vitalo tonato mintájára készítettünk el balatoni nyersanyagokból. Ez egy angolosra sütött borjúszelet, amihez mi pontykrémet készítettünk és konfitált paradicsommal tálaltuk."

Mary Popkids, a Nagyszínpad Tehetségmutató győztese

WLB: Széplakon szoktatok többet időzi, ha a Balatonon vagytok?

Kama: Igen, a Sanyival Balatonszéplakról ismerjük egymást. A mai napig a resti büfé a kedvenc helyünk Balatonszéplakfelsőn a pályaudvaron.

Sanyóca: És az utca legolcsóbb kocsmája.

Kama: Igen, a kocsma a restitől nem messze - ahol annak ellenére, hogy csak egy kis bódé, a világon a legolcsóbb a pia és olyan sült kolbászt adnak, hogy mindig elsírom magam.

Sanyóca: 580 forintot fizettem négy darab hosszúlépésért és egy kolbászért, és durván jó volt mindegyik. Egyébként a Balatonról szól a Víztükörben című számunk is, gyakorlatilag félig-meddig a Balatonon nőttünk fel, a fél életünket itt töltöttük. Balatoni gyerekeknek tartjuk magunkat.

Kelemen Margit, a tihanyi Rege Cukrászda üzletvezetője

"Elmesélek egy történetet! Volt egy házaspár, akik bejöttek, rendeltek, majd a férfi fizetéskor közölte, hogy nem megfelelő méretű kanalat kapott a kávéjához és további apró, jelentéktelen kifogásokkal próbálgatta a türelmemet. Éreztem a hangnemből, hogy rendben volt minden, csak kíváncsi volt hogyan reagálok, meddig mehet még el.
"Hogyhogy maga még él és nem ütötte agyon az asszony?"- replikáztam én. "Otthon is így van ez, hogy a kákán is csomót keres?"
Meghökkent, mert erre aztán egyáltalán nem számított. Azóta is visszajárnak és jókat beszélgetünk minden alkalommal."

Likó Marcell, a Vad Fruttik énekese

"Egy barátunk hívott meg Szentbékkállára, mivel a Káli Polo Clubban lovaspólózott. Fura volt betoppanni a turkálóban vett cuccaimban úgy, hogy mások meg Gucci cipőben jöttek. A kontrasztot csak emelte, hogy útközben betértünk egy noname kocsmába, ahol 30 forint volt egy deci bor. Pozitív csalódás, hogy a Balaton melletti kocsmák egy részében vásárolhatunk a helyi termelők boraiból. Ott minket néztek milliomosnak, mert 300 forintnál többet költöttünk."

Homola Szabolcs, a Paloznaki Jazz Piknik ötletgazdája

WLB: Korábban említetted, hogy Paloznakot egyfajta kulturális ékszerdobozzá szeretnétek formálni.

Homola Szabolcs: Nem véletlenül haladunk ebbe az irányba: Paloznak kulturális és gasztronómiai kínálatát szeretnénk színesíteni. Ez által pedig az volna a cél, hogy jövőre egy jó alapokon működő, jó hangulatú, de laza éttermet nyissunk az Akácban, a vele szemben található, könyvtárhoz tartozó olvasóligetben pedig bármikor ingyen lehessen olvasni. Az étteremmel szemben már egy kiállító terem is nyílt, ez a tendencia is mutatja, hogy a faluval közösen szeretnénk egy gasztro-kult települést fejleszteni Füred árnyékában.

Gyana Dániel, a Bortársaság füredi üzletvezetője

WLB: Északi vagy déli part?

Dani: Az egész gyerekkoromat a Balaton partján töltöttem - legalábbis a legszebb emlékeim biztos, hogy a tóhoz kötődnek. Egészen pontosan a déli parton, Balatonfenyvesen. Nem is értettem sokáig, hogy mit esznek az emberek az északin. Egészen addig, amíg el nem kezdtem kicsit többet barangolni az északi részen, aztán pedig dolgozni Füreden. Azóta abszolút északi part - a legcsodálatosabb hely.

Zoób Kati, divattervező

Zoób Kati májusban egy órányi show keretében mutatta be új kollekcióját a füredi Gyógy téren. Ez a divatbemutató egyben a divatmárka húszéves fennállását is ünnepelte. „Nem kis rizikó volt ez részemről, hiszen itt nem egy precízen eltervezett budapesti kereskedelmi show-ról volt szó. Fogalmam sem volt, hogy mekkora közönségem lesz, de azt is tudtam, hogy Füreden nem csinálhatok egy húsz perces divatbemutatót, mert akik kiöltöznek erre az estére és eljönnek megnézni az eseményt, azok egy egész estés programra számítanak majd. Végül 1600-an jöttek el."

Molnár Zoltán, a vonyarci Casanova büfé tulajdonosa

WLB: Mi volt az étlapon, amikor huszonhat éve megvettétek a büfét, és azóta mennyire alakult át a kínálat?  

Monlnár Zoltán: Huszonhat évvel ezelőtt még csak az alapételek voltak porondon. A' la carte ételeket abban az időben nem árultunk, persze igény sem volt rá egy strandon. A hurka, a kolbász és a lángos volt a sláger. Aztán nőttek az igények is. Főleg, amikor berobbant a hasábburgonya. Évekig nem is nagyon kértek mást a vendégek.

Kelemen Kabátban

WLB: Jól tudjuk, hogy Balatonon forog majd az említett, A Keszthelyi Kikötőben című dal klipje – netán a keszthelyi kikötőben?

Kelemen Kabátban: Annyit elárulhatunk, hogy tényleg ehhez a számhoz nyúlunk hozzá legközelebb, mindenképpen szeretnénk klipet forgatni hozzá, mert nagy kedvencünk – de egyelőre részleteket nem mondhatunk.

Dobai András, a füredi Kredenc üzletvezetője

WLB: Mik az őszi-téli terveid a gasztronómia terén?

Dobai András: Az elején ez még nem egészen így volt, de most tudatosan egy kicsit mediterránabb a kínálat. A piacot nekünk is figyelnünk kell. A szubmediterrán kávéházi hangulatba, ami a védjegyünk, ez bele is fér, és nagyjából az emberek is tudják, mire számíthatnak. Persze a szezonalitást a kínálat azért mindig követi. A friss kevert salátákból például téli saláták lesznek, amik ugyanolyan finomak és egészségesek.

Kocsis Bálint, a CSIKOS lekvárok ötletgazdája

"Amikor kívülről bejön ide egy vendég és látja a kikötőben a sok hajót, akkor rögtön azt hiszi, hogy mi csak dél-amerikai hátszínt és egzotikus, különleges fogásokat kínálunk az étlapon.  Pedig pont hogy nem erre van szüksége az itt nyaralóknak, sokkal inkább a házias, élhető ízekre vágynak. Arra, hogy legyen az étlapon lecsó és tökfőzelék, de azért legyen bennük innováció és kreativitás. Imádom az újragondolt dolgokat, ezért kap a burgonyaleves gyömbéres-kókuszos ízesítést, a céklás-málnás rizottót pedig grillezett, karamellizált körtével és bőrös lazaccal vagy gőzölt marhapofával készítem. És soha nem gondolnád, hogy a bazsalikom nem csak az olasz tésztákhoz, de a vaníliafagylalt forró málnaöntetéhez is kiválóan passzol, pedig így van."

Sena, az Irie Maffia énekesnője

"Amikor a lányom hat hónapos volt, akkor gondoltam egyet hirtelen, összepakoltam egy zsákot, egy babakocsit, és ketten elindultunk tervtelenül, spontán a Balatonra. Füreden sétáltunk, majd random kinéztünk egy szállást, bekopogtunk, megkérdeztük, van-e szabad hely, volt, aludtunk, és elnyomtunk így négy napot kettesben. Ez volt az első lányos kirándulásunk, de azóta fenn is akarom tartani egyfajta hagyománynak, hogy ketten elmegyünk kalandozni vízpart mellé."