Pompás panoráma, gazdag vegetáció, a kápolnát körülvevő hangulatos fenyőliget és a jeges Balaton vizén úszó jégtáblán megmenekülő halászok legendájával tarkított történet vár a vonyarcvashegyi Szent Mihály Kápolnához felsétálva.

vonyarcvashegyi Szent Mihály Kápolnát könnyedén megközelítheted gyalogosan, kerékpárral, autóval, vagy éppen a víz felől. A földmozgásokkal kialakult 136 méter magas dolomit domb már messziről látszik, a keszthelyi-öbölből is ellátni a fenyőfákkal és fa szobrokkal tűzdelt Szent Mihály dombig, ahol Magyarország egyetlen halászkápolnája található.

Autóval a 71-es főútról a Balatontourist Park Kemping és Üdülőfalu, illetve a Szent Mihály Termelői Piac és Kézműves Vásár irányába kell lehajtani egy szűk aszfaltúton, ami egészen a domb aljáig vezet. A vasúti sínekhez közel kanyarog a Balatoni Bringakörút is, illetve több túraútvonal is felvezet a kápolna épületéig.

Ha biciklivel érkezel, akkor a Szent Mihály Piacnál térj le az útról és tekerj egy pár száz métert a Szent Mihály domb irányába, egészen a kiépített piknikező helyig. Innen már táblák segítik a feljutást a Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában lévő látnivalóhoz.

Nem csak az autósoknak, hanem a bicikliseknek is érdemes gyalogosan felsétálni a dombra, ugyanis a számos ösvénnyel tarkított erdőben gazdag a vegetáció, több különleges növény- és állatfajt is felfedezhetsz. Az itt megtalálható élőlényekről, valamint a kápolna történetéről is olvashatsz az út mentén kihelyezett táblákon.

Tiszta időben belátni a Balaton partját Balatonberénytől egészen Keszthelyig, de a Keszthelyi-hegység, valamint a Tanúhegyek panorámáját is élvezheted a fa szobrok és fenyőfák tövében meghúzódó fa padok valameyikéről.

A dolomitdombot egykor víz válaszotta el a környező földterületektől, szigetként emelkedett ki a Balatonból. Már a kora bronzkorban lakott terület volt, a 16. században pedig vár állt a mai kápolna helyén.

Az épület 1946-os restaurálása során bukkantak azokra a barokk freskótöredékekre, melyekből kiderül, hogy már 1622-ben is a ma is látható épület volt a minden irányban gyönyörű kilátással rendelkező magaslaton.

A restaurálás évében tűnt el az eredeti fogadalmi kép, mely egy úszó jégtáblán szorongó embereket ábrázol a következő szöveggel: "A jó Isten segedelmével negyven ember egy jégdarabrul megmenekült 1739.".

A korabeli feljegyzések szerint 46 halász ment ki a viharos, téli Balatonra halászni, közülük hatan a jeges vízbe vesztek, de 40-en megmenekültek. Szerencséjükre a szél a part felé fújt, így egy úszó jégtáblán sodródtak ki a szárazföldre.

A néphittel ellentétben nem ők építették a kápolnát, azonban hálájuk jeléül megfestették a megmenekülésük történetét, és a már álló épületet is kijavították. Ma az eredeti fogadalmi kép másolata látható itt.

A dombra menet a természet erőivel küzdő, halászokat ábrázoló dombormű is a látványosság része, melyet a régi hallotasház fejújított fülkéjében helyeztek el.

Később, 1776-ban remeték laktak itt a barlangjaikban, erre utal a “remetekert” elnevezés is a domb alján, de a nagy balatoni utazó, Eötvös Károly 1885-ben már a nyomát sem látta ennek.

A kápolna körüli romantikus hangulatú sírkert az 1950-es évekig a vashegyi polgárok temetkezési helye volt.

Mára hagyományosan minden év augusztusában megemlékezést tartanak a legendáról és egyben tisztelegnek a régi és a mai halászok előtt.