Bármennyire is szeretjük Tihanyt, vannak olyan napok, amikor megfáradunk abban, hogy levendula fagyit nyalva nézzük a levendulaszínű naplementét egy levendula gumimatracon lebegve. Erre az esetre, valamint a különösen forró vagy éppen nagyon esős napokra ajánljuk a tihanyi KOGARTot, amely állandó és időszaki kiállítással egyaránt várja látogatóit.

Volt rá igény

Kovács Gábor műgyűjtő már a pesti múzeumával is megmutatta, hogy a tökéletes helyszínül szolgáló Andrássy út a kiemelkedő színvonalú gyűjteménnyel és rendezvényekkel kombinálva sok látogatót vonz. Mindezt elröptetni egy kisebb kiadásban a Balaton mellé, megtalálni az ehhez megfelelő ingatlant és közönséget talán nem is volt olyan egyszerű feladat.

Utóbbi kérdés, vagyis a látogatók megszólítása a legfontosabb itt is. A Balaton arra való, hogy pihenjünk, fürödjünk, napozzunk, horgásszunk és fröccsözzünk, de néhány nap után még a legelvetemültebb semmittevőnek is eszébe jut, hogy valami értelmeset kellene tenni.

A KOGART Tihannyal egy színvonalas kulturális tér jött létre, amely éppúgy fontos a helyi közösségnek, mint az ide látogató magyaroknak és külföldieknek. Például annak a belga orvoscsoportnak, amelyik ottjártunkkor egy lépéssel közelebb kerülhetett a magyar kultúrához - nem csak a paprikafüzérek és a csárdás révén.

Igényes épület

A KOGART Tihanyba lépve rögtön feltűnik az építészeti igényesség: a helyi önkormányzat mellett álló egykori gyógyszertár épületét Bársony István építészmérnök tervei alapján álmodták újra. Egyszerű tömegek, letisztult formavilág jellemzik a modern épületet, amely mértéktartó arányai és a természetes építőanyagok miatt tökéletesen beleolvad a tihanyi dombos-völgyes utcaképbe.

Az épület szépen gondozott kertben végződik, ami lehetőséget ad rendezvények vagy kisebb koncertek szervezésére. Volt itt már könyvbemutató és az ARTPlacc is beköltözött néhány napra, de "a kinti tér tudatos kihasználása valójában csak most kezdődik" - meséli Dióssy László, a KOGART Tihany vezetője a megvalósult eseményekről és az új tervekről.

Színvonalas anyagok

Az állandó kiállítás régi hiányt pótolva Borsos Miklós tihanyi kötődésű képzőművésznek állít emléket. Kovács Gábor mecénás gyűjteményében körülbelül a szobrász négyszáz műalkotása volt, amikor eldöntötte, hogy méltó teret szeretne létrehozni a művésznek. A tihanyi múzeumban egy különálló teremben tekinthetjük meg Borsos szobrait és más alkotásait.

A szemben található teremsort az időszaki kiállítások számára tartják fent, így korábban nívós kiállítást láthattunk többek között a modern magyar festészet születéséről és Péreli Zsuzsa műveiből, a napokban pedig Munkácsy Mihály és a magyar realizmus festészetét bemutató tárlat nyílik.