Világhírű művészek Balatonfüreden, bor- és gasztrozarándoklat Badacsonyban, halvacsora Keszthelyen, futás, túrázás és gyaloglás Balaton-szerte, de a legendás KFT dalaira is meg lehet majd őrülni Veszprémben. Ajánlunk programokat.

Veszprémi Tavaszi Fesztivál (március 6–29.)

Öt, a Hangvillában színpadra állított darabbal köszöntik Veszprémben a tavaszt a Veszprémi Tavaszi Fesztiválon. Március 6-tól egészen március 29-ig este 7 órai kezdettel lehet megtekinteni az előadásokat, például a bonyodalmas francia udvari intrikákkal és a legalább olyan kusza szerelmi történetekkel fűszerezett klasszikust is, Dumas Három testőrjét. A fesztivál többi előadásról itt olvashattok többet.

Balatonfüredi Frankofón Hetek (március 6. – április 12.)

Picasso a tavasszal együtt érkezik Balatonfüredre,
méghozzá Jean Cocteau filmrendező és a Friedmann Endre néven világot látott fotóriporter, Robert Capa társaságában, de erről már itt írtunk bővebben. A lényeg, hogy március 7-én, szombaton nyit a Találkozás Picassóval című kiállítás a balatonfüredi Vaszary Villában, a féltve őrzött ereklyék mellett pedig egy színpadra vitt telefonbeszélgetés, illetve a Picasso kalandjai című kultuszkomédia vetítése is szerepel a Balatonfüredi Frankofón Hetek programjában. Robert Capához, a nyughatatlan fotóriporterhez és képeihez március 21-től lehet közelebb kerülni a Mozgásban című kiállításon, ahol a mintegy 50 fotó mellett több vetített anyag is látható lesz. A 2014-es magyar dokumentumfilm, a Közel Capához is műsorra kerül, méghozzá március 22-én, vasárnap.

Márciusi borbarangolások – Badacsony és környéke (március 7., 14., 21., 28.)

A BorBarangolás Badacsonyban programsorozat egészen június végéig biztosítja a heti ellátmányt a bor–gasztró-tengelyt elhagyni nem tudók vagy nem akarók részére. Március 7-én a balatonfüredi Halászkert étteremben a borok mellett a főszerep a halaké lesz, amit március 14-én a biogazdálkodás forradalmát követő hegymagasi Szászi Pince borvacsorája követ. Itt az igazi desszert a csillagos ég bámulása lesz Szentgyörgy-hegyi Édes Zeusszal. A tavaszi napéjegyenlőség estéjén, március 21-én a Villa Tolnay Borházban folytatódik a barangolás, ahol a boros vacsora után mi a Csobánc tetejéről nyíló körpanorámát és a tavaszi újhold sarlójának látványát semmiképp sem hagynánk ki. A márciusi záróakkordot az ázsiai jellegű fogások, valamint a Szegedy Róza 200 éves receptje alapján készült Badacsonyi Ürmös teszi extrává a Borbarátok Borházban március 28-án. Persze, ha már Badacsonytomajban jársz, mindenképp érdemes próbára tenni a Rózsakő mágikus erejét is – egy pluszpalack bor segíthet.

Carne Vale – halvacsora Keszthelyen (március 13.)

A tavaly nyílt Bistro Classicóban  amelynek teraszáról a Fifty-Fiftyt, a Kékszalag-győztes és rekorder hajót is láthatod, ha éppen nem valamelyik európai vitorlásversenyen hasít – a negyvennapos böjti időszakot tiszteletben tartva halvacsorát rendeznek. A kikötőibisztró-hangulatban a fine dining sem tűnik rémisztőnek, főleg, ha közben Szabó Zoli az ételek mellé egy komplett élménycsomagot is odapakol. Apropó, ételek! Mi már a titkos menüt is kiderítettük: osztriga, Szent Jakab-kagyló, polip és balatoni angolna.

Országfutás – országszerte (március 14.)

Magyarország határvonala 2246 kilométer hosszú, ezt még az olimpikon hosszútávfutók sem tudnák ledarálni egy nap alatt, viszont te is beszállhatsz azok közé, akik 5 kilométert futnak, kocognak, gyalogolnak – bárhol az országban. Az idén startoló tömegsportrendezvényre, az Országfutásra a nevezés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Étteremhét – Balatonszemes, Balatonlelle és Veszprém (március 16–22.)

A Torkos Csütörtök zűrzavaros hete után a topkategóriás éttermekben lehet fix, 3300 forintos áron vacsorázni a VIII. Országos Étteremhéten. A fix menük 3 fogásból állnak, így ha eddig túl drágának találtad például a Kistücsök éttermet Balatonszemesen, most egy mozijegy–popcorn-kombó áráért tesztelheted, mit tud Csapody és csapata. További résztvevők a Mango Restaurant & Café Balatonlellén, a Malomkert sörház és a Historante étterem Veszprémben.

KFT-koncert – Veszprém (március 19.)

A Petőfi Rádió a TOP50 magyar album közé is beválogatta a tavaly 30 éve megjelent KFT-albumot, a Bál az Operábant. „Ha meguntam, hogy mindig itt legyek”, akkor március 19-én a veszprémi Hangvillába menj, ahol az album és a KFT egyik legnépszerűbb számát, az Afrikát is kántálhatod az összes többi legendás számukkal, a zenekarral és a tömeggel együtt!

Spuri Balaton – a Balaton körül (március 19–22.)

Nemcsak az egész országot, de a Balatont is nagy kihívás egy nap alatt körbeszaladni. Március 19–22. között négy napra lebontva lehet lenyomni a 194,2 kilométeres szupermaratoni távot egyénileg, párban vagy csapatban. Persze, a kétnapos FélBalaton 94 kilométeres távja vagy az egy nap alatt is nagy kihívást nyújtó maratoni vagy félmaratoni távok lefutása is nagy teljesítmény, de legalább akkora öröm. A futóbuli start- és célállomása a maratoni éjszakák fővárosa, Siófok.

A víz világnapja – programok/túrák – Balaton-szerte (március 20–22.)

A Kis-Balatonnál a vízi élet legapróbb résztvevőinek behálózásában és vizsgálatában lehet elmerülni a Vönöczky Schenk Jakab Kutatóház szervezett programján március 21-én, ugyanezen a napon pedig az Iklódbördőce környékén csörgedező Kerka és Cserta mentén a hódok tevékenységeinek nyomai után folyik majd a kutatás a több mint 150 éves tölgyfákkal tűzdelt legelőkön. A Kovácsi-patak és a Kovácsi-hegy körüli elhagyott kőbánya, források, lápok, egy rejtélyes barlang, Hollókő sziklaorma és a Békesztúpa is része annak a 17 kilométeres vízvilágnapi túrának, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága indít Zalaszántóról.

Hamvas Béla-napok – Balatonfüred (március 20–21.)

Március 20-án Hamvas Bélára emlékeznek Füreden: pénteken emlékünnepség lesz felolvasással a Tagore sétányon, műfordítói díj átadása a Vaszary Galériában, majd könyvbemutató, amelyet Balaton-felvidéki borok Dobai András által levezényelt  kóstolója és gitárzene zár a Kedves cukrászdában. Másnap a Vaszary kávézóban lesznek bemutatók, amelyeket délután 5 órakor Robert Capa: Mozgásban című kiállításának megnyitója követ a Vaszary Galériában, este 8 órakor pedig Szakáll Norbert szerzői koncertje zárja a rendezvénysorozatot a Kisfaludy Galériában.

Kaukázus és Esti Kornél koncert – Veszprém (03. 28.)

A K.U.S., azaz Kérni Ugyanazt Semmi című új, 2014-es albumával turnézik a társadalomkritikát nagyonis szerethető, szórakoztató módon megfogalmazó és megzenésítő Kaukázus zenekar. A turné negyedik állomása a veszprémi Expresszó Klub. A március 28-ai lemezbemutatón extra fogásként pedig a harmadik, 2014-es nagylemezést megjelentető Esti Kornél zenéjére is lehet mulatozni a kultikus veszprémi bulihelyszínen.