A sajtóbejáráson még csak tesztüzemben működött az interaktív vitorlástörténeti kiállítás Balatonfüreden, de az üzemeltetők azt ígérték, hogy pár héten belül minden zökkenőmentes lesz. A tesztüzemben az a jó, hogy most még ingyenesen mehetünk be, viszont amitől ez a Balaton vitán felül egyik legjobb kiállítása lehet, azt még nem próbálhatjuk ki. Azért elmeséljük, hogy eddig mit láttunk.

Nem véletlen a helyszínválasztás, hiszen 1884-ben a ma Vitorlás étteremként működő, országos védettségű balatonfüredi épület helyén álló klubházban jött létre a Stefánia Yacht Egylet, ahonnan több európai bajnok magyar vitorlázó is kikerült. Egy kicsivel korábban, 1867-ben pedig szintén Balatonfüreden jött létre az első vitorlásegylet, Batthyány Ödön vezetésével.

Az interaktív kiállítás hajó maketteken, kisfilmeken és archív fotókon keresztül részletesen bemutatja a magyar vitorlástörténet 150 évét. Bár a megnyitón még nem működött zökkenőmentesen a technika és a teraszon lévő kültéri elemeken is alakítanak még, azt azért láttuk, hogy ha minden elem a helyére kerül, akkor izgalmas és szórakoztató lesz a kiállítás. A tervek szerint a látogatók olyan mentő mellényt kapnak, amiben QR-kód van. Ha szembe állunk a lejátszókkal, ezt a kódot leolvasva indulnak el a kisfilmek. Vannak közöttük egészen ritka daraboknak ígérkezők is, mint például a 150 év vitorlás ruha divatját vagy a balatoni hajógyártás történetét bemutató kisfilm.

A régi vitorlás eszközökön, megsárgult hajózási feljegyzéseken és archív képeken túl van egy aktív, kipróbálós vonala is a kiállításnak. A vihar szimulátorban veszélytelenül ki lehet kipróbálni, milyen érzés a viharos Balatonon hajózni.  Egy másik teremben azt, hogy hogyan kell különböző vitorlás csomókat kötni. A hamarosan elkészülő kültéri teraszon pedig hullámlovas deszkákon lehet majd egyensúlyozni, vitorlás hajót imitáló hintán himbálózni, a gyerekek pedig egy élménymedencében versenyeztethetik majd a papír hajóikat.

A kiállítást a Vitorlás étterem oldalából egy külső falépcsőn lehet megközelíteni. Pár hétig - amíg nem kerül minden a helyére - ingyenesen látogatható, utána felnőtteknek 900 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 450 Ft lesz a belépő. Jelenleg szerdától vasárnapig 10-től este 6-ig tartanak nyitva, a nyári szezonban pedig csak a hétfő lesz szünnap. Ha ott vagyunk, érdemes még útba ejteni a Tagore sétányon tavaly nyílt Bodorka Látogatóközpontot, ahol a Balaton összes halfajtájából úszkál egy-egy példány az akváriumokban.