Bivalyokkal, tehénfejéssel, sétahajózással vagy borkóstolással is ünnepelheted a húsvétot a Balatonnál, de persze hagyományos ünnepi programokból is akad bőven. Kápolnapusztán például a legügyesebb tojás vadászokat lovaskocsizással jutalmazzák, Tihanyban pedig nem csak simogatni, hanem rövid időre bérelni is lehet a nyuszikat.

BALATONFÜRED ÉS TIHANY

5 éves a Kredenc, Balatonfüred (április 2-6.)

Nem csak a húsvétot, hanem ötéves szülinapját is ünnepli a balatonfüredi kult-bisztró, a Kredenc Borbisztró. 2010. április 2-án 10 órakor nyitott ki a Kredenc először, azóta pedig a füredi nappalok és éjszakák kihagyhatatlan szubmediterrán, bohém közösségi terévé vált Dobai állandó, de sohasem előre megtervezett performanszaival. Az öt napos ünneplésen filmvetítés, jazz duó és dj-k, vega-kompatibilis húsvéti kínálat és persze locsolkodás is lesz.

Tihanyi Piac Placc (április 4.) és Tihanyi Nyuszibuli (április 5.)

A szokásos szombat délelőtti Tihanyi Piac Placc kínálatát most birkagulyással, élőzenével és állatsimogatóval toldják meg. Vasárnap, április 5-én pedig amellett, hogy futóverseny, tojásgörgetés, locsolóversmondó verseny is lesz a tihanyi Mádl Ferenc téren, a nyuszikat nem csak simogatni, hanem az ünnepekre bérelni is lehet ezen a napon.

BALATON-FELVIDÉK

Levendula Porta, Kékkút (április 4.)

Juhnyírásban és tehénfejésben is kipróbálhatod magad a kékkúti Levendula Portán április 4-én, szombaton. A program délután indul és egészen az esti órákig tart, a tehenek legelőről való behajtásáig. Közben túrós csuszát kínálnak borkóstolóval, mi viszont a szörpöket sem hagynánk ki.

Tagyon Birtok, Tagyon (április 5-6.)

Bor rajongóknak ajánlott, két napos programmal készülnek a Tagyon Birtokon. A mulatság április 5-én, vasárnap indul és hétfőn ebéddel zárul. Közben a gasztronómiai élményeken kívül tojáskeresés- és festés, meg persze locsolkodás is lesz.

SZIGLIGET

Várkapunyitó (április 4-6.)

Lovagavatással, zenés programokkal, bábjátékokkal, vásári komédiával ünneplik Szigliget várában a szezonnyitó várkapunyitást és a húsvétot. A mulatság szombattól, április 4-étól egészen hétfőig, április 6-ig tart.

KESZTHELY ÉS HÉVÍZ

Balatoni Múzeum, Keszthely (április 2-3.)

Keszthelyen április 2-án és 3-án, azaz csütörtökön és pénteken azon kívül, hogy a Balatoni Múzeum hímes tojás gyűjteményével és a húsvéti népszokásokkal is meg lehet ismerkedni, lesz természetes anyagokkal történő tojásfestés is. Az ünnepi dekorációk készítése kiterjed a viaszolási, karcolási és szalvéta technikák megismerésére is.

Vigadalom Hévízen (április 5-6.)

Húsvét vasárnapján és hétfőjén a hévízi Deák téren és a Városi Könyvtárban többféle családi program is kínálkozik amellett, hogy mindkét nap gasztronómiai és kézműves vásárt is tartanak. Vasárnap gólyalábas mókázás és a Molnár Dixieland Band koncertje, Berki Tamás jazzénekes közreműködésével, hétfőn pedig népi játszótér, a Roppantós Táncegyüttes és a Cimbaliband koncert ígérnek szórakoztató ünnepi perceket.

TéliKert, Keszthely (április 3-4.) 

Istvándy boraival készülnek a húsvétra a keszthelyi TéliKertben. Április 3-án, pénteken este a Ghymes-ből ismert Horváth Jani ügyködik a zongoránál, előtte pedig kötetlen beszélgetés lesz a Balatonról, Badacsonyról és a minőségi borászatról Istvándy Gergővel. Szombaton, április 4-én a húsvéti ünnepi húsos ételeké lesz a főszerep, három Istvándy-féle bort azonban (Bizsergés, Szürkebarát, Kéknyelű) ezen a hétvégén nem csak palackonként, hanem poharanként is mérik majd.

KIS-BALATON KÖRNYÉKE

Tavaszvárás a Kápolnapusztai Bivalyrezervátumban (április 4-5.) és a Vörsi Tájházban (április 6.)

Balaton-felvidéki Nemzeti Park kápolnapusztai Bivalyrezervátumában kézműves foglalkozásokkal és tojásvadászattal készülnek húsvét alkalmából szombaton és vasárnap (április 4-5.). Érdemes szemfülesnek és fürgének lenni, ugyanis a legkiemelkedőbb vadászok jutalomban is részesülnek: lovaskocsizással a park területén! Hétfőn, április 6-án az ünnep alkalmából kedvezményesen látogatható a Vörsi Tájház, ahol a gyerekeket kézműveskedés és játszóház is várja ezen a napon.

SIÓFOK