Lepusztult, két évig parlagon hevert, de a helyi önkormányzat és a fövenyesi kertmozit is üzemeltető lelkes fiatal pár, Kocsis Cili és Pálffy Matyi nem hagyta, hogy az enyészeté legyen a balatonakali kertmozi. A mozi most megújulva nyit újra. Szombaton a Balaton Method vetítésével indul a szezon, utána pedig egy sor jó filmet vetítenek még itt. Cili és Matyi a nyári tervekről meséltek.

Idén hatvan éves Balatonakali kertmozija, így nagyon is időszerű volt a két éve ideiglenesen bezárt hely felújítása. Kocsis Cili és Pálffy Mátyás, a fövenyesi kertmozit is üzemeltető fiatal pár még az üres nézőtéren vezetett minket körbe. Már pakolják a székeket, izzítják a mozigépet, hiszen szombaton telt házat remélnek a Balaton Method vetítésére. Szimler Bálint és Rév Marcell közös, a Balatont széltében-hosszában átzenélő filmjét múlt szombaton a Tihanyi PIAC placcon vetítették először.


A film második turnéállomása a hatvan éves balatonakali kertmozi megnyitóján lesz, szombat este. A film előtt a régi idők mozigépeit bemutató kiállítás nyílik este nyolckor a mozi kertjében, majd kilenctől vetítik le a Balaton Methodot. A vetítés után a Balaton Methodban is szereplő Kiss Imi beszélget Szimler Bálinttal, a film egyik írójával és rendezőjével, illetve részt vesz még a beszélgetésen Osváth Gábor, a Method egyik producere is.

A mozi júniusi programja már teljesen összeállt, Cili és Matyi már a júliust és az augusztust tervezi. Utóbbi nagy dobása lehet a Saul fiai című, Cannes-ben a Zsűri Nagydíját elnyert és Oscar-díjra is jelölt magyar film, amelynek vetítése után Matyiék majd szintén beszélgetést szerveznek. De ne szaladjunk egészen nyár végéig, hiszen a közeljövő programja már fix. Júniusban vetítik például az ARGO 2-t, A Bosszúállókat, a Liza a rókatündért és a Harcosok klubját is. A teljes júniusi program itt érhető el.

Cili és Matyi koncepciója szerint az Akali Kertmoziban vetítik a populárisabb közönségfilmeket. Azért nem kell aggódni,  ezekből a kicsit eldugottabb Fövenyes Kertmoziban is lesz vetítés, viszont ide rétegfilmek vetítését is tervezik. Például idén is minden héten lesz ART szerda, amikor a művészfilmeké a vászon. A Fövenyes Kertmozi júniusi programja itt érhető el. Újdonság lesz még, hogy mindkét moziba rendszeres gyerekprogramokat, gyerekfilm vetítéseket is terveznek napközben.