A hazai kortárs művészeti élet minden nyáron egy kis időre Tihanyban összpontosul. A rév környéke kulturális gócponttá alakul és mint valami szupererős mágnes gyűjti össze a képzőművészet, design, színház, irodalom és zene legfrissebb, legrelevánsabb arcait egy kötetlen, jó hangulatú “kertiparti” erejéig.

A fesztivál szervezőinek budapesti bázisán, a Mono Art & Design galériában futó Balaton Express pop-up kiállítás már bő egy hónapja lelkes előfutárként hirdeti, hogy idén is lesz Artplacc és Balaton tematikájú alkotásaival tökéletesen hangol a július 22. és 26 közötti időszakra. A Monoban bemutatott anyag egy része ugyanis, további művészek munkáival bővülve áttelepül Tihanyba, ahol mindenkit várnak, aki képben van a kortárssal vagy épp hogy képbe akar kerülni.

Pontosan nem tudjuk miben rejlik a titok, talán a levendulával vegyülő balatoni levegő, a szabadtéri helyszínek vagy maga a nyár, de valóban sikerül olyan egyedi légkört teremteni, ahol az alkotók, műértők és laikusok feszengés nélkül vegyülhetnek és érezhetik jól magukat.

A képzőművészet iránt érdeklődők kedvenc helye idén is a GALÉRIAplacc lesz, ahol egy 400m2-es sátorban olyan alkotók munkáit lehet megnézni (és megvásárolni) mint Hitka Viktória, Kútvölgyi-Szabó Áron vagy Sec.Co & Fresh K.O. ¬ hogy csak pár nevet említsünk. Változatos anyagaival, újfajta technikáival és társadalmi kérdéseivel a válogatás az egész fesztivál ars poeticájához csatol vissza. Kiss Miklós (Balaton Expressen is bemutatott) különleges installációjába ágyazva idén először mutatkozik be a DESIGNplacc, ahol a Kezemura kerámiacsodáitól a minimalista divat élvonalbeli márkájának számító NUBU-it mindent meg lehet találni.

Itt az önkényes bóklászáson és gyönyörködésen túl minden nap angol és magyar nyelvű tárlatvezetéssel helyezhetjük kontextusba a látottakat, de ha egy kicsit aktívabb művelődésre vágyunk, részt vehetünk akár a MONGE beton workshopján vagy egy társasjáték keretén belül mi is kipróbálhatjuk a híres “művészsorsot”. Ebben a sátorban kap még helyet az irodalom is, ahol többek közt a jövő évi könyvfesztivál vendégszereplőit előrevetítve, a szlovák Peter Balko munkásságával ismerkedhetünk meg.

Ha mindent újra lehetne kezdeni, egyrészt sokkal jobban értékelnénk a délutáni alvásokat, másrészt biztos, hogy az ARTplacc kids sátorban tanyáznánk egész nap és úgy szívnánk magunkba a kultúrát játékos bevezető foglalkozásokkal, hogy észre sem vennénk.

Sötétedés után kétféle program közül is választhatunk, a nyugisabb estéken kertmozit idéző hangulatban nézhetjük meg az egyre minőségibb hazai filmes paletta legtrendibb nagyágyúit, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant és a Liza, a rókatündért, de a Friss Hús válogatásával helyet kap a feltörekvő generáció is. Persze nem hiányozhat a sztárfellépő sem, vetítésre kerül a Nick Cave életét bemutató 20,000 nap a Földön is.