A fotókon a Káli régió legkülönlegesebb házai és legrejtettebb zugai jelennek meg, de ugyanilyen fontosak benne az emberek és a tájhoz kapcsolódó történetük. Az album írójával, Bojár Iván Andrással és fotósával, Darabos Györggyel beszélgettünk az ősszel megjelenő album gigászi munkafolyamatáról.

Két férfi szerelmi vallomása a tájhoz. Bojár Iván András és Darabos György legjobban egy szubjektív vallomáshoz tudta hasonlítani a nemrég elkészült Nagy Káli-könyvet. Jogosan szerepel a címben a jelző, ez nem egy vonaton olvasgatós album a maga ötszáz oldalával és közel öt kilójával. De nem csak a tekintélyes mérete miatt érdemes rászánni az időt és rákészülni az olvasásra, hanem a szemet gyönyörködtető képek és a feszes szerkesztésű fejezetek miatt is.

„Nem akartam egy sablonos albumot csinálni, amit csak a szép képek visznek és ami mellé csak úgy odadobnak pár sort”- mondja Bojár Iván András, aki saját szavai szerint patikamérlegen dekázta ki a mondatokat.

Korábban, az Octogon Magazinos munkájuk során hangolódott annyira egymásra a fotós és az újságíró-szerkesztőként dolgozó Iván, hogy bele merjenek vágni a nagy közös projektbe.

A Nagy Káli-könyvhöz adott volt Iván Szent György-hegyi háza kiindulópontként. Az albumban tucatnyi gyönyörű régi házat mutatnak be kívülről-belülről, de a Káli régió állat- és növényvilága, legrejtettebb zugai is megjelennek benne. Ugyanilyen fontos része a könyvnek a házakhoz tartozó emberek és történeteik is.  És persze helyet kapott benne a Káli régió téli arca is, mert Iván szerint csak ezzel együtt tudtak teljes képet mutatni a vidékről.

„Ebben a könyvben vannak portrék, étel- és tárgyfotók, tájképek és légi felvételek. Egy ilyen összetett munkára nem minden fotós képes”- teszi hozzá Bojár Iván, aki úgy tűnik, maga is beleszeretett Darabos György képeibe. Az albumba 780 kép került bele, de a kilenc év alatt körülbelül tízezer kép készült, és Iván fejében is sok tájhoz kapcsolódó történet van még, ezért az album őszi megjelenése után szeretnék folytatni a munkát.

Iván úgy látja, hogy a Káli régió a Balaton egyetlen térsége, aminek a Kádár-rendszerben nem rontották el az építészetét és koncentrált területen, viszonylag épen megmaradtak több száz éves épületei. Persze mindehhez sok olyan ember kellett, aki hajlandó volt költeni ezekre a házakra, és emellett még a tájjellegüket is igyekeztek megőrizni. Iván azt sem tartja kizártnak, hogy néhány év múlva észak-olaszországi tavakkal versenyezhet majd a térség: „A Káli régió varázsa szerintem abban rejlik, hogy ugyan ott van mellette a Balaton, de mégis különálló kis régióként is értelmezhető. A könyvben egy állapotot szerettünk volna rögzíteni. Úgy akartuk megmutatni, ami most van ott, hogy ha valaki tíz év múlva veszi kezébe a könyvet, akkor is érezze benne egy adott korszak szagát. ”

A művészi igényű könyv egyébként még dísztárgyként is megállja a helyét a borítóján lévő tűzpiros pipacs mezővel és a különleges papírra nyomtatott fotókkal. Iván elsősorban téli lapozgatásra és nosztalgiázásra ajánlja a könyvet. „Először valószínűleg mindenkinek a fotókon fog megakadni a szeme, utána talán elolvasgatja a képaláírásokat. Ezután jöhetnek a képekhez tartozó történetek.”

A könyv jelenleg a nagykalikonyv.hu oldalon rendelhető meg. Az előrendelési időszakban a kiadó 3000 forint kedvezményt ad a 25.000 forintos árból, illetve az ősszel megjelenő kötet impresszumában fel is tünteti azok neveit, akik előrendeltek és szeretnének szerepelni a könyvben. Az őszi bemutató után pedig már a budapesti Írók boltjában is meg lehet majd vásárolni az albumot.