Amennyiben a hőmérséklet marad fagypont alatt, és viharos szél sem tombol, akkor hétvégére leporolhatjuk a korcsolyát és a jégszörföt.

A fagypont alatti hőmérséklet mellett a súlyosabb éjszakai mínuszok is jól jönnének ahhoz, hogy összefüggő és vastag jégtakaró borítsa a Balatont – erre pedig igen jó esély van a hét hátralévő részében. Egyelőre 4-5 cm vastag jeget mértek Siófoknál, ahhoz pedig, hogy biztonságosan tartózkodhassunk a jégen, 10 cm vastagságú jégréteg szükséges, de a mostani kilátások teljesen jók.

Horváth Ákostól, az Országos Meteorológiai Szolgálat Siófoki Viharjelző Obszervatóriumának vezetőjétől megtudtuk, hogy csupán két dolog szólhat közbe a tó tükörjegén való hétvégi korcsolyázásba: a szél és a havazás.

Ugyanis ha viharos szél támadna fel, az a jég állagát változtatná meg. Ilyenkor a déli parton torlasz alakul ki, míg az északin eltolódik a jég. Ez a gyakorlatban egy új jég réteg kialakulását hozná az északi oldalon, ami túl vékony lenne ahhoz, hogy a jégen lehessen tartózkodni.

A déli oldalon lévőknek a torlódás okozhatja ebben az esetben a problémát. Emiatt ugyanis beljebb kellene gyalogolni a tó jegén, ez pedig a mélyvíz miatt fokozottan veszélyes. Sőt, ha fúj a szél, akár rianás (vagyis nagyobb jégfelület repedése) is keletkezhet.

Az előrejelzések szerint szélre holnap lehet számítani, azonban ez könnyen lehet, hogy nem viharos (61-86km/h), hanem erős szél (43-60km/h) lesz, így kis szerencsével nem korbácsolja majd szét a korizni vágyók reményeit.

A havazás szintén problémás lehet a megfelelő vastagságú jégtakaró kialakulásának szempontjából, mivel a hóval fedett jégtakaró nem szilárd: felülről szigeteli a jeget, amit ezzel egyidőben alulról a Balaton vize fűt.