Az időjárás határozott irányt vett a tavasz felé, ezért már nem valószínű, hogy érdemes készenlétben tartani a fakutya kollekciót. Mielőtt végleg búcsút mondanánk a mínuszoknak, nem mehetünk el szó nélkül a tény mellett, hogy az utóbbi években kialakult drónvideó-láz a Balatonra is elért: a titkosszolgálatok mellett most már esküvőkön és szép tájakon legalább olyan gyakran használt eszköz lett a drón segítségével repülő kamera, mint a vőlegény, vagy az Instagram-szűrő. A rengeteg téli videó közül megkerestük az idei kedvenceinket.

Flying Camera: Frozen Balaton

Január közepén, a viszonylag vékony jégrétegről készített drónvideót a fonyódi Flying Camera csapata. A felvétel a tó közepén a fodrozódó vízzel kezdődik, majd a part felé haladva már csak a jég csillogását látjuk, happy endnek pedig megkapjuk régi ismerősünket, magát a naplementét személyesen.

Wenita Press: Jégvilág a Balaton felett

Majdnem 108 ezer megtekintésnél tart a Wenita Press felvétele, amely Balatonszemesnél készült. A tükörjég mellett a szemesi vitorláskikötő és móló is feltűnik - természetesen az arany összes árnyalatába burkolózva. Itt is jön a kihagyhatatlan naplemente és az északi part lankáinak sziluettje, amely minden másodpercben képeslapokért kiált.

Wenita Press: Siófoki móló jégbe burkolózva

Eddig kevésbé kapták fel a csapat siófoki mólóról és környékéről készített videóját, szerintünk érdemes ebbe is belenézni. Naplemente és jég itt is van, a siófoki mólót pedig csak ritkán láthatjuk ilyen magasságból.

Drone & Media Films: A jeges vízben is közlekedik a komp Tihany és Szántód között!

A hosszú januári fagyok és havazások olyan időjárást hoztak, amit James Cameron is megirigyelt volna a Titanic forgatása alatt. A Drone & Media Films csapata is lecsapott a nem mindennapi lehetőségre, a Tihany és Szántód között ingázó, a jégtáblákat is félresöprő kompról forgattak két és fél perces videót. Nagy kár, hogy az időjárás náluk nem volt olyan fagyos, mint amikor mi ott jártunk, de ezeket a felvételeket sem hagynánk ki a válogatásunkból.

Pepe Movies: Balatonfüredi tél a parton – 2016.

A Pepe Movies videójának középpontjába Balatonfüred téli vízpartja és az illegál-korizás került. Indulunk onnan, hogy a türkíz színű tükörjégen néhány Lego-szerű mini ember megy körbe-körbe, később pedig a már behavazott pályára is visszatérünk, ahol egy farsangról elszökött, kifejezetten jól korcsolyázó jeti is üldözőbe veszi a kamerát.

Shine Art Studio: A zalaszántói béke sztúpa

Alig 20 km-re a Balaton partjától található Európa egyik legnagyobb buddhista szentélye Zalaszántón, amelyet egy koreai szerzetes épített 1990-ben, hogy békét és boldogságot hozzon a rendszerváltó országokba. A Shine Art Studio drónvideón mutatja be, hogy még a Nirvána közelében is behavazódhat az erdő.

Mészáros Norbert: Sümeg vára - hóval fedve 2016

A Sümegi Vár a Balaton-felvidéken egy egész dombot birtokol, Mészáros Norbert pedig - teljesen érthető módon - ezúttal inkább hagyta a várba való kiadós sétát, és egy három perces felvételen megmutatja felülről a havas várat. Kötelező, ha még sosem repültél el egy középkori várrom fölött télen.