A tavaly megkezdett úton halad tovább a Hello Wood: továbbra is fából akarnak falut építeni. Idén a Művészetek Völgye alatt Csórompusztán lehet megnézni az elkészült alkotásokat. Ezúttal is jönnek komoly építészek: az egyik csapatvezető korábban az orosz pusztában épített fel szénából zikkuratot.

Visszatérnek kedvenc hipszter ácsaink: közvetlenül a 2016-os Művészetek Völgye előtt ismét lesz Hello Wood alkotótábor Csórompusztán. A 2015-ben indult Falu Projekt (Project Village) folytatásaként idén a letelepedés és a közösség otthonteremtésének kérdéseivel foglalkoznak. Az idei tábort július 14. és 22. között rendezik.

A hangsúly ezúttal az otthonteremtésre, a hosszabb távú tervezésre kerül, melynek keretében a csapatok egy permanens rendszert, az építészek által ideálisnak tartott falu szerkezetét szeretnék létrehozni. Ennek fényében nem meglepetés a címválasztás: LETELEPEDÉS: A MEGÉRKEZÉS RÍTUSAI.

2016-ban olyan elismert építészek és művészek fognak projektet vezetni, mint Nyikolaj Poliszkij, aki 1989 óta egy orosz faluban él, és a végtelennek tűnő pusztában faágakból és más helyi alapanyagokból épített installációkat, egyik híres műve a szénából készült zikkurat volt. Érkezik az Urban Think-Tank csapata is, akik 2004-ben Caracas szegénynegyedében fejlesztettek ki olyan sportközpont prototípust, amelyet három hónap alatt fel lehet építeni, és biztonságos környezetet biztosít rászoruló gyerekeknek a mozgásra.

A Hello Wood közleménye szerint idén már nemcsak alkotóhetet, hanem nemzetközi nyári egyetemet és fesztivált rendeznek, ennek megfelelően a létrejövő épületközösség kampusszá áll össze, amelyet évről évre új diákok és csoportvezető tanárok népesítenek be. Ezzel szeretnék biztosítani a kampusz folyamatos megújulását.

Miután a résztvevők megérkeznek a Faluba, a letelepedés építészeti kihívásait vizsgálják. A tervek szerint az alábbi problémákra keresnek választ:

  • a vendég és vendéglátó szerepek ideiglenes, felcserélhető státusza
  • a megérkezést követő első (pragmatikus vagy szimbolikus) építészeti mozzanatok
  • miként tud egy tér befogadni különféle szokásokat
  • milyen az az építészeti nyelv, amelyet a közösség sajátjának érez