Szekrényillatosítóhoz és levendulás szörphöz egyaránt feltankolhatunk hétvégén Tihanyban, miközben a szomszédban már várnak a balatonfüredi borpavilonok. A Múzeumok Éjszakája, nyárindító fesztivál, vagy az első idei kompkoncert mellett szavazol? Körbenéztünk, hogy mi vár a Balatonnál és környékén ezen a hétvégén.

Péntek (06.24.)

Levendula Szedd Magad - Tihany - (06.20-26.) 

Egész héten arathatunk a tihanyi domboldalon: mindössze egy, a helyszínen vásárolt aratótáskát kell a hónunk alá csapnunk, ez a feltétele, hogy mi is hazavihessük a saját szedésű levendulát. A Levendula Hetek és Fesztivál keretében nem csak a Szedd Magadra érdemes kinéznünk: lesznek kézműves foglalkozások, koncertek, kézműves kirakodóvásár és gyerekműsorok, de a folyton úton levőkre is gondolnak, mivel több túra közül is választhatunk a Belső-tóhoz vagy a sajkodi Öreg Levenduláshoz.

Borsodi RockPart Fesztivál 2016 - Balatonszemes - (06.23-25.) (X)

Balatonszemesre érkeznek a hazai rock- és metálzene képviselői, akik három színpaddal és több mint harminc fellépővel tekerik fel a hangerőt a déli parton. A zúzós-pörgős koncertek „ereszd el a hajam”-hangulatáért szakmabeliek impozáns fellépőlistája felel, többek között a Kowalsky meg a Vega, a Tankcsapda és a Blind Myself.

Klassz a pARTon 2016 (06.23-28.)

Aki az elektromos gitár helyett inkább a komolyzenét keresi, annak a Klassz a pARTon nyáresti komolyzenei koncertsorozatot ajánljuk. Egész nyáron feltűnnek a parton klasszikus zenészek, ezúttal pénteken Keszthelyre az Accord Quartet érkezik koncertjével. 

Kultkikötő 2016 - Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves és Siófok (06.24-08.27.)

A MOL Nagyon Balaton programsorozat leghosszabb kulturális programja június 24-én, pénteken kezdődik és közel három hónapon keresztül tart, ugyanis Balatonföldváron, Balatonbogláron és Balatonfenyvesen, valamint Siófokon is kiköt a művészet. A Kultkikötő egy összművészeti sorozat, amely naponta előadásokkal, koncertekkel, kiállításokkal és más programokkal készül idén már négy helyszínen.

Beach Fesztivál (06-22-26.) - Balatonfűzfő

A balatonfűzfői Beach Fesztivál több mint 50 hazai és nemzetközi fellépővel indítja június utolsó, de a nyár talán első igazi hétvégéjét. Nap közben szörfös és egyéb vízi sportokkal kapcsolatos programokat ígérnek, este pedig jönnek a nyári fesztiválok állandó kellékei, akik innentől kezdve szinte minden hétvégén feltűnnek majd erre: a Wellhello, Majka és Curtis, vagy Julia Carpenter.

Kompkoncert - Geszti: Létvágy (06.24.) - Tihany

Az eddig megszokottakhoz hűen a MOL Nagyon Balaton programsorozatban idén sem lesz hiány kompkoncertekből a Balatonon. Június 24-én, pénteken este 20:30-kor Geszti Péter nyitja meg a sort, akinek Létvágy című új albumának számait hallgathatjuk meg Tihany és Szántód között félúton.

Szombat (06.25.)

III. Balatonföldvári Sárkányhajó Gyorsulási Bajnokság - Balatonföldvár (06.25.)

Balatonföldváron idén harmadik alkalommal rendeznek Sárkányhajós Gyorsulási Bajnokságot, ahol a versenyző csapatok kettesével csapnak össze, húsz fős sárkányhajókkal. Habár a nem mindennapi versenyre a jelentkezés már lezárult, azonban a nem mindennapi látványért érdemes szombaton ellátogatni Földvárra.

Káli Kövek Nyári Nyitóbuli - Köveskál (06.25.)

Már régóta ígérik, hogy a Káli Köveknek is lesz borterasza, ez idén nyáron tényleg megvalósul, ráadásul egy burgeres stand is kerül hozzájuk, amely egész nyáron ontja magából a Káli burgereket. A nyitóbulin zenél majd Rutkai Bori, sütnek bárányt parázson, de Szent Iván-éji tűzugrást is ígérnek.

Balatoni Hal-és Borünnep 2016 - Balatonfüred (06.23-26.)

Borpavilonokkal lepik el hétvégén a balatonfüredi Tagore sétányt. A minden évben nagy tömeget lecsábító rendezvény a balatoni és szekszárdi pincék legjavát hozza el nekünk. Napközben a népzene viszi a főszerepet, 20:30-tól azonban a könnyű zene veszi át a stafétabotot és jön a Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztivál.

Múzeumok Éjszakája 2016 - A Balatonnál, több helyszínen (06.25.)

Korábban már írtunk arról, hogy a finnugor kultúra, a sör és a traktorok viszik el a szombat estét, de mellettük még sok más élmény részesei lehetünk, ha a hétvégén a Múzeumok Éjszakáját választjuk. A este különlegessége, hogy egy belépőjegy megvásárlásával az összes programban részt vevő intézmény látogatható, így az aznap nyitó Képbe zárt írások / Écritures dans l'Image című kiállítást is megnézhetitek, amely a szépirodalom és képzőművészetek viszonyát boncolgatja.

Vasárnap (06.26.)

Amiről a visszhang hallgat - Tihany - (06.26.)

A Hosszúlépés. Járunk? vasárnapi állomása Tihanyba vezet. Egy kis történelmi és kulturális kitérővel ismerhetjük meg jobban Tihanyt. Megtudhatjuk, hogyan vált a levendula Tihany jelképévé? Miért keresték fel híres festőink és szobrászaink a diktatúra alatt a települést? Vagy hogy milyen legenda kötődik a tihanyi kőhöz?

Következő hét (06. 28. - 07. 03.)