Az ismét reneszánszukat élő balatoni kertmozikban júliusban is jönnek premierfilmek.

Idén nyáron már feltámadt a lellei, majd a vonyarci kertmozi és írtunk arról is, hogy reneszánszuk folytatódik. Július elejére egy kivételével az összes Balaton-környéki kertmozi kinyitott már, így megnéztük, hogy hol és milyen filmeket lehet pokrócba burkolva nézni a nyári estéken.

A csopaki kertmozi egészen július végéig meghirdette műsorát. A filmek között feltűnik az idén debütált Tarzan legendája (július 3. és 12.), amiben a Johnny Weissmüller által világhírűvé vált figurát ezúttal a svéd Alexander Skarsgård formálja meg, a rendezést pedig Harry Potter-filmekkel nagy sikereket elérő David Yates vállalta be. A másik nagy reményekre jogosító film az Életem NAGY szerelme (július 17.) című francia romantikus komédia, amelyben egy férfi megtalálja egy nő elveszett telefonját és úgy dönt, hogy meghívja őt vacsorára. Csakhogy van köztük némi méretbeli különbség.

A vonyarcvashegyi Panoráma Kertmozi idei nyitása után úgy tűnik, hogy inkább a nagy klasszikusok vetítésével kívánnak új színfolt lenni a balatoni kertmozik között: július 11-én este például teljes terjedelmében (3,5 óra) levetítik az 1959-es, Charlton Heston főszereplésével készült filmeposzt, a Ben Hurt, aminek idén nyáron jelenik meg a remake-je. Július 4-én és 24-én pedig a Tornatore-filmek szerelmesei örülhetnek, hiszen a Cinema Paradiso című filmlegendát vetítik majd.

Balatonakali kertmozijában két, a többi közül kirívó filmet vettünk észre: egyrészt vetíteni fogják (július 8-án) a Warcraft: A kezdetek című filmet, amely videójáték-adaptációként nem a megszokott vállalkozások egyik, másrészt pedig július 30-án levetítik a Szellemirtók folytatását, amelyben Bill Murray és Dan Aykroyd csapatának helyét egy lánybrigád veszi át.

A fövenyesi kertmoziban július 13-án vetítik Till Attila Tiszta szívvel című idén megjelent filmjét, amelyben egy kerekesszékes bandává áll össze két mozgássérült fiatal és egy börtönviselt bérgyilkos. Július 20-án pedig A hegedűtanár című brazil zenés filmet lehet megnézni, amelyben egy nyomornegyedbe került zenetanár eleinte bármit megtenne, hogy kiszabaduljon onnan, azonban egy idő után különleges tehetséget talál a diákjai között.

A Club Aliga kertmozijának műsorában két filmet kell külön kiemelni: egyrészt a spanyol vígjátékok nagyágyúja, Pedro Almodóvar rendezte Eszeveszett mesék – amelyet 2014-ben kórusban kiáltottak ki a kritikusok az év legőrültebb vígjátékának – vetítését július 6-án, valamint 9-én vetített Torrente 5-öt, amelyben a feslett erkölcsű zsaruból kaszinórablóvá avanzsált hős útját követhetjük nyomon.

Zamárdi kertmozijának műsorában leginkább a misztikus vonal igazán figyelemfelkeltő, hiszen több természetfeletti dolgokban bővelkedő filmet is bemutatnak. Július 3-án vetítik például az Egyiptom istenei című kalandfilmet, amelyben az ókori civilizáció mítoszainak főszereplői csapnak össze, de az idén megjelent X-Men-folytatás, az Apokalipszis is jól illeszkedik ehhez a témához.

Hasonlóan a zamárdi különlegességekhez, úgy eseményszámba megy, hogy Révfülöpön horrorfilmet vetítenek a helyi kertmoziban: július 8-án a Neon démon című pszichohorrort vetítik, másnap pedig a Démonok között második részén lehet rettegni a strandon lévő szabadtéri moziban.