Június végén ismét furcsa egyenpólós, rejtélyes csomópontokról beszélgető, falécek, munkaeszközök és fröccs társaságában gyakran mutatkozó hallgatók lepték el Csopakot – a helyieknek talán már mondani sem kellett, hogy ezzel megkezdődött a HelloWood építőtábora. A település fejlesztésén ezúttal az összes építészeti, belsőépítészeti és tájépítészeti képzést nyújtó magyar egyetem hallgatói dolgoztak közösen.

  • Ez még nem a Hello Wood nagy tábora volt, az csak most jön
  • De Csopakra tavalyhoz hasonlóan idén is nagyon tehetséges építészhallgatók kerültek
  • Különben nem tudtak volna összehozni ilyen alkotásokat
  • Szigorúan fából
  • Ez egy kiváló előszoba lehet a csórompusztai táborhoz
  • Miközben ez volt a Hello Wood-tábor utolsó éve Csopakon

A balatoni hekk alapja egy furcsa magyar paradoxon: ha már helyben nincs – vagy a helyi nem kell –, akkor hozzunk jó messziről. Valahogy így van ez a helyi építészettel is: néha az ötletek, a tudás, a jobbító szándék messziről érkezik. Az idén negyedik alkalommal megrendezett táborban összesen kilenc egyetem diákjai vettek részt, és hagytak nyomot maguk után a település életét fejlesztő és színesítő installációk formájában.

A kilenc csapat más és más helyszínen, különböző funkciójú, de hasonló szellemiségű projektet tervezett. A Debreceni Egyetem hallgatói például egy olyan „felhőt” hoztak létre, ami sosem megy el a strandról, így alatta mindig lehet árnyékos helyet találni – ráadásul nagyon jól is néz ki.

A BME diákjai egy csigaházra és Fibonacci-spirálra egyformán emlékeztető pihenőhelyet terveztek a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatóságának parkjába. A kifordított csigaház egyébként a kőben megmaradt, csigaformájú fosszíliákra emlékeztet, amikből sokat találni a környéken.

A győri építész-hallgatók (Széchenyi István Egyetem) pedig a csopaki vasútállomáson található fekete gőzmozdonyt „üldöző” hatalmas, magenta-fehér színű hekket építettek, ami így a 71-es főútról is jól látszik.

A másik „halat" a soproniak (Nyugat-magyarországi Egyetem) építették, akik még egy is mesét írtak a patakparton álló, feltehetően hamar kedvenc biciklis pihenőhellyé váló installációjukról.

A Pécsi Tudományegyetem diákjai egy bárhová adaptálható, egyszerű, de mégis hasznos, négy darabból álló tribüninstallációt alkottak, ami a tervek szerint hamarosan megy a Szigetre is.

A MOME hallgatói által a csopaki borút mellett épített kis pavilonban a pihenő funkciót és a két „beépített” függőágyat akár mazsola- vagy virágszárító funkcióval is ki lehet egészíteni. A falak itt egyébként farost panelekből készültek.

Az Ybl Miklós Építéstudományi Kar diákjai a népszerű csopaki kertmozit fejlesztették a határoló falként, biciklitárolóként és szemetesként is használható installációval.

A Szent István Egyetem tájépítészei a strandolók és a horgászok közé építettek egy hal-les névre keresztelt megfigyelőhelyet: bemenni a strand felől lehet, de kilátni nem a nyílt vízre, hanem az intim, máskor szinte soha nem látható nádasra lehet.

A Budapesti Metropolitan Egyetem csapata a csopaki vízimalom kertjében épített a meglévő sütöde köré egy kisebb teraszt, egy kis kobaltkék festékkel pedig létrehozták a környék első szabadtéri dizájn-sütőkemencéjét.

A tábor remek közösségformáló, a valaha itt járt eddigi 1200 hallgató között egyetemközi szakmai kapcsolatok alakulnak ki, ráadásul megtanulják, hogy hogyan viselkednek a különböző anyagok vagy csomópontok a gyakorlatban. A nemzetközi, csórompusztai táborral szemben kifejezetten magyar egyetemekre fókuszáló tábort idén negyedik alkalommal rendezték meg a borászairól híres községben, ezért a következő évben szinte biztos, hogy más helyszínre utaznak, és még az is elképzelhető, hogy közösen, de egy nagyobb projekten fognak dolgozni – mondja Pozsár Péter HelloWood-alapító.