Jön az egyik legnépszerűbb hétvége a Balatonon. Augusztus 20-án még a legkisebb falvak is készülnek programokkal, de aki ezt a hétvégét - szigorúan a hazaszeretet jegyében - inkább a bulizásnak szentelné, annak érdemes Veszprémbe utaznia Szabó Balázs Bandájának ingyenes koncertjéért, vagy Révfülöpre egy kis Magna Cum Laude-féle vidéki sanzonért. Ugyan nem ezer évet, de húszat biztosan utazhatunk az időben is, ha a rendszerváltók gyermekeinek kiállítását akarjuk megnézni Szentbékkállán.

Péntek (08. 19.)

Nemzetközi Folklórestek az Óváros téren – Veszprém (08. 18–19.)

Ismered az egyiptomi vagy az argentin néptáncot? Ha nem, akkor augusztus 19-én, pénteken Veszprémben az Óváros téren a helyed, ahol 19:00 órától az egyiptomi táncra szakosodott Art Appreciation Folk Dance Group lép fel, akik előadásukban nemcsak a koreográfiára koncentrálnak, hanem fontos eleme a táncuknak a történetmesélés is. Utánuk pedig argentin dallamokkal csábít táncra a Nuestras Raíces néptáncegyüttes, akik felléptek már Franciaországban, Chilében és Portugáliában is nemzetközi folklórfesztiválokon.

Balatonboglári Szüreti Fesztivál (08. 18–21.)

Nehéz dolguk lesz azoknak pénteken, akik rajonganak a magyar könnyűzenéért, ugyanis két jeles képviselője ugyanabban az időpontban lép színpadra a boglári strandon. A strand bejáratánál lévő színpadon a Blahalouisiana, a kikötő felőli oldalon lévő színpadon pedig a Péterfy Bori & Love Band ad koncertet 23:00-tól. A bor és zene mellé a táncot és a hangulatot minden bizonnyal a közönség fogja szolgáltatni.

Wellhello-nagykoncert – Keszthely (08. 19.) (X)

Fluornak és Diaznak már több toplistás dalt is köszönhetünk, ráadásul olyan előadókkal dolgoztak együtt, mint a Halott Pénz vagy a Hősök. A nagy sikereken felbuzdulva bejárták az országot, és most a Keszthelyi Városi Strandon kialakított exkluzív Viviera Beachen lépnek fel augusztus 19-én 21:30-tól a Fütyülős nagyszínpadán. A nosztalgia jegyében idén nyárra feldolgoztak egy kultikus magyar slágert is, a Balatoni nyár-t, így a hangulathoz a lánggépek és a hatalmas LED-fal már csak ráadás. A Fütyülős jóvoltából promócióval is találkozhatnak a bulizók, többek között az új ízt, a Pisztáciás Macaront is meg lehet kóstolni.

Kultkikötő – Balatonföldvár, Balatonboglár és Balatonfenyves (07. 18. – 08. 27.)

A MOL Nagyon Balaton Kultkikötőjében az Orlai produkció Mindent Éváról című műsora augusztus 19-én debütál a balatonföldvári színpadon 20:30-tól. A történet szerint a lelkes színházrajongó, Eva Harrington kitartóan minden este ott várja kedvenc színésznőjét,  Margót a művészbejárónál, és egy nap szerencséje lesz: bejuthat a vágyott szentélybe, a színpadi sztár öltözőjébe.  Jó értelemben vett komédia kerekedik a besurranó lány szemei előtt, de közben arra is rá kell jönnie, hogy a színház igazi drámája az öltözőkben zajlik.

Kertmozizz pénteken!

  • augusztus 19.: 21:00 Saul fia (Balatonaliga)
  • augusztus 19.: 21:00 Az új barátnő (Balatonfenyves)
  • augusztus 19.: 21:00 Haverok fegyverben (Csopak)
  • augusztus 19.: 21:00 Haverok fegyverben (Fövenyes)
  • augusztus 19.: 20:30 Elliott, a sárkány, 22:30 Szex receptre (Révfülöp)
  • augusztus 19.: 21:00 Indul a bakterház (színház) (Vonyarcvashegy)
  • augusztus 19.: 20:30 Haverok fegyverben, 22:30 X-Men - Apokalipszis (Zalakaros)
  • augusztus 19.: 20:30 Jason Bourne (Zamárdi)

Szombat (08. 20.)

Tűzijáték a Balatonnál (08. 20.)

Nemzeti ünnepünkön természetesen ismét a kenyérszentelés-néptáncbemutató-tűzijáték szentháromság köré szerveződik minden, a Balaton környékén mindenhol találtok majd ilyen programokat. Tűzijáték is lesz, itt szedtük össze, hogy a különböző helyszíneken mikor kezdődik.

Festetics-vágta – Gyenesdiás, Keszthely (08. 20–21.)

Az augusztus 20-i hagyományos programokon felül szombaton Keszthelyen a Kastélymúzeum környékét a lovas programok foglalják be: lesz huszárfelvonulás, harckocsi- és főzési bemutató, de láthatunk szablyavívást is. A Nemzeti Vágta regionális előfutamaira vasárnap 11:00 órától kerül sor a gyenesdiási felújított Festetics-pályán, a Faludi-síkon. Kiegészítő programként agárfuttatást és solymászbemutatót is láthatunk, de pónin is lovagolhatnak a bátrabbak.

Szabó Balázs Bandája koncert – Veszprém Várnegyed (08. 20.)

Aki a kicsit modernebb köntösbe öltöztetett népies zenét szereti (rossz ember nem lehet), ne is menjen tovább Veszprémnél a 66-os úton, mert Szabó Balázs Bandája ingyenes koncertet ad augusztus 20-án a Várnegyedben. A léleksimogató muzsikát játszó zenekar frontembere egy személyben bábszínész, énekes és mesemondó, de gitározni, hegedülni és kavalozni is tud. Ezek mindegyikét használja is olyan írók verseinek megzenésítésekor, mint Radnóti Miklós vagy Pilinszky János.

Rendszerváltók Gyermekei, kiállításmegnyitó – Szentbékkálla (08. 20.)

Az azonos nevű alkotótábor ugyan véget ért augusztus 13-án, de az egyhetes táborban megismert nemzetközileg is híres fiatal művészek kiállítása még csak most nyílik meg a PegazusbanA kiállítók többsége a 80-as, 90-es években élte gyerekkorát, emiatt alkotásaik témái a gyerekkorhoz, gyermeki játékokhoz kapcsolódnak –  egy átmeneti kor kettősségét, a széttöredezettséget, majd a mozaikokból való felépülés útját taglalják. A kiállító művészek közt ott lesz Mezei Ildikó, Babos Zsili Bertalan és Horváth Roland is.

Magna Cum Laude-koncert – Révfülöp (08. 20.)

A MOL Nagyon Balaton a könnyed popzene legismertebb hazai képviselői közé tartozó Magna Cum Laudét hozza el augusztus 20-án Révfülöpre, hogy velük ünnepelhessünk Szent István napján. A Magna Cum Laude már sok éve rendszeres fellépője a fesztiváloknak, a tömegeket már az idei szezon alkalmával is többször mozgatták meg, ez várhatóan Révfülöpön is ugyanígy lesz. Biztosan lesz Pálinka dal, biztosan lesz Vidéki sanzon, biztosan lesz közös éneklés.

Kertmozizz szombaton!

  • augusztus 20.: 21:00 Ben-Hur (Balatonakali)
  • augusztus 20.: 21:00 Ben-Hur (Csopak)
  • augusztus 20.: 09:00 Gyerekprogramok a Fövenyes Kertmoziban, 21:00 A kis kedvencek titkos élete (Fövenyes)
  • augusztus 20.: 20:30 Haverok fegyverben, 22:30 Öngyilkos osztag (Révfülöp)
  • augusztus 20.: 21:00 István, a király (Vonyarcvashegy)
  • augusztus 20.: 20:30 A kis kedvencek titkos élete, 22:30 Amikor kialszik a fény (Zalakaros)

Vasárnap (08. 21.)

Balatonfüredi Borhetek (08. 06–28.)

Mi történik, ha egy összeáll egy ír, egy norvég és egy magyar srác? Hát megszületik a Mongooz and the Magnet, akik a romkocsmai blues hangulatát viszik el a MOL Nagyon Balatonnal Balatonfüredre augusztus 21-én 18:00-kor kezdődő koncertjükön keresztül. Énekelnek angolul és törtmagyarul is, a Mit akarsz tőlem? című daluk pedig a pályaudvarok hivatalos himnusza is lehetne, úgyhogy megéri a Déliben vonatra szállni és leutazni Füredre, mert igazi multikulturális élményben lesz részük azoknak, akik kilátogatnak a koncertjükre.

Mindez a Füredi Borheteken, ahol közben ennyire jó borokat kóstolhatsz.

Tihanyi Szabadtéri Játékok (07. 08. – 08. 27.)

Adott hat ember: egy házaspár, az ő titkos szeretőik, egy szobalány és Bertrand, akik egy hétvégét töltenek el egymás társaságában. Mindenki igyekszik titokban tartani, hogy milyen kapcsolatban áll a másikkal, de ez persze korántsem egyszerű, ha véletlenül a szobalányt mutatjuk be barátnőnkként. Az ő történetüket meséli el a Hatan pizsamában című darab, amit a Bujtor István Szabadtéri Színpadon láthattok augusztus 21-én 20:00-tól. Dosztojevszkijt megszégyenítő lélektani elemzést nem érdemes várni tőle, helyette sok poént és helyzetkomikumot hoz Tihanyba.

Kelemen Kabátban-koncert – Keszthely (08. 21.)

A Kelemen Kabátban 2013-ban debütált, és azóta igazi fesztiválzenekarrá nőtte ki magát. Néha komoly, néha komolytalan dalszövegeikkel következő nyári állomásuk augusztus 21-én vasárnap Keszthely lesz, ahol a Zenepavilonban lépnek fel 20:00-tól.