70 évig hitték eltűntnek Vaszary János - Halászat a Balatonon című festményét, de végre előkerült: ott volt ahol 70 évvel ezelőtt.

Virág Judit galériavezető megtalálta egy eddig fel nem dolgozott irattári anyag alapján Vaszary János Halászat a Balatonon című elveszettnek hitt olajfestményét. A képet a Tihanyi Biológiai Intézet számára festette, és 1928-ban került a Szépművészeti Múzeum gyűjteményébe. A mű állami megrendelésre készült, ám a megrendelők tetszését nem nyerte el. A világháború után úgy hitték, a festmény elveszett vagy megsemmisült, pedig valójában nem kellett volna messzire menni érte: ma is ott lógott a Balatoni Limnológiai Intézet falán, ami a Tihanyi Biológiai Intézet utódja. A dokumentumban talált információk alapján az is bizonyosságot nyert, hogy a kép "nagytestvére", a magyar modernizmus egyik legérdekesebb festménye, a Víz alatti világ is minden bizonnyal túlélte a második világháborút.

A dokumentumok alapján a Víz alatti világ is meg kell hogy legyen valahol, ám ez még nem került elő (noha átnézték az intézet épületét pincétől a padlásig, mert ugyebár sose lehet tudni). Erről a pannóról az utolsó feljegyzést a Kaposvári Levéltárban őrzik, ami szerint 1959-ben még megvolt. Virág Judit bízik benne, hogy a nyolcméteres festmény is elő fog kerülni, és szívesen várja mindazok jelentkezését a honlapján található elérhetőségeken, akik a nyomozást segíteni tudják.