A vastagodó jégrétegnek köszönhetően bármikor beüzemelhetik a nádvágó gépeket.

A gépiesített nádaratás már a héten megkezdődhet 40 hektáron - tájékoztatta Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője az MTI-t. A beérkezett kérelmek alapján ebben az évben összesen 90-100 hektárnyi nád learatását tervezik a Zala jobb partjának zagyterén (zagytér = a visszamaradó iszap elhelyezésére biztosított terület), Balatonederics és Balatongyörök közigazgatási határainál, valamint Szigliget keleti szélén.

Tavaly az enyhe időjárás miatt körülbelül csak egy hétig tudtak dolgozni a nagyobb gépek, most kedvezőbbek a kilátások a főként vízminőség-védelmi okokból fontos munka elvégzésére.

A nád vágása február 15-ig engedélyezett, de ha az időjárás miatt eddig nem sikerül elvégezni a munkát, az illetékes nemzeti park hozzájárulásával ez az időpont február végéig meghosszabbítható. Mivel a vízügyi igazgatóság nem rendelkezik nádvágó géppel, ezt a feladatot közbeszerzési eljárás keretében, a nyertes vállalkozókkal végeztetik el hektáronként körülbelül nettó 60 ezer forintért. Az igazgatóság összesen bruttó 3 millió forintot fordíthat erre a célra.