Tavaly év végéig változtatási tilalom védte az állomást, ami megakadályozta, hogy a szomszédos telekre nagy méretű épületet húzzanak. Ez most lejárt.

Az obszervatórium melletti, vízparti telek tulajdonosa évek óta nagy méretű családi házat szeretne felhúzni a régebben strandként üzemelő területre. Ezzel az a baj, hogy az 1955 óta működő viharjelző és a klímaváltozás mértékét közvetlenül mérő állomás működését veszélyeztetné, ha a környezetét beépítenék. Emiatt két éve az Országos Meteorológiai Szolgálat és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság fellebbezési kérelmére a hatóságok visszautasították az építési engedélyt, az önkormányzat pedig változtatási tilalmat rendelt el a telekre, a tulajdonos azóta is perel. Ez a tilalom most lejárt, Molnár Árpád, Siófok megbízott városi főépítésze pedig közölte az MTI-vel, hogy nem is hosszabbítható meg.

Szerinte állami szerepvállalásra lenne szükség a kérdés megoldására kártérítés nyújtásával vagy cseretelek biztosításával. Módosítható a helyi építési szabályzat is, például úgy, hogy csak vízi kikötő létesítését engedélyezzék a telken. Ezzel azonban gyakorlatilag forgalomképtelenné válna a terület, ami miatt jelentős kártérítésre lenne kötelezhető az önkormányzat, erre pedig nincs forrás.