A következő 25 évben Szemesen lesz látható az eddig Bogláron állomásozó mozdonymatuzsálem.

A 275-ös sorozatszámú, Nyalókának becézett gőzmozdony eddig Balatonbogláron állt, az egykori MÁV üdülő területén, ahol ma a Nemzeti Kézilabda Akadémia sportfaluja található. A 36 tonnás járművet különleges szállítóeszközön, a Magyar Honvédség közreműködésével vitték új helyére: a következő 25 évben Balatonszemesen lesz látható, a vasútállomás előtti, parkosított területen.

A Nyalókákat 1928 és 1940 között gyártották, összesen 148 létezett belőlük. Főként mellékvonalakon jártak, személy- és teherszállításra egyaránt használták őket. A gőzvontatás a ’80-as években hivatalosan megszűnt Magyarországon, de nosztalgiavonatoknál még mindig alkalmaznak gőzmozdonyokat. 275-ös szobormozdonyokkal a budapesti Vasúttörténeti Parkban, a tiszafüredi vasútállomáson, illetve a Nyíregyháza melletti Sóstón találkozhatunk – ebbe a sorba állt be Balatonszemes városa.

Balatonbogláron nem örülnek a gőzmozdony elszállításának. A Sonline értesülése szerint a városvezetés több fórumon is panaszt tett, mivel a MÁV meg sem kérdezte őket, hogy igényt tartanának-e a műemléki járműre. Mészáros Miklós polgármester elmondta, hogy találtak volna méltó helyet a mozdonynak: a vasútállomásnál egy kis emlékparkot szeretnének kialakítani a déli vasút tiszteletére. Az emlékpark terve egy másik mozdonnyal még megvalósulhat, de a Nyalóka elszállításával egy jelképet veszített el a város.