Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

látnivalók & kultúra

Az újranyitó Kripta-villánál állítottak szobrot Molnár Csillának

Vasárnap kinyitott a legendás Kripta-villa és felavatták mellette a tragikus életű szépségkirálynő szobrát.

A Kripta-villa tavaly nyári felújítása után május 14-én átadták a Balaton sokak szerint legromantikusabb látványosságát, amit mások inkább csak bizarr kelet-európai Tádzs Mahalnak tartanak. A mediterrán stílusú épületet Abrudbányai-Rédinger Ödön építtette az esküvőjük előtt elhunyt menyasszonya, Magdus emlékére 1941-ben. Az emlékvillában vörös homokkőből kifaragott nászágyukat – benne fekvő szobraikkal – helyezte el.

A különös épületet a háború után államosították, így először lakás, majd orvosi rendelő, később pedig raktár lett, ám a '60-as évektől kezdve helyi látványosságként mutatták az ideérkezőknek. 2003-ban végeztek állagmegóvást, de a tavalyi bezárásig hulló vakolat és beázásnyomok fogadták az érdeklődőket.

Az újranyitással egybekötve felavatták Molnár Csilla, a tragikus sorsú 1985-ös szépségkirálynő szobrát a villa szomszédságában. A tizenhét évesen öngyilkosságot elkövető lány büsztjét Túri Török Tibor készítette el. Külön érdekesség, hogy nem ez az első Molnár Csilla-szobor: Pauer Gyula szobrászművész nem sokkal a verseny után készített bronzszobra a Nemzeti Galériában tekinthető meg.

Hasonló tartalmak

Aktív

A Balaton-felvidéki tanúhegyekre hivatkozva lefújták egy napelempark építését

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság a tájkép megóvására hivatkozva a védelmébe vette a Tapolca melletti területet.

Látnivalók & kultúra

3 szemet gyönyörködtető kastély a Balaton környékén

Építészeti remekművek, másik kort idéző terek és tárgyak, legendás szerelmi szálak – három Balaton környéki kastély, amelyek mindegyikre remek példa.

Neked ajánlott

A