Hétvégén tartják az első Füredi Járda Fesztivált a Blaha Lujza utca vendéglátói. Lesz jó étel, ital, zene és spontán slam poetry.

Már amikor tavaly elindult a Hello Tourist, azt mondta nekünk Dobai András, hogy "kell alternatíva Balatonfüreden azoknak, akiknek már túl hangos és túl sok a parti turista sétány lüktetése, és mi ezt a szerepet a Blaha Lujza utcában szívesen magunkra vállaljuk."

A bizonyos alternatíva a Blaha Lujza utca lenne, ezt pedig ő és a többi házigazda az utolsó tavaszi hétvégén az I. Füredi Járda Fesztivállal bizonyítja.

Az egyik erkélyen DjAlanLongBand fog boldogságzenéket játszani (ez egy olyan műfaj, amit a mainstream zeneipar még nem kapott fel, és azzal írható le leginkább, hogy az ember boldog lesz, ha hallgatja), a Hello Tourist Kertben a Soul and Emotion vezeti a soul-funk világába a közönséget, a DynamiteDudes pedig az utcán itt-ott felbukkanva hozza majd el a rockabilly-érzést. A járdán, a vendégek között az OdaLÖKött KÖLtészet slammerei fognak üldögélni, és ha elkapja őket egy spontán ihlethullám, kézbe vesznek egy mikrofont, és odalökik a költészetet.

A fesztivál a Blaha Lujza utca vendéglátóhelyeinek összefogásából indult ki, mert rájöttek, hogy kiegészítik egymást, mindenki azt kínálja, amiben jó. A Morzsa Bisztróban, a Kredencben, a most nyíló Beer Balatonban, a Kedves Cukrászdában és a Horváth-Ház Borgalériában is kisebb adag „fogd és edd” jellegű ételekkel készülnek, hogy a látogatók mindent kipróbálhassanak.

Az összefogásról Dobai Andrást, az egyik szervezőt és ötletgazdát kérdeztük, aki szerint itt a vendéglátók tényleg nem próbálják elgáncsolni a konkurenciát, hanem a vendégek igényeit szem előtt tartva, közösen akarnak létrehozni valami jót.

„Én nem hiszek abban, hogy az én üzletem legyen tele, és a szomszéd üresen tátongjon. Én abban hiszek, hogy ha nekem van elég vendégem és a másiknak is van, és bizonyos célokért hasonló eszközökkel, a vendégekkel jót téve dolgozunk, akkor együtt tudunk dolgozni” – mondta nekünk Dobai.