Decemberben született határozat a balatoni ötéves tervről: a több mint 300 milliárd forintos projektből eddig ezek valósultak meg.

„A tervek szerint a kormány az elkövetkező években további 300 milliárd forintot szán a térség felfuttatására. [...] Az idei évben a kormány több tízmillió forinttal támogatta azokat a Balaton-parti strandfejlesztéseket, amelyek az idei szezonkezdetre elkészülhetnek, a Balaton körül összesen 48-at.” – írja a vehir.hu. Az elsősorban a vendégéjszakák számának növelését célul kitűző beruházások Alsóörsöt, Balatonfüredet, Csopakot, Balatonfűzfőt és Zánkát érintik.

  • Alsóörs a Magyar Turisztikai Ügynökségtől elnyert 60 millió forintból akadálymentes játszóteret alakított ki, majd a szezon végeztével a büfésort és az üzleteket fogják felújítani.
  • A balatonfüredi Esterházy strandon automata beléptető-kapuk elhelyezését és egy térfigyelő rendszer kiépítését tervezik az idei szezon kezdetére.
  • A csopaki strandon a jövő évi szezonra új csúszda, napozóstég és télen is használható wellness-részleg lesz 50 millió forintból, idén azonban csak egy napvitorlát feszítenek ki a játszótér fölé.
  • Balatonfűzfőn a Föveny strand néhány éve újult meg, így csak felújítási munkákat fognak végezni.
  • Zánkán „pályázati pénz függvényében” fognak kialakítani „gyermek animációs teret” – jelentsen az bármit is – idén.