A 770 milliós városi beruházás során az épület visszakapná eredeti formáját, és városi kiállítótérként is üzemelne a jövőben.

A reformkori városrészben álló Esterházy-kastély Balatonfüred egyik fontos műemléke, de évek óta rossz állapotban, üresen áll – olvashatjuk a város oldalán. Eddig a Füred Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. tulajdonában volt, akik a Széchenyi 2020 GINOP pályázaton nyertek támogatást egy kutatás-fejlesztési tevékenység megvalósítására, de a projekt nem kivitelezhető a műemlék épületben.

A füredi önkormányzat már régóta tervezte a kastély felújítását, ezért megállapodtak az eddigi tulajdonossal. A Füred Kastély Ingatlanforgalmazó és Beruházó Kft. az önkormányzatnak adja a kastélyt, cserébe ők helyet kapnak a Honvéd és Huray utcák sarkán, hogy létrehozhassák beruházásukat, egy egészségügyi központot. Így az Esterházy-kastély visszanyerheti méltó állapotát, a város már be is adta pályázatát a Világörökségi helyszínek fejlesztésére kiírt programban.

Ha megnyerik a pályázatot, a kastély épületét és a kertet is felújítják. Terveznek egy kiállítóteret, ahol Balatonfüred történetét mutatnák be, és helyet kapna egy modern tárlat is, ami a Balaton-felvidéki kultúrtáj világörökségi helyszíneivel foglalkozna. A 770 millió forintos beruházás jövő év őszén kezdődne el. A felújítást 690 millióból fedeznék, a többi pénzt a kiállításokra fordítanák.

A projekt látványtervei: