A Veszprém Gokartot eddig értelemszerűen Veszprémben kellett keresni, azon belül is a Fórum parkolójában kialakított pályájukon lehetett addig gyakorolni az ideális íveket, amíg az alkarunk bírta. Azt a területet azonban csak bérelték, most viszont néhány hónapja földet vásároltak Nemesvámos határában, hogy ott egy saját tervezésű versenypályán fogadják a vasárnapi Alonsókat.

A régi pálya 410 méteres hosszához képest itt már jó száz méterrel rövidebb táv áll rendelkezésünkre, hogy lekörözzük a többieket, de mégsem rohanunk át rajta pár másodperc alatt. Az új aszfaltcsík (merthogy ez már aszfalt is) lassabb, technikásabb vezetést kíván meg visszafordítókkal, sikánokkal. „Ahhoz nem kell tudás, hogy a csak a gázt nyomja az ember egy körpályán. Persze, lehet, hogy élvezetes, de a technikai tudás fejlesztésére ez a fajta pálya sokkal jobban megfelel. Sokan egyébként úgy jönnek ide, hogy állítólag már rengeteget gokartoztak, de soha nem használták még a fékpedált. Hát itt ezt nem lehet elkerülni,” magyaráz a pályáról Iván András, a tulajdonos.

Töretlen lelkesedés az aszfaltbotrány után is

Sajnos a pálya még nincs teljesen kész, a rázókövek még nem kerültek a helyükre, nincs még itt a büfékocsi sem (a teraszra ezt terveznek), a késlekedésről viszont Andrásék tehetnek a legkevésbé. Történt ugyanis, hogy a pálya építésével megbízott cég egyszerűen kispórolta az anyagot a pályából, ami használható így is, de azért meg kell majd csinálni újra, és természetesen ez az első, minden másnál hamarabb készen kell lennie.

Gigapálya épül?

Maradtak viszont a 270 köbcentis, 9 lóerős francia gokartok, be is pattanunk a vezetőüléseikbe néhány tesztkör erejéig és bizony tényleg nem csak a gumik felmelegítésére kell egy pár bevezetőkör, meg kell szokni a kanyarkombinációkat. András egyébként azt is elárulta, hogy körülbelül 12 féle nyomvonalat képesek kialakítani a bólyák áthelyezgetésével.

De ennél jóval izgalmasabb, hogy a megvásárolt földdarabon bőven van még hely építkezni, és András azt mondja, ezt is fogják tenni: 4-5 éven belül kétszeresére is nőhet a pálya mérete, a mostani technikás szakaszok mellett gyorsabb részekkel is, ahol akár egy versenygokart is elérheti azt a sebességet, amire tervezték. De amíg nem jutunk el ide, addig sem kell Veszprémnek és környékének gokartpálya nélkül élnie, és ennek csak örülni lehet.