A korábban étteremként használt épület értékes üvegmozaikkal és kiállítóhellyel is bővült.

Befejeződött a balatonfüredi Ófalu legrégebbi épülete, az egykori zsinagóga felújítása – mondta a renoválást tervező Sugár Péter a balatonfured.hu-nak. Az évek óta üresen álló épület teljesen megújult és egy új építésű épületszárnnyal is gazdagodott.

A XII. században épített katolikus templomot a középkort követően átvették a reformátusok, mai formáját pedig 1726-ra nyerte el. Később a helyi zsidó közösség vette meg és alakíttatta zsinagógává, utoljára pedig étteremként használták. „Tökéletesen szemlélteti a kultúrák egymásra rétegződését” – mondta az Ybl-díjas építész.

A zsinagógához egykor hozzáépített, a felújítás során pedig lebontott konyhaépület helyére egy, az épülettel „párbeszédben lévő” kiállítótér került, ami egy „csúcstechnológiát bemutató kiállításnak” ad majd helyet. „Anakronisztikus lett volna, ha 2017-ben egy évszázadokkal ezelőtt készült épület imitált változatát építjük meg” – mondta el Sugár, aki a kortárs építészet hazai vegyes fogadtatásáról is beszélt az interjúban. Szerinte Magyarországon a laikusok nem találkoznak tanulmányaik során a jelenkori építészettel, így sztereotípiákban gondolkodnak, aminek köszönhetően „a közízlés nem találkozik a kortárs építészet szemléletével”.