Az év utolsó napja nem éri készületlenül a Balatont. A túrázók még egyszer hajráznak, akárcsak a vitorlások, míg Szigligeten az úszás közben nyelt jeges víz és a grog kombója lesz az év első koktélja, de még az is kiderülhet, hogy biedermeier polgári lakomák vagy a füredi szilveszterezés menüje az extravagánsabb.

Előszilveszterezz a Plánéban!

December 30-án, szombaton a Szent György-hegy két meghatározó alakja látogat el a badacsonytomaji Plánéba: Gilvesy Róbert, aki premier tételeit hozza magával és a szintén borász Papa Áron, aki azonban most bakelitlemezeivel érkezik az évzáró bulira. 19:00-tól kerül sor a borkóstolással egybekötött beszélgetésre, majd 21:00-tól Papa Áron DJ-setje veszi át az irányítást. Az est két különböző részén külön-külön is részt lehet venni, de azt tartsátok fejben, hogy a kóstolón való részvételhez helyfoglalás kell!

Túrázz még egy utolsót!

Dúl benned a tettvágy az év vége felé közeledve? Azoknak sem kell rosszul érezniük magukat, akik így éreznek az év 365. napja felé közeledve, sőt! A környékbeli turistaszövetségek bőséges kínálattal rendelkeznek aktív évlezárások tekintetében: december 30-án lesz kéknyelű-pezsgővel és mangalicavirslivel egybekötött badacsonyi túra, már teljesítménytúra-számba menő természetjárás a Keszthelyi-hegységben, háromféle útvonalon teljesíthető túra Alsóörs közelében és egy könnyed városnéző séta Veszprémben.

Addig élvezd a biedermeiert, amíg lehet!

A Szépművészeti Múzeum felújítása miatt több tárlat és raktár anyaga is hosszú vidéki kirándulásra indult két évvel ezelőtt: így került a galéria biedermeier válogatottja a veszprémi Vaszary-villába, ahol december 31-ig tekinthető meg kiállításuk, a Cilinder és lokni. Amennyiben az elmúlt két évben még nem volt szerencséd hozzájuk vagy „csak még egyszer” visszarepíttetnéd magad a suvikszolt bajszok és kényelmetlen fűzők boldog napjaiba, akkor ne szalaszd el megragadni az utolsó lehetőséget!

Szurkolj a Szilveszteri Regattán!

Ha a téli balatoni nyugalomban is az adrenalint keresed, bátran ajánljuk a lellei BL Yachtclub Szilveszteri Regattáját, amelyet ötödik alkalommal rendeznek meg. A verseny 10-kor indul, egészen délután 4-ig tart, és húsznál is több egység áll rajthoz, hogy megmutassák, a téli Balaton igenis hajózható. A szilveszterre és az emelkedett hangulatra is tekintettel lesz a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, amely egész nap felügyeli majd a versenyt és a versenyzőket.

A nézőknek sem kell passzívan ülniük a parton: indul nézőhajó, így az első sorból láthatják a versenyt, és az általunk is szokszor emlegetett szauna és a műjégpálya is szokásához hűen üzemelni fog az év utolsó napján.

Menj el vacsorázni!

Lehetetlen feladat lenne felsorolni, hol rendeznek vacsorát szilveszterkor a Balatonnál, mi is csak néhányat említünk meg. a balatonfüredi Kredencben (ezúttal is) „bohém, baráti hangulatú házibulit” ígér Dobai András, a házigazda, míg nem sokkal messzebb ugyanúgy Füreden a Karolina Kávéházban lesz maracujás pezsgőkoktél és százgombócos töltött káposzta is. Közben délen a Kristinus Borbirtokon nagy vacsora készül borokkal, zenével, mindennel.

Természetesen több balatoni hely is nyitva tart az év utolsó napján: az Alsóörs Marina, a Zománc, a Márga és még sokan mások. Korábban már összeszedtük nektek a télen is nyitva tartó éttermeket, így érdemes ezt a listát is böngészni, ha programkavalkádot nem, csak egy jó vacsorát szeretnétek szilveszterkor. A szilveszter és ezzel együtt december 31-e természetesen nem egy átlagos este, ezért mindenképp érdeklődjünk telefonon is a nyitva tartásról előre!

Kezdd csobbanással 2018-at!

Amennyiben azok társaságát gyarapítod, akik számára a téli extremitás nem merül ki egy-egy kimerítő havas teljesítménytúrában, akkor neked január elsején Szigligeten a helyed. A település legszebb hagyományainak egyike az úgynevezett „újévi csobbanás”, amelynek keretében az Oltári vőlegény híres futós jelenete elevenedik meg – igaz, menyasszonyok helyett jeges vízzel. A különleges eseményen pedig nem csupán orvosi jelenlétre, de grogra is számíthatunk, így mindenképpen érdemes egyszer kipróbálni a nem mindennapi vízbefutást.