Bréking / látnivalók & kultúra

2018 közepére fejeződhet be a veszprémi érseki palota felújítása

Szerzők

  • We Love Balaton

2017. 09. 06. 10:31

Ha a „külső tényezők” nem hátráltatják az egymilliárdos projektet.

„A napokban elkerítették, felállványozták az érseki palotát” – adta hírül a vehir.hu szeptember 5-én. A felújítással kapcsolatban az Érseki Hivatal arról tájékoztatta a híroldalt, hogy a munkálatok „reményünk szerint a jövő év elején, legkésőbb a jövő év közepéig befejeződnek [...], ez természetesen több külső tényezőtől is függ.” A bruttó egymilliárd forintos költségvetésből komplett tetőcsere és a homlokzat teljes felújítása történik majd meg „túlnyomó részben közvetlen kormányzati forrásból”.

A várnegyedben található barokk palotát 1765 és 1776 között építették Koller Ignác püspök megrendelésére Fellner Jakab tervei szerint. A püspöki – majd 1993-tól kezdve érseki – rezidencia korán hírnevet szerzett magának a környéken, ugyanis még vízvezetéket is építtek hozzá, ami a XVIII. századi Magyarországon kivételes fényűzésnek számított.

A felújítás ideje alatt az palotában működő könyvtár és levéltár továbbra is látogatható, de a történeti kiállítás és az épület maga a munkálatok idejére bezárt.

Hasonló tartalmak