Idén kivételesen a hosszú hétvége egybeesik az első tényleg tavaszias napokkal, még akkor is, ha szombattól a meteorológusok szerint visszatér a hideg. Ettől függetlenül Füreden tavaszi fesztivált ülnek, északon és délen egyaránt boros eseményekbe botlunk, Keleti Éva képeit most láthatjuk utoljára Kaposváron, Veszprémben pedig két fővárosi alternatív zenekar áll színpadra egy este alatt.

Füredi Tavaszi Fesztivál (03.15-17.)

A csütörtöktől vasárnapig tart a VI. Füredi Tavaszi Fesztivált, amelynek keretében – a szervezők ígéretei szerint – ismét megelevenedik a '48-as forradalom a reformkori városrészben: a Jókai hajó fedélzetéről partra száll Noszlopy Gáspár és serege, de lesz még reformkori séta, forradalmi néptánc-fellépés, vándorfotográfus, bábszínházi előadás, irodalmi menza, Szendrey-monodráma, fáklyás felvonulás, népi játszótér és Ady-est Hobo jóvoltából. A programok a Tagore sétányon és környékén rendezik.

Borkikötő Sétáló Borkóstoló – Balatonfüred (03.15.)

A csütörtöki Borkikötő poharában már a tavaszi szelek fújnak és tizenhét, főként balatoni borászatot terelnek a balatonfüredi Nem Kacsa Étterembe a délutántól kezdve egészen késő estig egy sétáló borkóstoló keretében. Az eseményen képbe kerülhettek azzal kapcsolatban, hogy mit is tud a balatoni terroir a Szent György-hegytől Csopakig, megbarátkozhattok a ritka vagy kevésbé ismert fajtákkal is, nem beszélve a meglepetés pannonhalmi és dél-balatoni borászatokról. Emellett a rendezvény különlegessége, hogy Elek Balázs, a balatonfüredi Bistro Sparhelt séfje néhány borhoz testre szabott falatokat készít.

Esti Kornél & Szabó Benedek és a Galaxisok – Veszprém (03.16.)

Nem lehet véletlen, hogy éppenséggel a '48-as szabadságharc 170. évfordulójának másnapján érkezik a Bakony és a királynék fővárosába, azaz Veszprémbe az utazó rockcirkusz, vagyis az Esti Kornél és a Szabó Benedek és a Galaxisok kettőse. Mindehhez ráadásul az eseményen a két zenekar nem elő- vagy főzenekari pozícióban, hanem egyenrangú partnerként, teljes hosszúságú koncerteket játszanak majd péntek este az Expresszó színpadán.

3 Légli – 3 helyszín – 3 hangulat – Balatonboglár (03.15-16.)

A tavaly őszi első közös rendezvényük sikerére való tekintettel úgy döntött a három Légli-fivér, Ottó, Attila és Géza, hogy újra egyszerre nyitják ki kapuikat, azonban ez alkalommal nem is egy, hanem két napon keresztül, csütörtökön és pénteken. Az előzőhöz hasonlóan most is a bor és a gasztronómia kapják a főszerepet: a három helyszín menüjében olyan fogások szerepelnek, mint a füstölt busagerinc zöldekkel és házi olajcseppekkel vagy a somogyi kifliburgonya-saláta paprikás pontyderékkal, de lesz még vezetett pincetúra borkóstolóval egybekötve és  pódiumbeszélgetés a Bahart vezérigazgatójával, Szári Zsolttal.

Nagy Balatoni Pezsgő- és Gyöngyözőteszt – Balatonlelle (03.16.)

Ha szereted a pezsgőket és a gyöngyözőborokat, akkor pénteken a harmadik alkalommal megrendezett balatonlellei Nagy Balatoni Pezsgő- és Gyöngyözőteszten a helyed. A BL YachtClubban tartott rendezvényen a kiállító borászatokon és a sétáló kóstolón túl 14:00-tól részt vehetsz Fiáth Attila nemzetközi borakadémikus mesterkurzusán is, amely a balatoni pezsgőket hasonlítja össze a gyümölcsösebb stílusú nemzetköziekkel.

Éjszakai barlangtúra – Balatonederics (03.17.)

Ha a hosszú hétvégét leginkább aktív pihenéssel töltenéd a Balaton környékén, akkor semmiképpen se hagyd ki az egyedülálló szombati lehetőséget: aznap este éjszakai barlangtúrát tartanak a balatonedericsi Csodabogyós-barlangban, ahol a szervezők szerint „az éjszakai erdő varázsa, a legendás barlang természeti szépsége és a kihívásokkal teli túra” minden bizonnyal emlékezetessé teszik majd ezt a napot. Ha kedvet kapnátok a részvételhez, akkor nehogy elfelejtsétek, hogy előzetes jelentkezés szükséges és minimum korhatár 10 év!

DJ a szőlőben – Paloznak (03.17.)

„Március van, ami szerintünk már tavasz, akkor is, ha esik, ha fúj, így mindenképp van mit ünnepelni!” – állítják a tizenharmadik DJ a szőlőben rendezői, amelyet már-már hagyományosan a paloznaki Homola Borterasz lát vendégül. A szombati eseményen bemutatkoznak a tavalyi 100%-borok, azaz a 100% Balaton és a 100% Rizling, valamint a 100% Szürke és a friss Homola Rosé, 14:00-tól pedig laza fröccsözés, valamint Cyborg Templar és DJ Gyanús duettje vár mindenkit, nem beszélve a Sáfránkert Vendéglő aktuális fogásairól.

Keleti Éva fotói – Kaposvár (03.15-17.)

A kaposvári Együd Árpád Művelődési Központban vendégül látott Kontakt Kaposvár című vándorkiállítást még szombatig nézhetitek meg minden nap 10:00 és 18:00 között. A tárlat anyaga Keleti Éva több ezer negatívot és diát tartalmazó kollekciójának 1976 és 1991 között készült képeiből lett kiválogatva és a látogatók sok ismerős arc között rácsodálkozhatnak rajtuk Pogány Juditra, Gálvölgyi Jánosra, Gesztesi Károlyra és Szinetár Dórára vagy az előző színészgeneráció olyan óriásaira, mint Bessenyei Ferenc, Kállai Ferenc vagy Garas Dezső.