Hat éve indult a MOL Nagyon Balaton legnagyobb balatoni fesztiválokat tömörítő rendezvénysorozata. Tavaly már egymilliónál is több látogató érkezett a sokoldalú programokra, ahol a jazztől a technón át a nappali fröccsözős-piknikes eseményekig mindenki találhat olyat, ami miatt megéri felfedezni a Balaton kevésbé ismert helyszíneit is. Lobenwein Norberttel és Fülöp Zoltánnal, a MOL Nagyon Balaton ötletgazdáival beszélgettünk az idei rendezvényekről, amelyekre 80-nál is több világsztár érkezik. Kiderült az is, idén milyen új helyszínnel bővül az augusztus végi programok sora.

Milyen újdonságokkal készül az idei évre a MOL Nagyon Balaton?

Lobenwein Norbert: A közönség minden évben nagyon várja azokat a fesztiválokat, amelyek a Balatonon zajlanak, de ettől még nem dőltünk hátra. Azon dolgozunk, hogy mindig legyenek új események, olyan élmények, amelyek a hidegebb hónapokra is feltöltik az embert és amelyekért turisták itthonról és külföldről a Balatont választják.

Az idei újdonságok közül elsőként egy nyár végi programot emelnék ki: augusztus 19-én a balatonboglári Gömbkilátó és környéke ad otthont az 1. Balaton Pikniknek. Ez egy napközbeni esemény, fröccsel, jógával, lazulással, este pedig a 25 éve együtt zenélő bécsi Kruder & Dorfmeister páros 4 órás szettjével - egészen naplementéig.

Az 50 éves Siófok egyik ünnepi programjaként Lovasi Andrást a Plázson látjuk vendégül egy olyan életmű-koncerttel, amelyen Kispál András, Kiss Tibi, Falusi Mariann is színpadra lép, a legnagyobb Kispál- és Kiscsillag-dalokkal, az Arénában látott látvánnyal. Nagyon szereti a közönségünk a kompkoncerteket, ezért ebből idén is hármat indítunk: most szombaton a Halott Pénzzel (ez már teltházas - a szerk.), júniusban a Margaret Island-del, szeptemberben pedig Ákossal a fedélzeten.

Örülök, hogy a Klassz a Parton képviseletében végre a komolyzene is megjelenik idén a kínálatunkban, de talán nevezhetem újdonságnak azt is, hogy a B my Lake Zamárdiból Keszthelyre költözik, várhatóan sok tízezer vendéget csábítva ezzel a nyugati régióba. Az idei nyáron 80-nál is több világsztár lép fel a MOL Nagyon Balaton különféle eseményein, számtalan műfajban, a hazai előadók számát pedig megbecsülni se tudom.

Mi az, ami nagyon sikeres volt az elmúlt években, és továbbviszitek?

Fülöp Zoltán: A MOL Nagyon Balaton egy olyan ernyő, amely alá meghívtuk a szerintünk legizgalmasabb balatoni programokat és mi magunk is 15-20 új eseményt indítottunk már útjára. A partnerek és a saját eseményeink között is akadnak egészen pici, pár ezer fős, de nagyon szerethető fesztiválok és olyanok is, amelyek miatt százezres közönség jár itthonról és külföldről egyaránt a Balatonra. A legnagyobb közönséget és figyelmet a Balaton Sound vonzza, de ugyancsak százezres, illetve sok tízezres közönséggel büszkélkedhetnek a Művészetek Völgye, a STRAND és a B my Lake fesztiválok, vagy akár a VeszprémFest és a Veszprémi Utcazene Fesztivál is.

A sikert nem csak számokban mérjük, a Kultkikötő például egy igazi kuriózum, koncertekkel és más kulturális programokkal. A Paloznaki Jazzpiknik kis fesztivál, de programban és hangulatban is a legerősebbek között van, a VeszprémFest pedig évek óta nagyon magas színvonalú programmal gazdagítja Veszprém és a Balaton Régió kulturális kínálatát.

Milyen szempontok alapján választjátok ki a Nagyon Balaton rendezvényeit?

L. N.: A Balaton Sound szervezőiként és belföldi turistaként is megtapasztalhattuk, ahogyan a régió nagyjából 10-15 évvel ezelőtt kezdett új életre kapni. Ez szinte kizárólag azoknak köszönhető, akik hittek a Balatonban és hajlandóak voltak munkát, pénzt, energiát áldozni a saját ügyükre, legyen az egy étterem, egy piac, egy galéria, vagy éppen egy fesztivál. A mi első nagy “ügyünk” a Balaton Sound volt, amely sikere miatt pár napra a megszokottnál nagyobb figyelmet kapott a Balaton, éreztük, láttuk, hogy a fiataloknak vonzó alternatíva lett a tó. A Sound sikere miatt a régióban működő kisebb-nagyobb rendezvények szervezői közül sokan kerestek meg minket azzal, hogy segítsük őket a kommunikációban. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy a sok-sok, esetenként alig ismert balatoni produkciót közösen, egy csokorban kínáljuk a közönségnek, elsősorban arra fordítva figyelmet, hogy általuk, velük emeljük a Balaton rangját, imidzsét.

A szempontjaink szubjektívek: azokat a programokat, fesztiválokat, eseményeket szeretnénk minden évben bemutatni, amelyek nemcsak vonzzák a turistákat, de a Balaton nevét is építik. Biztosan van olyan esemény, amely kimaradt eddig a MOL Nagyon Balaton sorozatból, pedig ott lenne a helye. Ezt igyekszünk korrigálni a jövőben.

Melyek azok a programok, amiket a legjobban vártok?

F.Z.: A Balaton Sound főszervezőjeként természetesen elsősorban azt, de a B my Lake, vagy akár a kompkoncertek is mindig nagy élményt adnak.

L. N.: Az idei újdonságok közül balatonboglári Balaton Pikniket várom leginkább. Nagyon örülök, hogy Lovasi András igent mondott a felkérésünkre és nagyon várom az idei STRAND Fesztivált is.

Hány látogatóra számítotok az idén?

F. Z.: Amíg pár évvel ezelőtt néhány százezer, tavaly már egymilliónál is több vendég érkezett a Balaton régióba, a legtöbb esetben kifejezetten a programok miatt. Idén is egymilliónál több vendéget várunk.

Terveztek-e fesztivált a klasszikus értelemben vett szezon meghosszabbításaként?

L. N.: Pár évvel ezelőtt a STRAND Fesztivált és a B my Lake-et elsősorban azért mozdítottuk el augusztus 20-áról, mert célul tűztük ki, hogy a főszezon vége felé is élettel töltsük meg a Balatont. Félig-meddig balatoni lakosként az a tapasztalatom, hogy augusztus 20-a után még a non-stop nyitva tartó helyek közül is a legtöbben lehúzzák a redőnyt. Erre a két fesztiválra tavaly már 130 ezernél is többen érkeztek a Balatonra augusztus utolsó hétvégéjén, idén pedig két, külön helyre kerül a két esemény. A STRAND marad Zamárdiban, a B my Lake viszont Keszthellyel egy olyan régiót céloz meg, ahol ebben az időszakban kifejezetten érezhető és hasznos, ha több tízezer hazai- és külföldi fiatal utazik oda. Egyre több az olyan visszatérő vendég, aki anno fesztiválturistaként érkezett.

Mit ad a rendezvénysorozat a balatoni régió kevésbé felkapott helyszíneinek?

F. Z.: Több olyan kezdeményezés is működik a Balatonon, amely a "rejtett kincsekre" irányítja a figyelmet. Ez nekünk is célunk. Részben ezt a feladatot tölti be az idén induló Balaton Pass, amelyhez júliusban a MOL-kutakon juthatnak hozzá a vásárlók. Hatvannál is több helyet ajánlunk, amelyekre a Balaton Pass kedvezményt nyújtó kuponokat ad.


Melyik az a hely a Balatonnál, amit a MOL Nagyon Balaton fesztiválok miatt fedeztek fel?

L. N.: Azt remélem, hogy sok ilyen van. Nemcsak a sokak által ismert fesztiválok miatt, hanem azért is, mert a MOL Nagyon Balaton kifejezetten turisztikai programokat is kínál. Ilyenek a Hosszúlépés.járunk? sétái, amelyek a Tihanyi Apátság, vagy a keszthelyi Festetics-kastély ismeretlen oldalát, titkait mutatják be, de az idén már a Balaton Camino is része  programsorozatnak. Arra biztatunk mindenkit, hogy bicajjal, vagy gyalog kerüljék meg a Balatont, de már az is öröm, ha egy család sétál néhány kilométert egy általa addig nem ismert szakaszon, és készít pár fotót.

Kollégáimmal és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen a Balaton 20 pontján állítjuk fel azokat a MOL Nagyon Balaton Panorámapontokat, amelyeknél egy-egy hatalmas képkeret segítségével a legszebb kilátással lehet fotózkodni.

Milyen alternatív helyszínek jöhetnek még szóba a Balatonnál koncertekre, mint pl. a kompkoncert?

F. Z.: Nehezen állunk ellen, ha találunk egy-egy különleges helyszínt. A kompkoncert egyértelműen az egyik legszebb helyen zajlik, hiszen a program közben a hajók a Balaton közepén úszkálnak fel-alá, sokszor nehéz megállapítani, éppen merre is járunk. A balatonboglári Gömbkilátó régóta az egyik vágyott helyszínünk és annak is örülök, hogy egy frekventált napon, augusztus 19-én napközbeni programmal, az első Balaton Piknikkel jelenhetünk meg ezen a csodás helyen.

Milyen lesz az idei MOL Nagyon Balaton magazin? Mikortól elérhető és hol lehet megtalálni?

L. N.: A napokban indult el az idei Balaton Magazin terjesztése, 300 ezer példányban. Hamarosan már az egész országban meg lehet már találni, MOL-kutakon, strandokon, éttermekben. A célunk ezzel ugyanaz, mint az egész MOL Nagyon Balaton sorozattal: elsősorban a potenciális hazai turisták figyelmét szeretnénk felhívni arra, hogy mi minden történik idén is a Balaton környékén.

">