Az esőfelhők sem szeghetik Bezerics Dániel kedvét, ez egyértelműen kiderült azon a sajtótúrán, melyet a balatoni gasztro egyik pionír és kétszeres Év Strandétele-győztes (aki idén zsűritagként indul) személyisége szervezett a múlt héten. Jelentős apropója volt a csillagtúrának, ugyanis bővül a nemrég beszűkült Paletta-brand. Idén ugyanis már nem nyitott ki a keszthelyi egység, a boglári megmaradt zászlóshajónak, miközben a fonyódi Pavilont is újragondolják - szó szerint az alapoktól. Mindemellett két új vendéglátóhely is nyílt: Siófokon egy városszéli kempingben húzták fel a rolót, míg Zamárdiban a Parti Bisztróval született franchise-együttműködés. Jó pár új étellel is készültek a nyárra, az újragondolt lángosuk vagy a pálcikákon kapható gyorsételeik még a beach food-versenyen is megállnák a helyüket.
Kempingben Siófokon
"Olyan megoldás kellett, amiben lehet dolgozni, még sincs fix alapja" - vázolta Bezerics az elvet, amely miatt a siófok-szabadi Aranypart Kempingbe egy átalakított szállítmányozási konténert tettek le. Ebben a modellben látja a jövőt: könnyűszerkezetes, apró épület, ahol pár napra elegendő, konyhakész alapanyag raktározható, ennek megfelelően kurta étlap (burgerekkel és szendvicsekkel, mint a Manga Laci vagy a Bazalt Burger), minden gyors, kicsi és kevéssé munkaigényes. Ezzel a modellel, franchise-szerűen terjeszkedne is a tóparton. A siófoki konténer is egyszerű: mellette egy grillpult, asztalok és székek egy deszkákból ácsolt dobogón, valamint az északi part panorámája. A konténeres megoldást a Rusty Coffee Boxnál látták, a kenesei magasparton ők is egy átszabott fémkockában léteznek. A kemping is tudatos választás eredménye, Bezerics nem akart és szeret a fősodorban lenni, azt akarta, hogy Siófoknak ennyire a peremére csak miattuk jöjjön ki a vendég.
A helyválasztásban azért annak is volt szerepe, hogy a kemping tulajdonosai megkeresték őt, a többi meg már történelem. A szerelem első látásra-effekt hatott, az aranypart beszippantotta az új Paletta-egységet. Nemcsak elhelyezkedésében lesz ez különleges, hanem működésében is. Két napra elegendő alapanyagot tudnak raktározni, ezért szűkre szabják az étlapot a szokásos ismert fogásokkal, mint a Bazalt Burger vagy a Pulled Ponty szendvics. Hétvégente grilleznek majd, valamint Bezerics szeretne dj-kkel nappali bulikat is tartani. Az biztos, hogy a kemping nemzetközi vendégköre miatt sok külföldire számítanak a szezonálisan nyitva tartó helyen.
Partnerségben Zamárdiban
Mi még a Balaton Sound utáni állapotokat láttuk a zamárdi nagystrand környékén, de a munkálatok tempója azt jelezte, hamar visszavehetik majd az üdülők a területet. Ez jó hír a franchise-partnernek, a Parti Bisztrónak is, melynek Bezericsék vették át a konyháját. Ez tehát nem klasszikus Paletta Bisztró lesz, de ők adják az étlapot és a know-how-t. A dinnyés gazpachótól a Bazalt Burgerig itt is lesz sok klasszikus Paletta-fogás, de az olyan újdonságokkal is itt találkozhatunk majd a boglári étterem mellett, mint a strandételek új generációját képviselő stick & chips, a DOP lángos vagy a pazar palacsintájuk. A vendégtér tágas, még egy komplett tetőteraszuk is van elbűvölő panorámával, napvitorlákkal, így bulikra is kiválóan alkalmas a hely, ahol a MOL Nagyon Balaton-programsorozat is hangsúlyosan megjelenik. Ez nem csoda, hisz a Sound területe bekebelezte a bisztrót, ahogy a Strand Fesztivál se lesz innen túl messze.
Új falatok a lángostól a palacsintáig
A fent említett grilles vonalon Bezerics visszanyúl majd horvátországi, brači származásához, készül majd boglári harcsa buzarával. A fenyvesi angus hátszín sterccel szintén a rostonsült irányt képviseli majd, ahogy a csevapcsicsa narancsos ajvárral is. De az étlap új állandó tagjai lesznek az igazán fontosak. A stick & chips igazi strandétel: bundába tett padlizsán, sajt, harcsa vagy csirkemell, pálcikára tűzve, mártogatós szósszal, sült burgonyával. A palacsintáról azt mondta, vízmentesen készítik, a töltelék szezonális lesz, mi sárgabaracklekvárral töltöttet ettünk. Ezt folyamatosan főzik majd a konyhában, tehát helyben készül maga a lekvár is.
Erdélyi András a séf, ő felelt az új ételekért is. Az egyik ilyen a DOP lángos, amely se nem olajos lángostészta, se nem töki pompos. Egy egy napig kelesztett, a végén könnyed, szellős tészta az alapja. Utólag feltétezik tejföllel, érlelt sajttal, fokhagymával aromatizált napraforgóolajjal és persze mangalicasonkával (ez választható feltét). A kisebb Palettákban szeletelve is kapható majd, a nagyobbakban egészben hozzák ki. Erre építve vezetik be a Lokál Margaritát is, amely egyfajta lecsós lángos, valamint a Frutti di Lagót. Ehhez különféle édesvízi halakkal használnak fel (pl. harcsahurka, füstölt ponty stb.). A lángos alapú ételeik 2-3000 forint között mozognak majd (szeletként 4-500 forint), míg a palacsinta csak 450 forint lesz.
Bezerics továbbra is odafigyel az alapanyagokra: egy boglári zöldséges az egyik beszállító, magyaralmási a tejfölje (többször hangsúlyozta, hogy ez mekkora találat volt, a nagyszülők korának tejfelíze köszön vissza benne), pusztaszabolcsi a túrója. Az említett lángos lisztje az Első Pesti Malom duplanullása. A következő célja, hogy megbízható baromfibeszállítót találjon.
Világmegváltó tervek
Tervekkel tele a padlás, a legfőbb persze a strandgasztro fent említett megújítása: könnyűszerkezetes, kis, kompakt épületek nem túl nagy vendégtérrel, korlátozott étlappal, a kis helyen könnyen elkészíthető ételekkel, a központi konyhából érkező konyhakész alapanyagokkal. Ez illeszkedik abba a nemzetközi trendbe, hogy az egyszer használatos műanyagokat el akarják felejtetni a döntéshozók (pl. plasztikpohár, műanyag szívószál és evőeszközök, fültisztító pálcika). Bezerics is újrahasznosítható anyagokat szeretne bevezetni.