"Mikor nekiálltam a diplomamunkám megtervezésének, egy sokkal egyszerűbb útikönyvben gondolkodtam, ám ahogy haladtam előre az illusztrációkkal, éreztem, hogy ez annál sokkal személyesebb lesz" - mesélte Séllei Nóra, aki a Budapesti Metropolitan Egyetemre tervezte diplomamunkaként a kihajtogatható útikönyvet.

Színes, menő, kreatív és vicces - ezekkel a szavakkal lehetne leírni Séllei Nóra útikönyvét. A szokványosnak semmiképpen nem nevezhető, személyes emlékekből táplálkozó szövegeket, fotók helyett pedig saját rajzokat tartalmazó könyv Nóra diplomamunkája. 

"Könyvem története tulajdonképpen egy nyári szezont foglal magába, amely szülővárosomnál, Siófoknál, a Pünkösdi Szezonnyitó Ünnepségen kezdődik, majd pedig az augusztus 20-i tűzijátékon fejeződik be. Ez idő alatt bemutatom azokat a nyári eseményeket, programokat, városokat, amelyeket évről évre meglátogatunk a családommal, mint pl.: Tihany, Badacsony, Balatonfüred, vagy éppen Révfülöp. Utazásainkat egy piros lufi is végig kíséri, amely a balatoni emlékeink szállítóját szimbolizálja."

"Nagyon sokat jelent nekem tó, nem csak azért mert itt nőttem fel, hanem úgy érzem, ide mindig hazajárok. Ha a zajos főváros és a mindennapi rohanás után egy kis nyugalomra vágyom, hamar le tudok ugrani a tópartra" - meséli Nóra. 

Kihajtható oldalpárok és térgrafikai elemek teszik formailag is különlegessé a könyvet. "Már nagyon régóta foglalkoztatott a gondolat, hogyan tudnám a balatoni emlékeimet, élményeimet valamilyen módon formába önteni, összefoglalni. Maga a könyv ötlete az elmúlt két évben fogalmazódott meg bennem, hiszen ekkor kezdtem el a tervezőgrafika mester szakot a METU-n, ahol rengeteg új módszerrel, technikával ismerkedtem meg. Ilyen volt például a pop-up könyv készítés, valamint maga a könyvkötészet. A technikák elsajátítása közben sok szép kiadvánnyal, gazdagon illusztrált kötettel találkoztam, amelyek mind nyomot hagytak. Természetesen a legfőbb inspirációs forrást a Balaton és az ott eltöltött kirándulások jelentették számomra."