A Hello Wood az idén túllépett az installációk szintjén, és talán az eddigi legizgalmasabb, ugyanakkor legkeményebb feladat elé állította a résztvevőket. A téma a „Kabinláz” volt: lakhatásra is alkalmas házakat kellett felhúzni Csórompusztán, mindössze egy hét alatt. Van közöttük egyszemélyes elvonulásra és bulikra is alkalmas, mozgatható és eldönthető, moduláris és „lebegő” kabinház is. A gyorsan összeállítható kunyhók dizájnszállások prototípusai is lehetnek.

A kukoricatáblák között magasló faépítmény adja az útjelzést a Hello Wood csórompusztai bázisához, térerő és GPS néha van, néha nincs. Ha nem tudnánk, hogy egy nemzetközi alkotótáborba érkezünk - melyet a Magyar Turisztikai Ügynökség is támogat, segítséget nyújtva ezzel a magyar dizájn nemzetközi népszerűsítésében - azt gondolnánk, egy fura építményeket emelő nomád közösség lakhelyén, vagy egy minifesztiválon járunk. Végül is mindkettő igaz, de tegyük hozzá, hogy itt kőkemény munka folyik. Az idei nyári egyetem résztvevői megtanultak fából lakható házat építeni.

A táborlakók, akik 30 országból érkeztek, az utolsó simításokat végzik az építményeken. Fáradtak, de látszik rajtuk, hogy imádják az érzést, hogy létrehoztak valamit a két kezükkel. Van, aki még lelkesen fúr-farag, és van, aki már a bárban lazít, amíg el nem indul a csapat, hogy együtt megtekintsük a házakat.

Kezdők is jöhettek

Talán még soha nem volt ilyen menő a pusztában izzadni, dolgozni a tűző napon és alkotni, mint az utóbbi évek Hello Wood kampuszaiban. A csoportvezetőknek és az építész- és dizájnerhallgatóknak évek óta pályázni kell, hogy bejussanak a nemzetközi szinten is elismert alkotótáborba.

Az elbírálás során nemcsak a releváns szakmai tapasztalatokra kíváncsi a zsűri - mondja Janota Orsi projektvezető, a Hello Wood Oktatási Divíziójának vezetője. A portfólió mellé motivációs levelet is kértek: ha valakinek kevés szakmai tapasztalata van, de nagyon érdekesen fogalmazza meg, hogy miért jönne szívesen, ugyanúgy esélyes lehet, mint akinek már szép munkái vannak. A legizgalmasabb, leginnovatívabb pályázatokat választották ki, és az is szempont volt, hogy hogyan egészítik ezek ki egymást a koncepciók.

Tombol a kabinláz

A korábbi években a diákok és az építészek a kampusz közösségi tereit építették meg, a bázis táborról-táborra kezdett egyre jobban hasonlítani egy működő falura. Az installációktól az idén eljutottak a házépítésig: most lakható, mozgatható, és a későbbiekben akár közművesíthető fakunyhókat húztak fel, melyek a turisztikai látványosságként is megállják a helyüket, és a nemzetközi figyelmet is felkelthetik. A program a Cabin fever (Kabinláz) nevet kapta.

A fogalom nemcsak a horrorfilm-készítőket is megihlető bezártság miatti pszichés állapotot jelenti, a kabinházak a városi ember társadalomból való kivonulásának jelképei is egyben. Európát is elérte az Amerikából induló kis ház mozgalom (tiny house movement), a szociális építészet és az elvágyódási trend egyaránt növeli a gyorsan felépíthető, kis méretű házak iránti keresletet. Nem kizárt, hogy a Hello Wood idei programja piaci igényekkel fog találkozni, a faházak a későbbiekben akár dizájnszállások prototípusai is lehetnek.

Cipőt le, és irány a legtöbbször létrákon megközelíthető emelet, hálófülke, vagy akár a terasz. Fejben már pakoljuk össze a hálózsákot, a kaját és a zseblámpát, és elképzeljük magunkat itt a csórompusztai vadonban, vagy máshol, wifi nélkül. Lehetne társasozni, jókat főzni, hallgatni a madarakat. A kabinházakban egyébként a privát szféra nem a legfontosabb szempont, a kivonulásra inkább közösségi élményre gondoltak az alkotók (egy kivétellel).

Alpesi ház Hello Wood stílusban

A Hello Wood projektje, a Grand Cabin Club háza sem magányos elvonulóknak készült, hanem egy társaságnak. A ház „A” alakját a hagyományos cseh hegyvidéki faházak inspirálták, a teret pedig a házra kívülről csatlakozó parazitadobozokkal bővítették, ezekben kapott helyet a fürdőszoba és a hálószoba. A Berger-házak előre és méretpontosan legyártott falpaneleivel dolgoztak, amelyekben már benne van a tartószerkezet, a szigetelés és a belső burkolat.

„Kihívást kerestünk, és egy olyan dolgot akartunk megépíteni, amiből mi is tanulunk. Nagy vállalás volt és kemény meló, sokan beálltak a Hello Wood stúdióból is segíteni” – meséli Ráday Dávid, a Hello Wood társalapítója. Közben arra is oda kellett figyelni, hogy a hallgatók olyan feladatokat kapjanak, melykből tanulnak és amit élveznek. A ház az alpesi hagyományok mellett magán viseli a Hello Wood szálláshelyek jellegzetességeit is: nem zárható a háló, és úgy vannak a terek kialakítva, hogy minél többen elférjenek benne.

A guruló toronytól a gyapjúházig

A Ziggurat Delivery felső szobáit létrákon lehet megközelíteni. Szempont volt, hogy mozgatható legyen, ezért két, egymástól külön álló, konténerméretű egységből áll. Egy Airium nevű, habosított betonra emlékeztető új, ásványi hőszigetelő anyagból építették fel.

Mozgatható a Project vertical cabin is, de a kerekek nem a torony aljára, hanem az oldalára kerültek. Az újrahasznosított anyagokból épült házat a szállításkor előbb vízszintes állapotba kell hozni, és ezt követően lehet a kívánt helyre vontatni. A kabint eleve fektetett helyzetében építették meg, a bútorokat pedig a falakhoz rögzítették.

A Gyapjúházat (Hello Wool) kívülről két réteg gyapjú is fedi, biztosítva a hőszigetelést. Az építmény nemcsak építészeti, hanem pszichológiai kérdéseket is boncolgat. Egyszemélyes használatra – meditációra, szemlélődésre tervezték, lehet benne ülni és feküdni, mint a pszichológusnál, egyszerre lehetünk kérdezők és válaszadók, és így tovább.

A Cabin modules egymástól függetlenül mozgatható, variálható modulokból áll, amit szétszerelés után más variációban is össze lehet állítani. A passzívházban a főzés napenergiával történik, a polikarbonát tető alatt akár növényeket is lehet termeszteni.

Az I am a monument nevű házba tényleg azonnal beköltöznénk. Az oszlopokon álló, a tájban szinte lebegő épület egy korábbi Hello Wood táborban félbehagyott projekt továbbfejlesztése. A földszint nyitott, a felső szint intimebb, elvonulásra alkalmas, védett helyet biztosít.

A 12 és fél méter magas Treehouse világítótoronynak is beillik. Az épület nyitott a földszinten, a létrával megközelíthető emeleti részek teljesen zártak, így itt a hidegtől, a széltől is védett alvóhelyeket alakítottak ki.