Majdnem másfél millió forinttal támogatták a Kékszalag versenyzői az autista művészeket 2018-ban.

Az 50. Kékszalag a Balaton legnagyobb és leghíresebb vitorlásversenye. Az idei, majdnem 700 nevező hajónak különleges esélye nyílt a jótékonykodásra: a Magyar Vitorlás Szövetség és az Erste Bank segítségével az Autistic Art Alapítványt támogathatták. A program keretein belül 1,4 millió forint gyűlt össze. A nevezők, akik támogatták az alapítványt, egy második kék szalagot is a hajójukra akaszthattak a versenyen kötelező jelzés mellé. Ezeket az extra a szalagokat Varga Máté, autista művész grafikája díszítette. 

„Mára minden 68. ember autizmussal él, és ez az egyik leggyorsabban növekvő fogyatékosság. Ennek ellenére az autizmussal élő fiatalokat ellátó lakóotthonok folyamatosan nehéz anyagi helyzetben vannak. Nekik nyújt segítséget az Autistic Art, amely 10, az autizmussal élők igényeire specializálódott lakóotthont támogat, ahol több mint 200 fiatalt látnak el” - mondta Bella Viktória, az Autistic Art ügyvezetője.

A vitorlázók a nevezésnél plusz 5 ezer forinttal 3 hónapig, 10 ezer forint befizetésével pedig fél évig tudják biztosítani egy autizmussal élő fiatal számára a művészetterápiás programon való részvételt. Az Autistic Art tíz lakóotthont támogat, ahol több, mint 200 lakó igényeit elégítik ki. Mivel az itt élők majdnem fele egyáltalán nem beszél, a művészet számukra a legfontosabb önkifejezési eszköz, így kifejezetten fontos, hogy erre lehetőséget kapjanak. 

Sok autista alkotót a Balaton inspirált, többek között ezeket az alkotásokat is meg lehet vásárolni az Autistic Art honlapján és a szervezet által megrendezett aukciókon.