Szabóné Jámbor Eszter lovasi aljegyzőt annyira megfogta a Grand Canyon és a történetmesélés világa, hogy mesekönyvet írt a Balaton-felvidék népszerűsítésére. Az e-könyvek után itt a nyomtatott verzió is.

"Hogy kicsoda az öt tornacsuka? Még nem ismeritek?" Hát most meg fogjátok, hiszen Szabóné Jámbor Eszter egy Balatonra szabott mesekönyvet álmodott és írt meg, ami már kapható és forgatható. A nagy színes rajzokkal telepakolt könyvecskét ráadásul egy igazi balatoni ember, Lovas község aljegyzője írta.

Így fogalmazott magáról a We Love Balatonnak: "Gyermekkoromtól fogva a Balaton szerelmese vagyok, 12 éve élünk családommal Csopakon. Jelenleg Lovason dolgozom aljegyzőként, de mellette pedagógus múltamat sem feledve írok." Az utóbbi hetekben kelent meg mesekönyve „5 tornacsuka útinaplója (nem) csak gyerekeknek”, ami bemutatja a - nem csak nyári - Balaton-felvidéket.

Öt kirándulóhely szerepel benne: a Hegyestű, a Levendulaház (Tihany), az ingókövek és Salföld, a tapolcai tavasbarlang és a Pannon Csillagda (Bakonybél). A Balaton-felvidéki Nemzeti Park is lelkes volt a könyv miatt, ezért a fenti helyeken meg is lehet vásárolni a kötetet.

Ő maga nagy naplóíróként az Egyesült Államokban kezdte az írást, blogolt a kint töltött évekről, hazaérkezve viszont más jellegű feladatai miatt háttérbe szorult. Pedig anno a szakdolgozatát is a mesék gyerekekre gyakorolt hatásairól írta - áll a helyi Lovasi Hírek róla szóló cikkében (6. oldal). A mostani mesekönyvet a fenti két élmény szintézise szülte, megspékelve egy kirándulással a Grand Canyonban. Eszter ekkor gondolkozott el rajta, hogy Magyarországon is sok a szép táj, meg kéne szerettetni ezeket a gyerekekkel, pl. egy mesekönyvvel.