Néhány évvel ezelőtt novemberben még az is nehézséget okozott volna, hogy nyitva tartó éttermet találjunk, múlt hétvégén pedig két rangos gasztroeseményt is tartottak a Balatonon. A sokáig elhúzódó kellemes ősz után az időjárás mostanra már jóval barátságtalanabbra fordult, de a szervezők és a résztvevő vendéglátósok legjobb tudásukat és szívüket-lelküket adták hozzá, hogy mindenki jól érezze magát egy esős-ködös novemberi hétvégén is. Végigjártuk a Badacsonyt és a füredi Vitorlás téren is ott voltunk, hogy megnézzük, mit ajánlanak nekünk a helyi vendéglátósok egy őszi hétvégén.

Badacsony - Gasztrohegy

Kezdjük Badacsonyban, ahol idén ősszel már második állomásán van túl a Gasztrohegy programsorozat, ugyanis októbertől kilenc vendéglátóhely összefogásából minden hónapban más-más tematika köré szerveznek meg egy-egy kiválasztott hétvégétBadacsonyban már jó ideje érezhető, hogy tudatosan és szervezetten tervezik és kommunikálják a környék eseményeit, elég a tavalyi Badacsony Nyitva akcióra, a 2017-ben bemutatkozott karácsonyi fényekre, vagy a badacsonyi tekergőre gondolni, amely szintén tavaly debütált.

A szervezők és ötletgazdák célja, hogy megismertessék Badacsony gasztronómiáját, a környéken működő vendéglátóhelyeket és borászatokat, miközben azt is szeretnék, hogy az idelátogatók fedezzék fel ezt a földrajzi, gasztronómiai szempontból is különleges adottságú régiót. A program ötletgazdája Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt, míg a szervezésből Laposa Bencén, a Laposa Birtok vezetőjén, a Balatoni Kör elnökén és Budavári Dórán, sok más mellett a Balaton Camino megálmodóján kívül az összes többi, programban résztvevő vendéglátóhely is tevékenyen kiveszi részét (a programsorozatban résztvevő összes hely itt megtalálható).

Mi a második, „Halak a hegyen” tematikájú hétvégén jártuk be az éttermeket (mindenhová nem sikerült eljutni), és sokféle formában és textúrában kóstoltunk halakat, és persze hozzájuk illő borokat. Azt tapasztaltuk, hogy az adagok a legtöbb helyen nem akkorák, mint egy kiadós főételnél, mivel pont az a lényeg, hogy minél több helyre eljussunk, minél többféle formában megkóstoljuk a hozzávalókat, miközben barangolunk a hegyen. A kilenc helyre egy nap természetesen nem elég, ha mindent látni és enni szeretnénk, legalább két napot kell a programra szánni.

A Gasztrohegyet gyalog is be lehet járni, és szép időben érdemes is bevállalni a kaptatókat, de a badacsonyi Turizmus irodától fél óránként indul a Tekergő, az elektromos kisbusz. Kb. 12 ember fér fel rá, és ilyenkor télidőben átlátszó műanyag réteget cipzáraznak rá kívülről, hogy a néhány perces menetidő kellemesebb legyen. Aki szeretne, hegyi taxival is közlekedhet az állomások között.

A süllőpofától a csukagombócig

A havi egy gasztro hétvége tematikája alapvetően a szezonalitásra és az annak épp leginkább megfelelő regionális alapanyagokra épül, a koncepció kialakításában nemcsak a helyek tulajdonosai, hanem a séfek is részt vettek.

A nemrég étteremként is bemutatkozó, Káptalantóti és Badacsonytomaj között található Tölgyes Kúriánál kezdtünk, ahol a ház süllőpatkóval tuningolt halászlevével nyitottuk a gasztrós napot.

A második állomás a legmagasabban fekvő helyszín, a Kisfaludy-ház volt, itt a menü füstölt pisztráng tatár és süllőpofa volt késői szüretelésű szőlőraguban, raviolival. Az étterem egyébként nem alszik teljesen téli álmot, a hétvégéken badacsonyi „hütteként” nyitva tart, és be lehet térni egy pohár borra vagy egy könnyedebb ételre, ha meghódítottuk a – csúcs helyett – a hegytetőt.

Innen csak átsétáltunk a Laposa Birtokra, ahonnan még a szürkés, ködös időben is mesés volt a kilátás. Gasztrohegy ide vagy oda, itt minden téli hétvégén tele van a hely, és egyre többen fedezik fel, hogy a hétköznapi csendnek is megvan a varázsa – ők minden nap nyitva tartanak télen is. Csukagombóc és káposzta velouté volt a menü.

A Tiliában sütőtök találkozott a süllővel, az Istvándy Borműhelyben pedig keszthelyi tokhal a beluga lencsével.

A Gasztrohegyre nem különálló eseményként, hanem egy „évadként” tekintenek a szervezők, mondta Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke. „Októberben nagyon sokan voltak, de akkor a legtöbben elsősorban a napos idő miatt jöttek. Most látjuk, hogy sokan érkeznek kifejezetten a program és az ételek miatt, és ennek nagyon örülünk, nem várunk tömegeket, nem is ez a cél, mert hosszú távra tervezünk. Azt szeretnénk, ha a Gasztrohegy Badacsonynak az elkövetkező 10 évben meghatározó program- és kínálati eleme legyen. Előfordulhat, hogy majd újabb helyek is csatlakoznak, de igyekszünk most letenni az alapokat és majd megyünk tovább.”

Balatonfüred - Füred Gastro

A régóta ismert és szervezett badacsonyi esemény mellett a Füred Gastro kétnapos fesztiválja elég hirtelen érkezett az életünkbe. Igaz, már évek óta a levegőben volt a gondolat, hogy a már ismert augusztusi Borhetek mellett Balatonfüreden szeretnének még egy vendéglásra fókuszáló eseményt szervezni, a program előtt néhány héttel még elég kevés információ állt rendelkezésre, mire számíthatunk a kikötő előtti téren.

Ehhez képest amit találtunk: hatalmas rendezvénysátrak és szabadtéri kiálítóhelyek, nagyszínpad, profi hangosítás és a megszokottnál átgondoltabb, minden elemen igényesen végigvitt fesztiválarculat. A láthatóan profi és nagyköltségvetésű rendezvényre Balatonfüred Önkormányzata és a Pannon Gasztronómiai Akadémia (elnöke Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa) hívták össze a kiállítókat, a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat pedig a program húzókoncertjeiról gondoskodott.

A meglepetések a kínált menüknék is folytatódtak, különlegesen emlékezetes fogásokat kóstolhatott a látogató, egy közös koncepció mentén mindannyian vad- és halételekkel készültek, amelyekért még a késő őszi szemerkélő esőben is megérte eljönni.

A veszprémi Oliva Étteremtől kezdve a fövenyesi Kalózig felvonultak a régió ismert éttermei, sőt, még a déli partról is érkeztek meghatározó helyek, mint a Kistücsök, vagy a Balatonfenyvesről ismert Konyhám, amely az idei télre Fonyódra költözött át egy régi csárda épületébe.


A kínálatból nekünk kiemelkedett a Neked Főztem birsalmás gombóccal tálalt muflongerince, vagy a Márga Bisztró édesburgonyával, gombával és ropogós malacpofával tálalt vaddisznószüze, de őszintén bevalljuk, hogy a bőség zavarával küzdve nem tudtunk mindenhol kóstolni, és talán három nap sem lett volna elég, hogy végigegyük a kínálatot.

A potenciális látogatók számát szűkítette kicsit, hogy belépődíjas volt a rendezvény, akik viszont úgy döntöttek, hogy a cudar novemberi idő ellenére is résztvesznek az eseményen, a karszalag mellé már hagyományosan járó borospohár mellé egy nagyszínpadot és több izgalmas koncertet is kaptak, a belépővel pedig kedvezményesen lehetett látogatni a Vaszary Galériát és a Jókai Villát.

A fesztivált alapító balatonfüredi önkormányzat részéről érezhető a hagyományteremtő szándék, és több kitelepült étterem vezetőjével beszélgetve az volt a benyomásunk, hogy nyitottak lennének egy jövő évi folytatásra.

Ez még csak a kezdet

A Gasztrohegy-sorozat már decemberben folytatódik, szilveszter előtt a disznókból készült fogások uralják majd az étlapot. Január 25-től a nagyvadakkal találkozhatunk, február végén pedig a farsang lesz a fontos. Március 22. és 25. között a badacsonyi vendéglátóhelyek füstölnek, végül április 12-től a lávakő tematikára építik fel a kínálatot.