gasztró

Gasztrohegy Badacsonyban, Füred Gastro – az ilyen programoktól nagyon is élni fog az őszi Balaton!

Szerzők

  • We Love Balaton

2018. 11. 29. 17:30

Néhány évvel ezelőtt novemberben még az is nehézséget okozott volna, hogy nyitva tartó éttermet találjunk, múlt hétvégén pedig két rangos gasztroeseményt is tartottak a Balatonon. A sokáig elhúzódó kellemes ősz után az időjárás mostanra már jóval barátságtalanabbra fordult, de a szervezők és a résztvevő vendéglátósok legjobb tudásukat és szívüket-lelküket adták hozzá, hogy mindenki jól érezze magát egy esős-ködös novemberi hétvégén is. Végigjártuk a Badacsonyt és a füredi Vitorlás téren is ott voltunk, hogy megnézzük, mit ajánlanak nekünk a helyi vendéglátósok egy őszi hétvégén.

Badacsony - Gasztrohegy

Kezdjük Badacsonyban, ahol idén ősszel már második állomásán van túl a Gasztrohegy programsorozat, ugyanis októbertől kilenc vendéglátóhely összefogásából minden hónapban más-más tematika köré szerveznek meg egy-egy kiválasztott hétvégétBadacsonyban már jó ideje érezhető, hogy tudatosan és szervezetten tervezik és kommunikálják a környék eseményeit, elég a tavalyi Badacsony Nyitva akcióra, a 2017-ben bemutatkozott karácsonyi fényekre, vagy a badacsonyi tekergőre gondolni, amely szintén tavaly debütált.

A szervezők és ötletgazdák célja, hogy megismertessék Badacsony gasztronómiáját, a környéken működő vendéglátóhelyeket és borászatokat, miközben azt is szeretnék, hogy az idelátogatók fedezzék fel ezt a földrajzi, gasztronómiai szempontból is különleges adottságú régiót. A program ötletgazdája Kardos Gábor, a Balatoni Kör szóvivője volt, míg a szervezésből Laposa Bencén, a Laposa Birtok vezetőjén, a Balatoni Kör elnökén és Budavári Dórán, sok más mellett a Balaton Camino megálmodóján kívül az összes többi, programban résztvevő vendéglátóhely is tevékenyen kiveszi részét (a programsorozatban résztvevő összes hely itt megtalálható).

Mi a második, „Halak a hegyen” tematikájú hétvégén jártuk be az éttermeket (mindenhová nem sikerült eljutni), és sokféle formában és textúrában kóstoltunk halakat, és persze hozzájuk illő borokat. Azt tapasztaltuk, hogy az adagok a legtöbb helyen nem akkorák, mint egy kiadós főételnél, mivel pont az a lényeg, hogy minél több helyre eljussunk, minél többféle formában megkóstoljuk a hozzávalókat, miközben barangolunk a hegyen. A kilenc helyre egy nap természetesen nem elég, ha mindent látni és enni szeretnénk, legalább két napot kell a programra szánni.

A Gasztrohegyet gyalog is be lehet járni, és szép időben érdemes is bevállalni a kaptatókat, de a badacsonyi Turizmus irodától fél óránként indul a Tekergő, az elektromos kisbusz. Kb. 12 ember fér fel rá, és ilyenkor télidőben átlátszó műanyag réteget cipzáraznak rá kívülről, hogy a néhány perces menetidő kellemesebb legyen. Aki szeretne, hegyi taxival is közlekedhet az állomások között.

Fotó: Szindbád, Az Utazó

A süllőpofától a csukagombócig

A havi egy gasztro hétvége tematikája alapvetően a szezonalitásra és az annak épp leginkább megfelelő regionális alapanyagokra épül, a koncepció kialakításában nemcsak a helyek tulajdonosai, hanem a séfek is részt vettek.

A nemrég étteremként is bemutatkozó, Káptalantóti és Badacsonytomaj között található Tölgyes Kúriánál kezdtünk, ahol a ház süllőpatkóval tuningolt halászlevével nyitottuk a gasztrós napot.

Fotó: Szindbád, Az Utazó

A második állomás a legmagasabban fekvő helyszín, a Kisfaludy-ház volt, itt a menü füstölt pisztráng tatár és süllőpofa volt késői szüretelésű szőlőraguban, raviolival. Az étterem egyébként nem alszik teljesen téli álmot, a hétvégéken badacsonyi „hütteként” nyitva tart, és be lehet térni egy pohár borra vagy egy könnyedebb ételre, ha meghódítottuk a – csúcs helyett – a hegytetőt.

Fotó: Szindbád, Az Utazó

Innen csak átsétáltunk a Laposa Birtokra, ahonnan még a szürkés, ködös időben is mesés volt a kilátás. Gasztrohegy ide vagy oda, itt minden téli hétvégén tele van a hely, és egyre többen fedezik fel, hogy a hétköznapi csendnek is megvan a varázsa – ők minden nap nyitva tartanak télen is. Csukagombóc és káposzta velouté volt a menü.

A Tiliában sütőtök találkozott a süllővel, az Istvándy Borműhelyben pedig keszthelyi tokhal a beluga lencsével.

Fotó: Szindbád, Az Utazó

A Gasztrohegyre nem különálló eseményként, hanem egy „évadként” tekintenek a szervezők, mondta Laposa Bence borász, a Balatoni Kör elnöke. „Októberben nagyon sokan voltak, de akkor a legtöbben elsősorban a napos idő miatt jöttek. Most látjuk, hogy sokan érkeznek kifejezetten a program és az ételek miatt, és ennek nagyon örülünk, nem várunk tömegeket, nem is ez a cél, mert hosszú távra tervezünk. Azt szeretnénk, ha a Gasztrohegy Badacsonynak az elkövetkező 10 évben meghatározó program- és kínálati eleme legyen. Előfordulhat, hogy majd újabb helyek is csatlakoznak, de igyekszünk most letenni az alapokat és majd megyünk tovább.”

Fotó: Orbán Péter

Balatonfüred - Füred Gastro

A régóta ismert és szervezett badacsonyi esemény mellett a Füred Gastro kétnapos fesztiválja elég hirtelen érkezett az életünkbe. Igaz, már évek óta a levegőben volt a gondolat, hogy a már ismert augusztusi Borhetek mellett Balatonfüreden szeretnének még egy vendéglásra fókuszáló eseményt szervezni, a program előtt néhány héttel még elég kevés információ állt rendelkezésre, mire számíthatunk a kikötő előtti téren.

Fotó: Szabó Miklós

Ehhez képest amit találtunk: hatalmas rendezvénysátrak és szabadtéri kiálítóhelyek, nagyszínpad, profi hangosítás és a megszokottnál átgondoltabb, minden elemen igényesen végigvitt fesztiválarculat. A láthatóan profi és nagyköltségvetésű rendezvényre Balatonfüred Önkormányzata és a Pannon Gasztronómiai Akadémia (elnöke Csapody Balázs, a Kistücsök étterem tulajdonosa) hívták össze a kiállítókat, a MOL Nagyon Balaton rendezvénysorozat pedig a program húzókoncertjeiról gondoskodott.

Fotó: Füred Gastro

A meglepetések a kínált menüknék is folytatódtak, különlegesen emlékezetes fogásokat kóstolhatott a látogató, egy közös koncepció mentén mindannyian vad- és halételekkel készültek, amelyekért még a késő őszi szemerkélő esőben is megérte eljönni.

Fotó: Szabó Miklós

A veszprémi Oliva Étteremtől kezdve a fövenyesi Kalózig felvonultak a régió ismert éttermei, sőt, még a déli partról is érkeztek meghatározó helyek, mint a Kistücsök, vagy a Balatonfenyvesről ismert Konyhám, amely az idei télre Fonyódra költözött át egy régi csárda épületébe.


Fotó: Szabó Miklós

A kínálatból nekünk kiemelkedett a Neked Főztem birsalmás gombóccal tálalt muflongerince, vagy a Márga Bisztró édesburgonyával, gombával és ropogós malacpofával tálalt vaddisznószüze, de őszintén bevalljuk, hogy a bőség zavarával küzdve nem tudtunk mindenhol kóstolni, és talán három nap sem lett volna elég, hogy végigegyük a kínálatot.

Fotó: We Love Balaton

A potenciális látogatók számát szűkítette kicsit, hogy belépődíjas volt a rendezvény, akik viszont úgy döntöttek, hogy a cudar novemberi idő ellenére is résztvesznek az eseményen, a karszalag mellé már hagyományosan járó borospohár mellé egy nagyszínpadot és több izgalmas koncertet is kaptak, a belépővel pedig kedvezményesen lehetett látogatni a Vaszary Galériát és a Jókai Villát.

Fotó: Füred Gastro

A fesztivált alapító balatonfüredi önkormányzat részéről érezhető a hagyományteremtő szándék, és több kitelepült étterem vezetőjével beszélgetve az volt a benyomásunk, hogy nyitottak lennének egy jövő évi folytatásra.

Ez még csak a kezdet

A Gasztrohegy-sorozat már decemberben folytatódik, szilveszter előtt a disznókból készült fogások uralják majd az étlapot. Január 25-től a nagyvadakkal találkozhatunk, február végén pedig a farsang lesz a fontos. Március 22. és 25. között a badacsonyi vendéglátóhelyek füstölnek, végül április 12-től a lávakő tematikára építik fel a kínálatot.

Közben az események máshol sem állnak meg: Balatonlellén már átadták a műjégpályát, hétvégén pedig adventi vásárt rendeznek, a december 8-i hétvégén pedig Csopakon a már hagyománynak számító Vörös Balatont rendezik meg, ugyanekkor pedig Badacsonyban tartanak adventi vásárt.

Izgalmas folyamat kezdődött el a Balatonon: tényleg egyre több rendezvény, étterem, borászat várja a vendégeket (amelyek megtalálásában segíthet a nyáron már megjelent útikönyvünk téli-tavaszi száma is - december elejétől közel 200 balatoni és budapesti helyen találhatjátok meg).

Egyre több piaci szereplő látja be, hogy hosszútávú fejlődés csak összefogással, közös kezdeményezésekkel érhető el, bár biztosan szükség van még időre, amíg beérik a sok erőfeszítés, és letisztul, milyen vendéglátási forma, vagy gasztronómiai irányzat biztosítja, hogy vendég és vendéglátós egyformán elégedetten zárja a szezont. Az biztos, hogy csak együttes munkával épülhet ki a mindenki által közös célnak tekintett négyévszakos Balaton.

Hasonló tartalmak