Az idén először meghirdetett az „Év Balatoni Háza” pályázat nyertese a dörgicsei Portus Home Vendégház lett, az egyik különdíjat a felújított csopaki Schieszl Pince hozta el. A tervezők mesélték el, mit érdemes tudni az építészetileg kiemelkedő, mégis tájba illő épületekről.

Az „Év Balatoni Háza” pályázatra - amit a Nők a Balatonért Egyesület a Balatoni Szövetséggel együtt hirdetett meg - kiemelt üdülőövezet területén épült, 2015. január 1. után használatba vett épületekkel lehetett nevezni. Három kategóriában írták ki a versenyt: az év balatoni lakóháza, az év balatoni középülete, és az év balatoni üdülő/ gazdasági épülete. A zsűrizést területi építész kamarák és országos építész szervezetek küldöttei végezték.

Elvonulás stílusosan

A dörgicsei Portus Home Vendégház nemcsak az Év Balatoni Háza, hanem az Év Háza díjat is elnyerte. A zsűri a visszafogott, elegáns szín- és anyaghasználatot, a látható faszerkezeteket és a „szép átlátásokat” méltatta. „A megrendelő nem azt mondta, hogy konyhát, nappalit szeretne és két hálót, hanem azt, hogy egy természetközeli, elvonulásra alkalmas, különleges és modern épületet. Ezek a tényezők egyfajta szabadságot, ugyanakkor irányt adtak a tervezésnek” – meséli a házat tervező Kovács D. Barna építész, a Barna Architects vezetője.

A 70 négyzetméteres épület egyik legérdekesebb vonása az, hogy a hátsó épületrész egy nyitott tér, ami megosztozik az épület szerkezetével. Az épület „folytatódik” benne, de a külső és a belső tér között egy átmeneti teret képez, ami egy kinti konyhának ad helyet, és ami nagyon népszerű a ház vendégeinek körében. A homlokzat egyfajta nyitottságot biztosít a háznak és megadja az épület karakterét is. „Ez egy egyedi rendszer erre a szituációra, a Balaton-felvidékre komponálva, aminek a befogadásához is kell képzelőerő”- teszi hozzá az építész.

A stúdió munkái egyébként nemcsak Magyarországon híresek, többek között a Mongol Nemzeti Archeológiai Múzeum megtervezésére kiírt pályázaton is első helyezést értek el.

Építész / Kovács D. Barna - Barna Architects, Statika / Styaszny Sándor, Alibán Dénes, Gépészet / Porosz Géza, Építtető / Antal Csaba,  Kivitelező / Reedzone Kft.

Mintha már száz éve itt állna

A budakeszi Schieszl Vendéglő és Borház tulajdonosai csaknem 40 éve készítenek saját bort a Balatonfüreden és Csopakon ültetett olaszrizlingből. Présházuk felújítását az 1980-ban alakult, az utóbbi 15 évben főleg hagyományőrző családi házak tervezésével és kivitelezésével foglalkozó Mérmű Építész Stúdióra bízták, a végeredményt pedig különdíjjal jutalmazta a Balatoni Szövetség (BSZ).

„A Schieszl-család a 90-es években vásárolta meg a présházat, nem nyaralónak szánták, hanem borászati funkciókra. A rendeltetés maradt, de magasabb építészeti és esztétikai értéket képviselve született újjá a ház” – meséli Kis Kálmán, a projekt egyik építésze. A területen bruttó 90 négyzetméternyi terepszint feletti beépítést engedélyeztek a jogszabályok, a beépítésmódot pedig földszint plusz tetőtérben maximalizálták, ilyen keretek között kellett dolgozni. 

A csopaki Schieszl Pince egy “funkcionalista, kissé csúnyácska gazdasági épületből született újjá” – olvasható az indoklásban. „A helyszíneléskor egyre erősödött az az érzés, hogy itt valami újra a helyére került… ez az épület itt és így helyén való, mintha már száz éve itt állna.”

A projekt felelős építésze, Tóth Péter szerint nagyon fontos, hogy a ház megjelenésében azonosuljon azzal az eredeti épített környezettel, ami körbeveszi: „Olyan épületszerkezeteket használunk, amelyek megfelelnek a 21. századi épületenergetikai előírásoknak, mégis összhangban vannak a Balaton-felvidék szőlőhegyi építészetével. A látszó felületek egy részét fehérre meszeltük, illetve egy közei kőbányából származó kövekből rakattuk. A külső héjazat bontott cserépből van, ami külön patinát ad az épületnek.”

Az épület felelős építésze Tóth Péter DLA (Hetedhét Építész Kft.), építészei: Szűcs Endre (Mérmű87 Kft.) és Kis Kálmán (Hetedhét Építész Kft.)

A többi díjazott