Kevesebb a petárda, kisebb a tömeg és enyhébb a hangzavar. Rögtön három erős érvünk is van a nyugodt balatoni szilveszter mellett, ha pedig folytatjuk azzal, hogy több a jó helyi bor és pezsgő, illetve a szimpatikus, elvonulós hely, akkor talán már nem is kell folytatnunk. A táncolós buliktól a csendes túrákig összeszedtünk hat ötletet arra, hogyan érdemes Balatonnál megünnepelni az újévet.

Túra és sport a téli Balatonnál

Egyre népszerűbb a gyalogtúrázás is a tónál, amit mi sem bizonyít jobban, mint a tavat körbekerülő Balaton Camino túra sikere. Az évet akár egy december 31-i túrával is zárhatjuk, esetleg egy január 1-i fejtisztító gyaloglással indíthatjuk, a Balaton nem okoz majd csalódást. Főleg, ha megmásszuk valamelyik tanúhegyet, legyen az az ilyenkor nyugodt Badacsony, a misztikus Szent György-hegy vagy a várral koronázott Csobánc.

Istvándy Gergővel előszilveszterezhetünk is a Badacsony tetején, hiszen egy kisebb társasággal már december 29-én felmásznak a Kisfaludy-kilátóig, a csúcson kéknyelűből készült pezsgővel koccintanak.

Balatonlellén szilveszteri futóversenyt is tartanak, és ha elegendő hó lesz, egy eplényi síeléssel is megmozgathatjuk magunkat.

Szilveszteri regatta

Hatodszorra rendezi meg a balatonlellei BL YachtClub a szilveszteri regattáját, amit már annyira várnak, hogy az ennek létrehozott honlapon visszaszámláló óra is működik. Aki nem száll vízre, annak is lesz program: a gyerekeket játszóteremmel, mozival és óvónővel is várják, de a már december 30-án elstartoló fesztiválon lesz pörköltfőző verseny, szauna szeánsz, étel, ital és buli is.

Szigligeti újévi csobbanás

"Ezek megőrültek!" - kiált fel biztosan minden évben pár ember, amint meglátja, hogy százak szaladnak be a fagypont körüli hőmérsékletű Balatonba. Pedig a szigligeti önhibernálás lassan hagyománnyá válik. Január 1-én ismét várják a bátrakat a községi strandra, persze csak orvosi vizsgálat után lehet mártózni. Cserébe fűtött öltözősátrak, forralt bor, meleg tea és babgulyás vár mindenkit, hogy a vízibicikli versenyről és koncertekről és a jeges vízben megszerezhető trófea-karácsonyfáról ne is beszéljünk.

Fürdős szilveszter

Ha már fürdés: a kevésbé extrémek elmehetnek a Balaton környéki hagyományos fürdők egyikébe-másikába is szilveszterezni. Bulival és tűzijátékkal vár a zalakarosi élményfürdő (7900 forint a jegy elővételben), Hévízen rengeteg program lesz, még a Tófürdő szállodájában is, de érdemes csobbanni egyet azokban a fürdőkben is, ahol nem terveznek újévi zsongást, például Igalon január 1-én már (!) délelőtt 11-kor kinyitnak azoknak, akik próbálják kiheverni az előző estét.

Vegyünk ki egy vendégházat!

Nehéz szívvel írjuk le következő tippünket, ugyanis december közepén már nem egyszerű dolog olyan vendégházat lelni - akár a Balaton száz kilométeres körzetében is -, ami nincs lefoglalva szilveszterre. Pedig megéri próbálkozni, például a völgybe bújt Kapolcson, a Hazai Provence vendégházban, ahol még szauna is van, esetleg elbújhatunk a zalai Bazsiban, az Őshaza Vendégházban. A déli part környékén is van lehetőség: a göllei Tarkarét Vendégházban volt már olyan újév, amit havazásban, a kinti fűthető dézsában üldögélve köszöntöttek a vendégek.

Szilveszteri vacsora és buli