Tavaly egyből telt házzal startolt, és az idén is izgalmas zenei és kulturális programokat kínál a május 24-26-i Örvényeshegy Piknik, amit a Keszthelytől 20 percnyi autóútra lévő Zalacsányban rendeznek meg. A nyitónapon az európai soul olasz csillaga, Mario Biondi énekel, az utolsó nap pedig a gyereknapi programokon lesz a hangsúly.

A fesztivál házigazdái, a zalacsányi Pálos Resort tulajdonosai még fel sem dolgozták, hogy az első fesztiváljukon egy világsztár, Al Di Meola zenélt a kertjükben, már nagy erőkkel készülnek a következő piknikre. A 2018-as, első Örvényeshegy Piknik már az első napon telt házas volt, és az idén is erre számítanak a szervezők. Főleg, hogy ismét egy világhírű zenész, a soul, a blues, az R&B és a jazz elemeit vegyítő Mario Biondi lép fel a fesztivál nagyszínpadán, akit többen Barry White-tal vagy éppen Isaac Hayes-szel emlegetnek egy lapon.

Örvényeshegy Zalacsány településrésze, egy csendes erdőszéli terület, ami a zalai dombok között bújik meg. Az összművészeti fesztivált a Pálos Vendégház és a Művészetek Völgye szervezői álmodták meg, hogy bemutassák a mesés hely új oldalát is. Ugyanakkor „érzékenyen” nyúltak a helyszínhez, az az elejétől fogva egyértelmű volt, hogy itt nem lesz „ereszd el a hajam” típusú fesztivál, ehelyett három napon át koncertekkel, színházzal, irodalmi előadásokkal, gyerekprogramokkal várják a látogatókat.

A felhozatal az idén is erős lesz: olyan előadók érkeznek, mint Lovasi András, Boggie, a Bagossy Brothers Company, a Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Bíró Eszter, Beck Zoli és Háy János, vagy a Quimby-tagokat is „nyomokban tartalmazó” A kutya Vacsorája. Pindroch Csaba színházi produkcióval, Nyáry Krisztián beszélgetős programmal készül, és lesz olyan előadás (Klasszik Lasszó) is, ahol a költészet, a próza, a zene és a slam találkozik. A reggelek jógával indulnak, és hajnali egy körül az utolsó hangszert is leteszik a fellépők.

A fesztivál utolsó napja Gyereknapra esik, ennek megfelelően ezen a napon szinte minden a gyerekekről – és a családi programokról - szól majd. (Az előző két napon is többféle gyermekprogram, kézműves foglalkozás és játszóház is lesz, de vasárnap tovább színesítik a palettát.) A színpadokon a Kaláka Együttes, Malek Andrea és az Eszement Meseband, Varró Dániel & Molnár György műsorait láthatjuk, közben póni lovaglás, körhinta és a Varázshangok zenés játszó-és pihenőtér vár a kicsikre. A 6 éven aluli gyerekek számára a teljes fesztivál ingyenesen látogatható, míg vasárnap a 6 év feletti gyermekeknek és szüleiknek is elővételben csupán 1000 forintos áron lesznek elérhetők a napijegyek.

Szarvasért sem kell állatkertbe menni

Az Örvényeshegy Piknik központi helyszíne a Pálos Vendégház, amit már egy ideje felfedeztek maguknak a nyugalmat és házias vendéglátást kereső turisták és családok. „El sem hisszük, hogy tavaly Al Di Meola itt zenélt a kertben” – mondják a szálláshely tulajdonosai, Badacsonyi Niki és Tamás, és arról is mesélnek, hogy a tavalyi Piknikre Szlovéniából, Bécsből és még Katarból is érkeztek vendégek.

A birtokon, az erdő szélén esténként a szarvasok is gyakran feltűnnek, és már megérkeztek a fesztivál helyszínén kialakított vadaspark új lakói, a dámszarvasok is. A szarvas egyébként a fesztivál logójára is felkerült. A házaspár még több vendéget szeretne fogadni, minden évszakban. A vendégház folyamatosan bővül, egy luxussátor is épül, ahonnan a vadakra lehet látni, mint egy szafariparkban.

A szmókertől a helyi termelőkig

A művészet mellett természetesen a gasztronómia is fontos szerepet kap a Pikniken. A füstölt ízekről Németh Tamás séf és pitmaster gondoskodik majd, ezenkívül hagyományos egytálételeket – pörköltet, gulyást is készítenek a Pálos Resort házigazdái. A tavaly nagy sikerű, kecskesajtos „Retró burger” is visszatér a kínálatba, és készülnek kifejezetten a gyerekeknek szánt ételek is. Meg lehet kóstolni a helyi termelők finomságait is: a Csáford-völgyi Natúr Pont gyümölcsleveit és gyógynövényszirupjait, a zalaszentgróti Dóka Éva pincészet borait, a Kisgörbői pálinkákat, helyi sajtok és lekvárok társaságában.