Körbekérdeztük a szabadstrandok fenntartóit, az önkormányzatokat, tettek vagy tesznek-e ingyenes strandot fizetőssé. A válaszok vegyesek, legfeljebb annyi közös van bennük, hogy rövid távon sehol sem szeretnének belépőssé tenni jelenleg ingyenes fürdőhelyeket. A fenntarthatóságról azonban már megoszlik a vélemény, sokan terveznek valamilyen intézkedést, mert bevétel nélkül nehéz fenntartani a jelenlegi állapotot.

Tavaly nyár végére már sokan aggódni kezdtek, hogy mi lesz a balatoni szabadstrandokkal. Eleve ott a trend, hogy a tó partjának egyre nagyobb szeletét építik be (ezzel tönkretéve a fontos nádasokat), valamint az önkormányzatok is bajban vannak a bevételt nem termelő strandokkal.

Nem egyszerű a helyzet, hiszen a nyaralóknak a hagyomány és a törvény által is támogatott jogos igénye, hogy legyen a települési partszakaszok nagy része szabadon hozzáférhető. Másfelől ott van a fenntartó önkormányzatok szintén jogos igénye, hogy a szűkös büdzséjükből ne folyjon el évi több millió forint egy szabadstrand sétányainak, zöldterületeinek, vizesblokkjainak, utcabútorainak fenntartására és a rezsire.

Persze akad olyan vélemény, ami szerint a szabadstrand igenis hoz közvetett bevételt, hiszen ha nem belépőre áldoznak pénzt a látogatók, akkor szívesebben költenek a helyi boltban vagy épp esznek az egyik étteremben (ez pedig a helyi adókon keresztül bevételt jelent az önkormányzatnak). Az is egyre sűrűbb – és autós forgalomcsökkentés szempontjából is praktikus – gyakorlat, hogy a strand szabad marad, de cserébe a környéken fizetőssé teszik a parkolást.

Eközben reményt ad, hogy 1,4 milliárd forintból felújítják a déli part sok szabadstrandját. Balatonmáriafürdőn kettő, Balatonlellén egy, Balatonbogláron hat, Fonyódon öt, Balatonfenyvesen pedig kettő strand újul meg. Ebben csak annyi a rossz, hogy bőven a szezon mélyébe húzódnak a munkálatok, sok strand még július elején is inkább csatatérre hasonlít, semmint fürdőhelyre.

Tíz tóparti településnek tettük fel kérdéseinket a szabadstrandok jövőjével kapcsolatban, és nyolc helyről kaptunk válaszokat. Arról érdeklődtünk, hány szabadstrandot üzemeltetnek, volt-e, lesz-e fizetőssé tétel, fenntartható-e a szabadstrand, és miként. Következzenek a települések keletről nyugatra:

Siófok

A Balaton egyik fővárosából Pintér Tamás, a Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatója azt írja, tavalyhoz képest nem változott a szabadstrandok száma a városban. A fenntartásuk ellenben egyre nehezebb, hisz folyamatosan nőnek a működtetési költségek. Hogy működni tudjanak, azt a "strandokat üzemeltető Balaton-parti Kft. egyéb bevételeinek átcsoportosításával" érik el, de ez hosszabb távon nem lesz fenntartható. Pintér Tamás szerint előbb-utóbb a növekvő igények miatt (is) szükségessé válhat újabb strandok fizetőssé tétele, hisz a matek egyelőre nem reális: "Az sajnos gazdaságilag nem működik, hogy 1 km fizetős partszakasz bevételeiből tartunk fenn 16 km szabadstrandot." 

Siófok szabadstrandjai: Aranypart, Ezüstpart, Balatonszabadi, Újhelyi, Balatonszéplak-felső.

Zamárdi

Két szabadstrand található csak Zamárdin, ezek viszont maratoni hosszúságúak. A városkából kapott válasz szerint évek óta nem változott a számuk és várhatóan nem is fog. Hogy fenntartható-e? Szabó Gábor, a Zamárdi GAMESZ vezetője szerint "közvetlenül természetesen fenntarthatatlan lenne az üzemeltetés, azonban a város fő attrakciója a hosszú több mint három kilométeres szabadstrand." Sokat segít a büdzsé kiegyensúlyozásában Zamárdinak, hogy tavaly bevezették a fizetős parkolást. Így állhat elő az a kedvező helyzet, hogy "Várhatóan a jövőben is megmarad a szabadstrand, nem tervezzük fizetőssé tenni."

Zamárdi szabadstrandjai: Nagystrand, T-Beach.

Balatonlelle

A városból azt a választ kaptuk, hogy három szabadstrandjuk is van: az ún. keleti-nyugati feltöltés, a Csöpi közi és a Szirom közi (van egy fizetős is, a Napfény). A számuk nem csökkent, tavaly is ennyi volt. Balatonlelle Városüzemeltetési Szervezete üzemelteti őket, és úgy van összerakva a város költségvetése, hogy fenntarthatóak legyenek. Kenéz István polgármester hozzátette mindenki megnyugvására: "A képviselő-testület nem tervezi, hogy a jövőben a jelenlegi szabadstrandokat fizetőssé tegye."

Balatonlelle szabadstrandjai: Nyugati, Szirom közi, Határ utcai

Fonyód

Hidvégi József polgármestertől megtudtuk, hogy tíz szabadstrandot üzemeltet a város, "és nem csökkent a számuk tavalyhoz képest." Az önkormányzati bevételekből tartják fenn őket, és nem várható, hogy fizetőssé válnak.

Fonyód szabadstrandjai: Árpád part, Fürdő utcai, Kutyastrand, Városi, Bélatelepi, Báthori utcai, Huszka utcai, Strand utcai, Tópart utcai, Jácint utcai, Virág utcai (az utóbbi négyről itt olvashatsz).

Balatonfenyves

A rendkívül hosszú partszakasszal rendelkező községben öt darab kijelölt fürdőhely van, mind az öt ingyenes, sőt fenntarthatóan működtethető. A fent leírt tételt, miszerint a szabadstrandokra való költést ellensúlyozza, hogy az emberek így pl. a vendéglátóhelyeken költenek, alátámasztja a fenyvesi tapasztalat is: "A község a saját költségvetéséből, elsősorban a vendéglátáshoz köthető bevételekből fedezi a költségeket." A modell beválhatott, ugyanis nem tervezik a strandok fizetőssé tételét.

Balatonfenyves szabadstrandjai: István király utcai, Csalogány közi, Pozsony utcai, Nagyszabadstrand, Balatonfenyves-alsói.

Balatonmáriafürdő

Fenyveshez hasonlóan Máriafürdőnek is nagyon hosszú partszakasz jutott, ahol hat strandot üzemeltetnek. Ott viszont aggasztó a helyzet, ezt írta Galácz György polgármester: "A strandok üzemeltetése a jelenlegi konstrukcióban, hosszú távon nem tartható fenn." A hatból jelenleg egy fizetős strandjuk van, de az aggasztó helyzet ellenére nem terveznek újabb fürdőhelyeket belépőssé tenni.

Balatonmáriafürdő szabadstrandjai: Hullám utcai, Őz utcai, Őrház utcai, Szabadság utcai, Polgár utcai, Zagytéri.

Tihany

Az északi partról teljesen kikoptak már a szabadstrandok, csak Örvényesen és Tihanyban maradt pár hírmondónak. Kérdéseinkre utóbbi településről érkezett válasz. Évek óta két szabadstrandjuk van, a gödrösi és a somosi, amik viszont nem fenntarthatóak. Ami viszont a válaszadó Petróczi Orsolya, a Tihanyi Legenda Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint fontos és elvalapú: "Nem tervezzük fizetőssé tenni őket, mert úgy gondoljuk, szükség van a Balatonon szabadstrandokra is."

Tihany szabadstrandjai: Gödrösi, Somosi.

+1: Balatonföldvár

Azért írtuk be plusz egynek Földvár városát, mert korábbi tudásunkkal szemben ma már nem igazán akad kifejezett szabadstrand, miután a Nyugati strand is fizetőssé lett itt. Az önkormányzat azt írta nekünk, "hivatalosan kijelölt szabadstrand nincs Balatonföldváron, egy kb. 1 km-es szakasz (Kvassay sétány) van, amit fürdőhelyként használnak." Ezeken kívül a Keleti és Nyugati strandok is belépősek.