A városnézésnek egy ötletes és nagyon mai módját próbáltunk ki a napokban, amit Hipernet TúraBOT néven ti is könnyen megtalálhattok online. Ennek segítségével úgy olvashatunk vagy hallgathatunk izgalmas és rövid történeteket Balatonfüredről (teljesen ingyen), hogy csak a telefonunkat kell magunkkal vinnünk: a Facebook Messenger alkalmazáson keresztül automatikus üzenetek, gifek, térképek, képek kalauzolnak a városban. Innovatív, informatív, gyors, kényelmes, jól illusztrált és tényleg érdekes. Füreden kívül Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben is nekiveselkedhetünk így az utcáknak.

Vajon melyik épületben rendezték meg az első Anna-bált? Hol kóstolhatjuk meg a gyógyhatású savanyúvizet? Mi az a Gyönyörde?  És milyen lenyomata maradt Füreden az első olyan színháznak, ahol kizárólag magyar nyelven játszottak? Ki volt az első utasa az 1909-ben átadott északi parti vasútvonalnak?

Például ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk, ha belevágunk a nemrég debütált Hipernet TúraBOT programjába. A kezdeményezés innovatív: egy Facebook Messengeren elérhető chatbotról van szó (egy olyan szoftver, ami képes az emberi beszélgetés, jelen esetben üzenetváltás szimulálására), amely izgalmas és ingyenes városnéző túrákra visz Balatonfüreden -és amúgy még Budapesten, Szegeden, Pécsett és Debrecenben is-, miközben auidoguide-okkal, képekkel, GIF-ekkel tanulhatunk a város rejtett szépségeiről, titkairól és történeteiről.

A legjobb része, hogy nagyon könnyen és bármikor elérhető: ha rákeresünk a Hipernet TúraBOTra a Messengerben, már el is indíthatjuk a személyes városnézésünket. Kapunk néhány kérdést (pl. hogy melyik városban járunk és melyik túrát választjuk), cserébe pedig térképpel, pontos helyszínekkel látnak el, és innentől nekünk csak követnünk kell az útvonalat.

Amint fentebb is láthatjátok, ha megtaláltunk egy helyszínt két lehetőségünk lesz, vagy audioguideon keresztül, Pál András színművész hangján hallgatjuk meg a sokszor rejtettebb látnivalók történetét, vagy szöveges leírást kérhetünk róluk. Egyik túra sem több egy óránál, barátokkal vagy szólóban is jó kis program.

A túraútvonalak megalkotásához szakmai partnerként a budapesti és balatoni tematikus túrákat szervező Hosszúlépés társult, akikkel tavasszal egy több hónapos munka kezdődött el: az egyes útvonalak állomásairól hosszadalmas kutatómunka során gyűjtötték össze a legérdekesebb tudnivalókat, amiket utána egy lelkes fotósokból, illusztrátorokból és szövegírókból álló csapat formált át szórakoztató és informatív audiovizuális tartalommá.

A chatbot június 26-tól bárki számára elérhető, ingyenesen, Balatonfüreden 2 téma mentén: Régimódi vakáció címszó alatt egy fél - egyórás túrára számíthatok, ami sötét lebujokon, gyógyvízen, szép épületeken vezet végig. A Csalogánytól Ötvös Csöpiig egy rövidebb, fél órás túra, ahol megnézhetjük híres emberek híres házait, a partot és pár padot, ami soha nem arra néz, amerre kellene.

Nem titok, hogy a kezdeményezés mögött a Telenor áll, a cél pedig, hogy megmutassák, hogy a Hipernet mennyiféle élményt nyújt az embereknek. Ha bejárjátok a túrát, és kedvetek támad posztolni, használjátok bátran a #nagyonte hashtaget! A Hipernet TúraBOT-ot ITT éritek el.