Nyaktörő mutatvány feljutni a majdnem 400 méteres csúcsra, de a kilátásért és a csúcshódítás élményéért is megéri. Csak aztán a lefelé vezető útra kell egy kicsit figyelni.

A tapolcai vidék tanúhegyei közül kevés hasonlít jobban egy vulkánra, mint a Gulács. A szemközti partról is jól látható, bár a Badacsony mellett szerény dombocskának tűnő, 393 méteres kúp kevésbé tud uralkodó magaslat lenni a többi nagy hegy között. Természeti látnivalókban gazdag: bazalt alkotja, jellegzetességei a bazaltorgonák, kőtengerek. Utóbbin könnyű eltéveszteni a turistaút irányait is. Hűs forrása is - amely mellett elvezet az út - a Sér-kút. Az említett bazalt miatt jó ideig itt is folyt bányászat, a tájsebek a mai napig látszanak a hegy északi oldalán.

Ha megmászni szeretnénk, arra számítsunk, hogy enyhe lejtővel kezdődik az út, amely a csúcshoz közel meredeken emelkedik. A tető nem egy széles "plató", mint például a Badacsonynál vagy a Szent György-hegynél. Ráadásul erdős, így csak egy-két széles "nyílást" találunk a fák között, ahonnan azonban remek panoráma tárul elénk.

Hogyan jutok ide?
1. Nemesgulács központjától kövessük a zöld sáv jelzését, majd térjünk át a kék háromszögre, az visz a csúcsra.

2.
A Badacsonytomajt és Nemesgulácsot összekötő úttól lehet az Országos Kéktúrán feljutni (a köbölkúti apró temetőtől érkezik az út, majd halad északnak).

3. Káptalantótitól a közúton halad a kéktúra, majd hirtelen bekanyarodik jobbra, a Gulács erdejébe. Mindkét kéktúrás útvonalnál fontos, hogy a kék sáv jelzés nem visz a csúcsra, ahogy az 1. számú útvonalnál. Itt is le kell térnünk a kék háromszögre.

Legyetek résen, könnyű eltévedni, főleg lefelé, ezért nem árt a túrát úgy tervezni, hogy sötétedés előtt leérjetek!