A legenda szerint a jég fogságából megmenekült halászok emelték hálából a kápolnát. Akár igaz a monda, akár nem, az nem von le semmit az egyedülálló kilátásból.

Fenyőfák tűzdelik a 136 méter magas dombot a Balaton partján, Vonyarcvashegy szélén, ahol egy templomtorony szúr az ég felé. Ez a Szent Mihály-kápolna, melynek megvan a saját legendáriuma. A domb régen sziget volt, amin előbb római őrtorony, később pedig vár állhatott.

A kápolnát az ország egyetlen halászkápolnájának is nevezik egy legenda miatt. Eszerint 1739-ben 46 halász a téli, befagyott Balatonon dolgozott, egy rianást követően pedig levált a lábuk alatt lévő jégtábla, és sodródni kezdtek a jeges Balatonban. Hat társuk odaveszett, de a többi 40 halász szerencséjére a szél megfordult, és a part felé sodorta őket. Ott értek partot, ahol most a kápolna áll, és megmenekülésük örömére emelték a kápolnát. A történet nagyon népszerű, de valószínűleg nem igaz, hiszen ekkoriban már állt a kápolna a dombtetőn.

Az ötvenes évekig a helyiek temetkeztek a dombon, ezért sok régi sírkövet találni a parkerdőben. A dombtetőről pazar a kilátás Keszthelytől Balatonberényig. És az idáig vezető túra során sem fogunk elfáradni: kényelmes sétával abszolválhatjuk a dombot, ráadásul túrabakancs nélkül.

Hogyan jutok ide? Autóval és biciklivel is a Park Kempinget célozzuk be, innen kell eljutni a domb aljában lévő piknikplaccig. A Balatoni Bringakörút is erre halad el. Ettől a ponttól táblák segítik a feljutást, útközben felfelé pedig táblák tájékoztatnak minket a domb történetéről, élővilágáról.