Hallottad, hogy ingyen lehetett a vonaton biciklit szállítani? Hogy megújul a siófoki Rózsakert? Hogy a Majthényii-Domokos páros Európa-bajnok? Hírek a Balatonról.

Erre a hétre az időjárás is lekövette a naptárat, Magyarország egyes helyein fagyott éjjelenként, szóval az ősz visszavonhatatlanul itt van. Eközben a Balatonnál zajlik az élet, ezen a héten többek között könyörgött a nemzeti park, hogy ne építsenek az emberek kőtornyokat, bejelentette a NIF, hogy felújít pár észak-balatoni vasútállomást és megtudtuk, mikor lesz Gasztropiknik. Heti hírösszefoglalónk következik.

Természetes

Komoly felszólítást tett közzé a Balaton-felvidéki Nemzeti Park: azt kérik a látogatóktól, hogy hagyják abba a divatos kőtoronyépítést, ami "idegen a tájtól és balesetveszélyes is". Arra kérnek, az ösvényekről se térjünk le. Ugyanerre figyelmeztet a Bakonyerdő is, ami szerint a tihanyi Őrtorony-kilátóhoz vezető út mentén szaporodtak el a tiltott kőrakások. (BFNP.hu, Bakonyerdő)

Az őszi lehűlés miatt jelentősen csökkent az algatömeg a Balatonban, az algák mennyiségét jelző a-klorofill koncentráció 100 felettiről 40 mikrogramm/literes értékre csökkent. (Balaton.hu)

Bálint György, azaz Bálint gazda 100. születésnapja alkalmából 100 facsemetét oszt szét óvodák között. Még lehet jelentkezni a maradék 30 fára, de sok település már élt ezzel. A Balaton környékéről Balatongyörök, Balatonfüred és Veszprém óvodái is így tettek. (Sokszínű Vidék)

Közlekedés

Észak-balatoni vasútállomásokat újít fel a NIF Zrt. közel 350 millió forint értékben. Polgárdi, Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonkenese, Balatonfűzfő, Balatonalmádi, Káptalanfüred, Alsóörs, Aszófő állomásépületei megújulnak, valamint új peron épül Balatonfőkajár felső, Csajág, Balatonakarattya, Csittényhegy, Balatonalmádi, Káptalanfüred, Csopak, Balatonarács és Balatonfüred állomásokon. (Napi.hu)

A MÁV és a GYSEV is csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programjához. A Balatonra utazókat érintheti, hogy szeptember 16-22. között ingyenes a kerékpárszállítás az erre alkalmas vonatokon. (MÁV-Csoport)

Szintén vasúti hír, hogy szeptember 9. és december 13. között az északi parti vonalon, Szabadbattyán és Balatonfüred között nem járnak az éjjeli vonatok pályakarbantartás miatt. Emiatt ebben az időszakban éjjelente vonatpótló buszok közlekednek Füred és Székesfehérvár között. (MÁV-Csoport)

Szeptember 9. és november 30. között a balatonfenyvesi kisvasút sem jár a folytatódó felújítás miatt. Fenyves és Somogyszentpál között vonatpótló buszok közlekednek. 2020-ban pedig a csisztai szárnyvonal újjáépítése is elkezdődhet. (MÁV-Csoport; Balatonfenyvesi Turisztikai Egyesület/Facebook)

Ugyan van Siófokon hajósképzés, de még mindig sújtja a munkaerőhiány a balatoni hajózást. Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója szerint a megoldás az életpályamodell létrehozása lenne. (Magyar Nemzet)

Épül-szépül

500 millió forintot kap Siófok a tóparti Rózsakert és a kikötő környezetének felújítására - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója kedden. (Balaton.hu)

Gasztro & bor

Meghirdette a Balatoni KÖR a 2019-20-as szezon GasztroPiknik-sorozatának helyeit és időpontjait. Szeptember 28. Sümegen kezdenek, majd 2020. március 21-én Köveskálon végeznek. További információk a zárójelben lévő linkre kattintva olvashatók. (Balatoni KÖR/Facebook)

Zöldszüretre és krízislepárlásra is kényszerültek a bő termés miatt a Veszprém megyei szőlősgazdák. A jó idő miatt idén a tavalyinál is több a termés. (Veol)

Laposa Bence badacsonyi borász, a Balatoni Kör elnöke egy rádióműsorban beszélt arról, hogy nem tavaszi és őszi balatoni szezont kell létrehozni, hanem egész éves programokat kínálni. Hozzátette, nem a fürdést kell reklámozni itt, hanem a fővárosi szintű gasztronómiát, a szuper borokat, a szabadidősportokat. (InfoStart

Mozgásban

Repülő hollandi Eb-t tartottak Balatonföldváron, ahol a Majthényi Szabolcs-Domokos András páros nyert. Ez lett az első Eb-aranyuk, amit hazai vizeken szereztek. (Spartacus VE Balatonföldvár közlemény)

Pénztárca