A díszmadarak iránti érdeklődés időről időre fellobban annak függvényében, hogy milyen filmet, gyerekfilmet vetítenek a televízióban vagy éppen a moziban.

Mivel ez nagyon csalóka, nagyon fontos, hogy ne az aktuális trendek miatt válasszunk háziállatot, hanem azért, mert úgy érezzük, hogy egy díszmadár megfelelő házi kedvenc lenne.

Legyen időnk!

Az egyik legfontosabb tényező, ha díszmadarat szeretnénk tartani, hogy legyen elegendő időnk arra, hogy foglalkozzunk vele. Ennek hiányában nem érdemes belekezdeni, vagy mindenképp párban kell beszerezni a szárnyasokat. Mivel a madarak nagyon igénylik az ember közelségét, ezért képesek akár depresszióba is esni, ha huzamosabb ideig nem találkoznak a szeretett gazdival. Nagyon fontos tudni, hogy nem szabad irreális elvárásokat támasztani a madarakkal szemben, csak azért, mert azt mondták az állatkereskedésben, vagy épp a tv-ben látott egyed mondatokban képes beszélni. Mindig a saját kvalitásainak megfelelően kezeljük kedvencünket, és tartsuk szem előtt, hogy mi számára az ideális.

Hogyan rendezzük be a kalitkát?

A kalitka már az első pillanattól sarkalatos kérdés, hiszen nem mindegy, hogy mekkora és milyen körülmények várják a madarat az új otthonában. Az első és legfontosabb, hogy mindenképp a példány kifejlett méreteit vegyük figyelembe a kalitka vásárlásakor, ne az aktuálisat, hiszen meg fog nőni a madár. Lehetőség szerint egy jó nagyot válasszunk, hogy legyen helye repkedni, vagy pedig minden nap engedjük ki pár órára, hogy kinyújtóztathassa a szárnyait. Emellett mindenképp kell, hogy a kalitkában legyen egy etetőtál, amiben a madár egyik fő tápláléka, a magvak kapnak helyet. Igyekezzünk úgy elhelyezni, hogy ne tudjon belepottyantani a madár, mert az nem higiénikus. Ugyanígy szükség lesz egy itatóra is, ami általában egy önitató, amit a madár magának kezel. Lehetőleg naponta töltsük fel friss vízzel a kedvencünknek. A kalitka berendezése ne legyen túl zsúfolt, de biztosítson helyet a madárnak arra, hogy kedvére ücsöröghessen a számára szimpatikus helyen. Ehhez elengedhetetlen egy mutatós ülőrúd vagy akár egy két masszívabb faág is. Fontos, hogy ne hálózza be az egész kalitkát, hanem legyen helye a madárnak repkedni. Praktikus, ha elhelyezünk a kalitka két rácsa között egy szépia csőrkoptatót, sőt egy-két játékot is. Van olyan madár, amelyik szereti a több fokos létrákat, vagy épp a tükörrel kerülnek szoros barátságba. Nagyon fontos, hogy ezeket általában ki kell tapasztalni, hogy mit szeret a szárnyasunk, nem lehet semmit ráerőltetni, amit elképzelünk. Hiszen ha nem érdekli, akkor egyáltalán nem fog vele foglalkozni. Nagyjából ezeket érdemes tudni, mielőtt díszmadár tartására adjuk a fejünket, hiszen így biztosan nem ér csalódás senkit. A Kedvence.hu-nál minden kellék beszerezhető, érdemes körülnézni a kínálatban!