És akkor azt nem is említettük, hogy bővíti balatoni járatait a MÁV, karakán interjút adott Berecz Zsombor vitorlázó, Kapolcson vásárt tartottak és legendás cukrászda nyit újra Kőröshegyen. Ez volt a balatoni hét.

Csodálatos indián nyár köszöntött a héten a Balatonra (leszámítva egy záporos napot), így a programoknak és rendezvényeknek nem volt akadályuk. Több sportos esemény is lezajlott, miközben gőzerővel zajlanak a fejlesztések. Ha érdekel, milyen európai méretű esemény házigazdája lesz jövőre Balatonfüred, hogy miért eresztenek le most vizet az eleve alacsony vízállású Balatonból és hogy kiknek köszönhető a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa projekt új arculata, olvasd át hírösszefoglalónkat!

Virágok és algák

Az ausztriai Haus im Ennstalban kiderült, hogy Balatonfüred rendezi 2020-ban a virágos európai települések versengésének, az Entente Florale Europe-nak a díjátadóját. A verseny zsűrije elismerően beszélt a füredi városszépítési törekvésekről. (Balaton.hu)

A balatoni algásodás úgy tűnik, nem egyedülálló jelenség: az amerikai Carnegie Tudományos Intézet és a NASA közös kutatása szerint világszerte súlyosbodik a tavak algásodása. A kutatók 33 ország 71 tavának vizsgálata során arra jutottak, a jobban felmelegedő tavak kevésbé állnak ellen az algáknak. (Hírbalaton/MTI)

Közlekedés

Hamarosan kezdődik a Sió-zsilip felújítása, ezért lejjebb kell engedni a Balaton vízszintjét: 3-5 centiméterrel csökkentik azt, így lehetővé válik hajók közlekedése a Sión. Ez azért is fontos, mert a zsilip és a vízszintszabályozó átépítése miatt kétéves közlekedési zárlat jön a Sión. (Marcali Portál/MTI)

4 milliárd forintot szán a Magyar Turisztikai Ügynökség balatoni kikötők építésére és bővítésére. Pályázni november 15-től egy hónapig lehet, a támogatást elnyerőknek 2023. novemberig kell elkészülniük az építkezésekkel. A kikötőknek az elektromos hajókat is tudni kell majd kiszolgálni, valamint egész évben használhatónak kell lenniük. (Napi.hu)

Október 21-től három vonalon bővíti járatait a MÁV-Start. Az egyik a dél-balatoni: itt a 8518-as járat munkanapokon nem Székesfehérvárról, hanem Budapest-Déliből indul Balatonszentgyörgyre (Kelenföldön, Gárdonyban és Székesfehérváron is megáll). A Keszthely-Székesfehérvár közötti 8615-ös járat szintén a Déliig jár majd Fehérvár helyett munkanapokon (viszont nem áll meg Székesfehérvár-Repülőtéren). E vonatok szombaton, vasárnap és munkaszüneti napokon a régi rend szerint járnak. (Napi.hu/MÁV)

Új elektromos autótöltőt adtak át Balatonfüred szélén, a Spar áruház parkolójában, ahova két kocsi tud beállni tölteni magát. Egy app telepítésével használható a töltő 98 forint/kWh áron. (Szalontai Rendszerintegrátor Kft./Facebook)

Épül-szépül

Eladja a MÁV a balatonlellei és balatonkenesei üdülőit. Az előbbi 250 millió forintot ér, liciten lehet majd megszerezni, előnye, hogy vízparti, hátránya a leromlott állapota. A kenesei üdülő nem vízparti, ezért 150 milliót kérnek. Balatonszemesen eközben az Országos Bírósági Hivatal épít képzési központot. (Napi.hu)

Elindult az a weboldal, ahol döntéshozók és az építészek is tájékozódhatnak a települési és tájegységi arculati kézikönyvekről. A kézikönyvek mintája a 2013-as Balaton-felvidéki építészeti útmutató volt. (Lechner Tudásközpont)

Víz & mozgás

Interjúban beszélt arról Berecz Zsombor előolimpiai és világbajnok vitorlázó, milyenek az esélyei Tokióban, melyik balatoni klubban versenyez, mekkora büdzséből tud vitorlázni, miért szorult a balatoni kikötőkben több egó az emberekbe. (24.hu)

Közel 250 kerékpáros vett részt a Badacsony 200 nevű biciklis teljesítménytúrán. Három versenytávon és egy szervezett családi bicajos kiránduláson lehetett indulni. (Balaton.hu)

Tíz nap és 195 kilométer után véget ért a Balaton Camino, a tó körbegyaloglása. A szervezők szerint napi 150-200 vándor tartott velük, ötvenen végigsétálták mind a tíz napot. Jövőre folytatás, és az biztos, hogy nem nyáron. A 8. napon a We Love Balaton szerkesztőségének több tagja is részt vett, beszámolónkat itt olvashatod. (We Love Balaton, Híradó.hu)

Gasztro

Nagy űrt hagyott Siófokon maga mögött a Villa Gréta cukrászda, ami idén már ki se nyitott (helyét a Café Maran foglalta el). Régóta húzta a mézesmadzagot Szilágyi Ágnes és Lajos, hogy valahol újranyitnak, és most kiderült hol: a kőröshegyi viadukt alatti Völgyhíd Kávézót veszik át áprilistól. (Villa Gréta Siófok/Facebook)

Kultúra & szórakozás

A veszprémi Európa Kulturális Fővárosa 2023 programja bemutatta hivatalos arculatát. A Hidden Characters tervezőiroda terveit versenypályázat után választották ki. Az óralapra (is) hasonlító új logót a zsűri vagánynak, érthetőnek és européernek is nevezte. A többi pályázatról a zárójeles linken olvashatsz. (2023veszprém.hu)

Szintén a Kulturális Főváros projekthez kapcsolódik, hogy a veszprémi Haszkovó-lakótelepen öt design-utcabútorból kéthetes szabadtéri kiállítást nyitottak meg. Azt vizsgálják, mennyire adnak ezek hozzá a 20 ezer fős panelnegyed életéhez, mennyire válnak szerves részévé a telepnek. (We Love Balaton)

Választás