Keszthely városa, a Keszthelyi-hegység és a Keszthelyi-öböl is látszik innen, a keszthelyi főúri családról elnevezett kilátó mégsem Keszthelyen van.

FRISSÍTÉS: A kilátót a látogatók biztonsága érdekében 2020. november 26-tól a felújítási munkálatok befejezéséig lezárták. Várhatóan 2021. áprilisától lehet majd újra felmenni a kilátóba a Bakonyerdő Zrt. szerint.

Gyenesdiás felett, a Keszthelyi-hegység mélyén található a híres-neves Nagymező, ami a környék kirándulói számára olyan fontos csomópont, mint a kamionosoknak az M0-M1-esé. Sok jelzett túraútvonal fut itt össze, a méretes tisztást átszeli az Országos Kéktúra útvonala is. De aki nem nagy túrára jönne ide, annak a csúszópályától a szalonnasütő helyeken át az erdei tornapályáig minden akad itt, no és persze cikkünk témája a Festetics-kilátó is kőhajításnyira található.

A kilátópont 235 méter magasan, a Varsás-hegyen tornyosul a táj fölé, a háromszintes építményt 2000-ben építették újra. Nincs kivetnivaló a panorámát illetően, Keszthely városa, a hegység erdőségei és a Balaton legnyugatibb csücske is látszik innen. A kiemelt képünkön is látható fehér folt a Pipa-hegy felhagyott murvabányájának mementója. A környék kilátó-nagyhatalom, erre építve Gyenesdiás turisztikai oldalán kiváló túraútvonalat is ajánlanak azoknak, akik több panorámapontot is felfűznének egy kiadós sétára.

Hogyan jutok ide? A Nagymező frekventált hely mivoltát jól jelzi, hogy autóval is megközelíthető, a rét nyugati oldaláról indul a kilátóhoz vezető ösvény, amit kék háromszög jelez. A kilátót gyalogosan a Hunyadi utca felől lehet elérni (végig követve a kék sáv jelzést), de eljuthatunk a Gyenesdiás szélén lévő körforgalomtól felfelé indulva a Faludi és Lőtéri utcákon is.