Keresés EN
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Ez is érdekelheti

látnivalók & kultúra

National Geographic: A világ egyik legmenőbb utazási célpontja a Kéktúra

A National Geographic a 2020-as év legszuperebb desztinációi közé választotta az Országos Kéktúrát, aminek balatoni szakaszai a legszebbek közé tartoznak.

Mindig jó érzés, ha Magyarországgal pozitív kontextusban foglalkozik egy turisztikai vagy természettudományi oldal, az meg pláne, amikor a kettő keveréke, a National Geographic teszi ezt. Mint minden ilyen oldal - mi is -, szeretnek különböző toplistákat felállítani.

Ezúttal egyfajta 2020-as bakancslistát írtak össze azoknak, akik kevésbé felfedezett célpontokat keresnek. A 25 szereplős listán olyan egzotikumok vannak, mint a Maldív-szigetek, Kamcsatka vagy a japán Tohoku régió, de a környékről is akadnak szépségek, mint az olaszországi Parma vagy a csehország Telč. De a fenti gondolatmenetet követve annak örvendünk a legjobban, hogy magyar, sőt balatoni érintettségű helyszín is felkerült a NatGeo nemzetközi kiadásának listájára.

Nem egy konkrét helyszínt választottak ki, hanem az Országos Kéktúrát, ami az Írott-kőtől Hollóházáig kanyarog át az Alpokalján, Rába völgyén, a Dunántúli- és az Északi-középhegységen.

Balatoni része is van: Sümeg után a Keszthelyi-hegységben kanyarog, átszelve Zalaszántót, Rezit, Hévízet, Keszthelyt, Vállust, a Lesence-vidéket Tapolca felé. Utána a tanúhegyeket veszi sorra: Szent György-hegy, Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc, végül pedig a Káli-medence északi határhegyein tekergőzik végig, hogy aztán Nagyvázsonynál elhagyja a Balaton-felvidéket, és bevegye magát a Bakonyba. A felsorolásból látszik, hogy valóban zseniálisan szép vidék ez.

Az Infostart arról ír az MTI híre alapján, hogy a NatGeo 17 országbeli saját szerkesztőségek és saját utazási szakértőik segítségével rakta össze a globális listát. A Magyar Természetjáró Szövetség azt írta az örömhírre, hogy négy nyelven elérhető online a Kéktúra teljes útvonala leírásokkal, a szakaszok ismertetőivel, térképekkel a Természetjáró.hu honlapon vagy az azonos nevű alkalmazáson. A Kéktúra 1167 kilométer hosszú, 27 szakaszból áll, 152 bélyegzőponttal rendelkezik, eddig kb. 6700-an teljesítették (ezt pecsételésekkel lehet igazolni).

Hasonló tartalmak

Idén is látogatható Közép-Európa legnagyobb, templomban épített betleheme

?>

A több mint ötven négyzetméteres, Balaton mellett található alkotást idén is megcsodálhatják a látogatók.

A brunchtól a korcsolyázásig – Ilyen egy tökéletes téli nap a Balatonon

?>

Az ünnepi készülődés közben vagy után jól jön egy olyan nap, amikor a Balaton látványa segít egy kicsit lelassulni és kisimítani az idegeinket.

Bezár a kőröshegyi Völgyhíd Konyha & Rét

?>

A tulajdonos betegsége miatt 2024 januárjától bezár a kőröshegyi vendéglátóhely.

Fonyódot már a 19. századi gerillafürdőzők is imádták

?>

A partszakasz adottságait egy itt kiránduló társaság fedezte fel, így idővel Fonyód és Bélatelep lett a jómódú nyaralók egyik bázisa a partszakaszon.

Neked ajánlott

A