látnivalók & kultúra

szerkesztés

National Geographic: A világ egyik legmenőbb utazási célpontja a Kéktúra

Szerzők

  • Zoltán Molnár

2019. 11. 23. 11:24

A National Geographic a 2020-as év legszuperebb desztinációi közé választotta az Országos Kéktúrát, aminek balatoni szakaszai a legszebbek közé tartoznak.

Mindig jó érzés, ha Magyarországgal pozitív kontextusban foglalkozik egy turisztikai vagy természettudományi oldal, az meg pláne, amikor a kettő keveréke, a National Geographic teszi ezt. Mint minden ilyen oldal - mi is -, szeretnek különböző toplistákat felállítani.

Ezúttal egyfajta 2020-as bakancslistát írtak össze azoknak, akik kevésbé felfedezett célpontokat keresnek. A 25 szereplős listán olyan egzotikumok vannak, mint a Maldív-szigetek, Kamcsatka vagy a japán Tohoku régió, de a környékről is akadnak szépségek, mint az olaszországi Parma vagy a csehország Telč. De a fenti gondolatmenetet követve annak örvendünk a legjobban, hogy magyar, sőt balatoni érintettségű helyszín is felkerült a NatGeo nemzetközi kiadásának listájára.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Nem egy konkrét helyszínt választottak ki, hanem az Országos Kéktúrát, ami az Írott-kőtől Hollóházáig kanyarog át az Alpokalján, Rába völgyén, a Dunántúli- és az Északi-középhegységen.

Balatoni része is van: Sümeg után a Keszthelyi-hegységben kanyarog, átszelve Zalaszántót, Rezit, Hévízet, Keszthelyt, Vállust, a Lesence-vidéket Tapolca felé. Utána a tanúhegyeket veszi sorra: Szent György-hegy, Szigliget, Badacsony, Gulács, Csobánc, végül pedig a Káli-medence északi határhegyein tekergőzik végig, hogy aztán Nagyvázsonynál elhagyja a Balaton-felvidéket, és bevegye magát a Bakonyba. A felsorolásból látszik, hogy valóban zseniálisan szép vidék ez.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Az Infostart arról ír az MTI híre alapján, hogy a NatGeo 17 országbeli saját szerkesztőségek és saját utazási szakértőik segítségével rakta össze a globális listát. A Magyar Természetjáró Szövetség azt írta az örömhírre, hogy négy nyelven elérhető online a Kéktúra teljes útvonala leírásokkal, a szakaszok ismertetőivel, térképekkel a Természetjáró.hu honlapon vagy az azonos nevű alkalmazáson. A Kéktúra 1167 kilométer hosszú, 27 szakaszból áll, 152 bélyegzőponttal rendelkezik, eddig kb. 6700-an teljesítették (ezt pecsételésekkel lehet igazolni).

A NatGeo egyébként azt írja a Kéktúráról, hogy ugyan nincsenek az országban igazán nagy hegycsúcsok (a Kékes is csak 1014 méter), Magyarország a Kéktúra miatt mégis álom úti cél a túrázóknak. Az útvonalat leírva megjegyzik, nagyon változatos a kék-fehér sávozással jelzett útvonal, amit 1938-ban Európa első ilyen hosszútávú túraútvonalaként hoztak létre. A Kéktúra ráadásul része a több ezer kilométer hosszú E4-es európai túraútvonalnak, ami Spanyolországtól Ciprusig kanyarog. A lap egyébként augusztust-szeptembert ajánlja túrázni, valamint azt, hogy szerezzük be és töltsük tele a pecsételőfüzetet.

Hasonló tartalmak

Admin mode