Az élettel teli téli Balatont zászlajukra tűző gasztropionírok megint megmutatták, hogy érdemes 0 fok alatt is elzarándokolni a tóhoz. Kézműves vásárral, koripályával, gasztronómiai seregszemlével, vitorlásversennyel készültek, és látogató is akadt bőven.

Ködös nappal és 0 fok körüli hőmérséklettel érkezett el advent második hétvégéje Balatonlellére, ahol évek óta merőben új vonalról közelítik meg az őszi és a téli időszakot. Nem kell feleslegesen túlméretezett szánkóra és élő rénszarvasokra vagy regionális hírű tűzijátékra gondolni, de nem eregetnek környezetszennyező módon több ezer léggömböt sem. Egyszerűen összevontak több szerethető, kis rendezvényt a BL YachtClubban, ami tényleg olyan hangulatot varázsol a vízpartra, hogy attól már elkezdjük várni a karácsonyt.

Elmentünk megnézni az adventi vásárt Balatonlellén, amely idén ünnepli 5. születésnapját. A balatonlellei yachtclubot üzemeltető Tóth Balázs évek óta mondja, hogy a Balaton nem áll le augusztus végén, az ősz itt csodálatos, a tél úgyszintén, a tavaszt pedig lassan már nem is kell reklámozni, már 2019-ben is rengetegen voltak a legtöbb áprilisi-májusi hétvégén. A helyben lévő kulturális, természeti, gasztronómiai (és kiemelten borászati) kínálat bármilyen évszakban képes egy hosszú hétvégi üdülést megtölteni.

Ajándékok a vásárban, hajók a vízen

Erről szól a lellei esemény is. A BL Yachtclubot eleve nehéz eltéveszteni, de a rengeteg parkoló autóból lehetett sejteni, hogy jó helyen járunk. Ahogy haladtunk végig a déli parton, a csendes, kihalt tóparti településeken kiugrónak számított, hogy a hűvös időben ennyi embert sikerült megmozgatott egy esemény. A bejárat sorompóját megkerülve nagyjából 100 métert kellett csak sétálnunk, hogy egy barátságos karácsonyi vásárban találjuk magunkat, ahol gondosan válogatott, zömmel környékbeli, kézműves termékeket árusító pultok közt lehetett ajándékok közül szemezgetni (voltak dísztárgyak, lekvárok, fafaragó termékei, díszpárnák stb.). Közben a part egyes részeiről jól lehetett követni, ahogy a vízen a téli vitorlásverseny-sorozat első, aránylag szélcsendes futama, a Mikulás Regatta nevezői szelték a hullámokat.

Délután a kikötő és a tó közepe között ingázott a BL büszkesége, a fűthető motoros sétahajó, Luszi is, amelyhez egy kicsit a We Love Balatonnak is köze van. Tavaly téli nyomtatott útikönyvünkben ugyanis azt a kérdést tettük fel Tóth Balázsnak, hogy ha lehetne egy kívánsága, mivel bővítené a téli Balaton kínálatát, amire azt mondta, hogy egy hajójáratot szeretne, amely télen is jár, és lehetőséget biztosít arra, hogy összekössék a déli és az északi partot. Néhány hónap múlva pedig megkereste őket a hajó akkori tulajdonosa, hogy lenne egy ötlete, hogyan oldhatnák meg a problémát. Így került Luszi a képbe, és idén már első téli szezonját tölti a BL Yachtclub kikötőjében.

Egy véreshurka kását? Vagy birsalmás kacsaragut?

Közvetlenül itt állt az a fűtött rendezvénysátor, ahol a Balatoni Kör tagjai - éttermek, szállások, borászatok, cukrászok, sőt egy pálinkafőző is - helyet kaptak az aktuális Gasztro Piknik jegyében. Az ételt kínáló standokon 2-3 fogás közül lehetett választani, és egész jó ár-érték arányban megkóstolni azokat az éttermeket, akiket még egy tavaszi vagy nyári túra alkalmával sem lenne időnk egy hétvége alatt végiglátogatni.

A teljesség igénye nélkül itt volt a szemesi Kistücsök véreshurka kása, savanyú alma, csicsóka chips nevű ételével, a fövenyesi Kalóz birsalmás kacsaraguval és sült csicsókával vagy épp a Villa Kabala mangalica-fafülgomba-hurka-udon tészta kombinációval.

A harmadik helyszínt a rendezvénysátor mögött lehetett találni, egy L-alakú korcsolyapályát építettek közvetlenül a tópartra, ahol a gyerekek, szülők és helybelinek tűnő középsulis fiatalok bravúroztak a jégen. Lehet fakutyát is használni, korcsolyabérlési lehetőség is akad itt, de forralt bort és egyéb meleg védőitalokat is kérhetünk.

Révfülöppel és Boglárral is összefognának

Tóth Balázs, a BL YachtClub vezetője a We Love Balatonnak elmondta, hogy 2-3 hetes túrákon szereznek a feleségével élményeket külföldön, adventi eseményeken, ezekből próbálnak ihletet meríteni. "A csúcs az volt, amikor két hét alatt 52 vásárt látogattunk meg 8 országban, szóval ez nálunk elég komoly kattanás" - tette hozzá. A németországi, boden-tavi Lindauból hoztak sok példát, de az ausztriai Wolfgangsee vásárait is szeretik. Itt három tóparti település fogott össze, és hajóval viszik a vendégeket ezek vásárai között. Ezt meghonosítanák itt is, "Révfülöppel, Boglárral simán meg lehetne ezt csinálni".

Apróságokat is ellesnek persze, például hogyan fűtsék ki a sátrakat, milyen ételeket és hogyan kínáljanak. Ide tartozik, hogy nekik is van saját karácsonyi bögréjük, és a már "hetedik szezonját taposó" téli vitorlásverseny ötletét is nyugatról hozták. Elmondta még, hogy nem akartak a vásárba olyan árusokat, akik portékáját az országban bárhol meg lehet ilyenkor venni, hanem azokat hívták, akik "máshol nem elérhetők, ezzel egy minőséget, színvonalat szeretnénk tartani". Fenntarthatósági irányba is nyitnak, nem eldobható műanyag evőeszközökkel és poharakkal dolgoznak.

A főszervező nagy álma, hogy "ez ne egy kétnapos rendezvény legyen, hanem az advent minden hétvégéjén meg lehessen szervezni", de ehhez még erősödnie kell a téli Balatonnak. Idézte Balassa Balázs szigligeti polgármestert (akivel mi is készítettünk interjút, és akinek falvában rengeteg téli programot kínálnak), hogy az az önkormányzat, amelyik nem veszi észre, hogy a Balaton egész éves desztináció lett, "az lehúzhatja a rolót", és azt látja, hogy a hozzáállás polgármesterenként váltakozik. Szerinte a vállalkozók már felismerték a téli Balaton potenciálját, most viszont már az önkormányzatokon a sor. Ők mindenesetre januárra és februárra is készülnek gasztrorendezvényekkel, és ha be is fagy a tó, az maga lesz a kánaán a sok látogató miatt.

Minden hétvégére szeretnének vonzó eseményeket

Laposa Bence, a Balatoni Kör elnöke elmondta, az ilyen rendezvényeknek több jelentésük is van. Talán a legfontosabb az, hogy a belső összetartás erősítése, hogy az ilyenkor is nyitva lévő szolgáltatók tartják egymásban a lelket. Egyfajta csapatépítés ez számukra, "ez a baráti hangulat pedig a vendégekre is átragad". Szerinte ez nem egy "görcsös építkezés, nem a számokat, eredményeket" nézik itt, hanem hogy normális emberi hangulatot építsenek fel.

Az egész éves Balaton koncepciójában is apró lépésekkel mennek előre, ahogy a Gasztro Piknikekre is évről évre rakódnak új elemek (pl. gyerekprogramok, dzsiptúrák, hajós borkóstoló, élő zene, kézműves vásár). A lellei eseményről elmondta, hogy a BL Yachtclub példája az élő bizonyíték arra, hogy "ha valaki odateszi magát", ötletel, abból jó dolgok jönnek ki. Ezen rendezvényeknek amúgy is az a szerepük, hogy megmutassák az embereknek: igenis létezik az egész éves Balaton, ahova akkor is érdemes eljönni, ha nincs épp rendezvény, "hiszen vannak olyan alapértékei, szolgáltatásai és termékei, amik egész évben izgalmasak lehetnek a vendégeknek.